tarta - 42848 przepisów (strona:668/2857)

Blue Cactus – recenzja restauracji 139

zakładu jeśli chodzi o desery jest tarta z dużą ilością orzechów pekan i lodami waniliowymi. Orzechy dają radę, chociaż trudno powiedzieć z czego składa się nadzienie tej tarty. Nie było ciężko mnie kupić, bo lubię lokale gdzie jest dużo miejsc, gwar, grillowanie, solidne porcje i gdzie raczej nie wychodzi się zbyt trzeźwym. Plusem dla mnie

Ugotowane pozamiatane
Smażona cukinia 153

młoda, mieć miękką skórkę, która dodatkowo jeszcze zmięknie podczas przygotowywania. Dla mnie to najlepsze "letnie" kotlety jakie zawsze w wakacje przygotowuję. Spróbujcie! 1 młoda cukinia kilka jajek bułka tarta olej sól pieprz zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię pokroić(...)niezbyt grube plasterki. Każdy plasterek posolić, posypać pieprzem i ziołami z obu stron. Odłożyć na tacę na 15 minut, żeby cukinia zmiękła. Przygotować panierkę - na talerz wsypać bułkę tartą, na drugi wybić dwa jajka, rozbełtać je widelcem i dodać pieprz oraz sól. Na patelni rozgrzać olej. Plasterki cukinii obtaczać w bułce, następnie w rozkłóconym jajku i drugi

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto ucierane z z truskawkami i kokosem 178

kokosem...uwielbiam:-)  Składniki: mąka pszenna 1 szklanka, cukier pół szklanki, żółtka 3 szt, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olej 3/4 szklanki, dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta, truskawki 350 g, wiórki kokosowe 1 szklanka, białka 3 szt, cukier pół szklanki, Sposób przygotowania: Trzy jajka oddzielamy żółtka od białek. Żółtka i jedno jajko ucieramy(...)masę. Stopniowo dodajemy olej, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, ciasto delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, wykładamy umyte i osuszone truskawki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Następnie do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Pianę wykładamy

kulinarne odsłony pati
Zapiekanki 158

posypania tarty ser i szczypior Przygotowanie: Bagietkę kroję wzdłuż, smaruję passatą, posypuję oregano. Cebulę i pomidora kroję w cienkie krążki, pieczarki trę na tarce o dużych oczkach. Na bagietkę układam kolejno: cebulę, tarte pieczarki i ser. Na wierzchu układam plastry pomidora, posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Piekę w temp. 200C grzaniem góra-dół, bez termoobiegu około 10 minut

Zasmakuj Kuchni
PASZTET Z CUKINII 168

przygotowałam pasztet z cukinii. Przepyszny !!!  Składniki:  3 niewielkie cukinie 1 jajko  20 dag startego sera żółtego  1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 parówki  bułka tarta lub kasza manna  sól, pieprz, papryka czerwona w proszku, ząbek czosnku, zioła Sposób przyrządzenia :  Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odczekać chwilę(...)dodać ser, olej  i przyprawy. Bułki lub kaszy manny na tak zwane oko, czyli tyle żeby konsystencja nie była za rzadka. Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą keksówki. W środek ciasta włożyć parówki, dwie obok siebie. Na wierzch delikatnie posypać bułką. Piec w 180 stopniach ok. 1,5 h . Podawać do obiadu lub na kanapkę

pieprzny smaczek
Ciasto cukiniowe z kaszą orkiszową, bobem i kalafiorem 183

małe jajka, sól do smaku , ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania, świeży szczypiorek, świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kostkę. Bób sparzamy, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i dzielimy na dwie części (każde nasiono bobu składa się  z dwóch połówek

Moniki Smakołyki
Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową 184

składniki 1 cytryna 1/2 pęczku koperku ok. 1/2 kg świeżego łososia ze skórą jako dodatek do łososia posłuży nam fasolka szparagowa z nieco mniej zdrowym masełkiem z tartą bułką. Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową – przepis 1. Dokładnie myjemy i filetujemy łososia (chyba, że uda nam się kupić filet). Nie mniej łosoś ma duże ości i najłatwiej(...)jakieś 6-8 minut z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą. 4. Fasolę gotujemy, aż będzie miękka. Przed końcem gotowania roztapiamy na patelni masełko i mieszamy z bułką tartą . Jak masło się rozpuści możemy wyłączyć ogień aby go nie spalić. Smacznego… Post Grillowany łosoś podany z fasolką szparagową pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CIASTO CUKINIOWE Z KREMEM ANANASOWYM 150

