tarta - 42848 przepisów (strona:659/2857)

Buraczki z chrzanem 121

Witam serdecznie w Nowym Roku :) Przyznam szczerze, że chrzan robię tylko dwa razy w roku na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Tarcie