przygotowałam je w formie z kominem, Wy śmiało możecie zrobić w klasycznej tortownicy albo brytfance. Spróbujcie! SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier – 1 szkl * tarta, odciśnięta cukinia – 1 szkl * olej roślinny – 0,5 szkl * posiekane orzechy – 3/4 szkl * jajko – 3 szt * ananas – 3 plastry * cukier waniliowy – 1 łyżka(...)masło – 150 g * cukier – 1 pełna łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: Jajka ubijamy z cukrami i olejem. Dodajmy mąkę przesianą z sodą, proszkiem, cynamonem – miksujemy. Dodajemy tartą, odciśniętą cukinię, orzechy, pokrojonego drobno ananasa. Wylewamy na tortownicę, pieczemy do suchego patyczka ( ok. 50 – 60 minut ) – 180C z termoobiegiem. Studzimy, kroimy na 2 blaty. KREM: Budyń

Ostra na Słodko
Fasolka szparagowa z jajkiem w koszulce 179

szybki do przygotowania obiad - fasolka szparagowa podana z jajkiem w koszulce. Jeżeli uwielbiacie zasmażaną na maśle bułkę tartą to możecie polać nią ugotowaną fasolkę. Ja pominęłam bułkę tartą, ponieważ chciałam uzyskać danie bezglutenowe i beztłuszczowe 😃 Składniki na 2 porcję: 2-3 spore garście żółtej fasolki szparagowej 2-4 jajka 1 l wody 1 łyżka octu

Ugotować
pasztet z cukinii z boczkiem 213

Składniki: 1 bardzo duża cukinia 2 marchewki  1 cebula 3 jaja 125 g boczku surowego 1 ząbek czosnku przyprawy do smaku - sól, pieprz, papryka słodka bułka tarta Przygotowanie: cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach - solimy i czekamy aż puści soki - odciskamy(...)patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę - studzimy cebulę kroimy w kostkę do miski wkładamy dobrze odciśniętą cukinię, cebulę i boczek dodajemy jaja i przyprawy - dokładnie mieszamy dodajemy stopniowo bułkę tartą mieszając - tak aby zawiązać masę  przekładamy do keksówki - średnia będzie idealna na taki wysoki pasztet - można w prostokątnej jeśli chcemy mieć niski pasztet pieczemy

Gotowanie z pasją
Babka piaskowa 132

mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia. Miękkie masło(...)pieczenia i skórką startą z cytryny. Do tak przygotowanej masy dodajemy delikatnie  ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego

Różne smaki w kuchni
TARTA Z KIEŁBASĄ, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 147

momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Farsz: Cebulę kroimy(...)jeszcze 2-3 minuty, pod koniec dodając posiekaną natkę pietruszki. Przekładamy do miski z cebulą. Ser żółty trzemy i mieszamy z łyżką mąki. Kiełbasę obieramy i kroimy na niewielkie kawałeczki. Wszystko przekładamy do miski z cebulą i grzybami.  Następnie na podpieczoną tartę wykładamy przygotowany farsz, delikatnie dociskając do dna. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 5 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy 224

​Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy: 500 g ugotowanej kaszy gryczanej 300 g gotowanego mięsa bez kości 200 g zesmażonych pieczarek 200 g starego żółtego

moj przepis na
Filety z mintaja smażone 212

panierce w połączeniu mąki pszennej z bułką tartą i szczyptą kolendry przetartej w moździerzu, wspaniale i świeżo smakuje. Mąkę kukurydzianą można zamienić dowolną mąką, bułką tartą, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, nawet makiem czy sezamem. Jeśli chcecie filety z mintaja upiec nie róbcie żadnej panierki, a kawałki ryby owińcie w papier do pieczenia lub folię

Zasmakuj Kuchni
Kurczak po kujawsku 169

udka - był dość duże więc przekroiłam je na pół sól, pieprz zioła prowansalskie słodka mielona papryka 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu bułka tarta Sposób przygotowania: 1. Umyte i osuszone udka natrzeć zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso schłodzić(...)lodówce przez 30-60 minut. 2. W małej misce połączyć ketchup i majonez. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch mięsa wyłożyć keczup i majonez. Całość oprószyć bułką tartą. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w 200 st.C przez nieco ponad 1 godzinę. Pod koniec pieczenia folię zdjąć, nadal piec, aby wierzch się zarumienił. Smacznego

Kuchnia domowa Ani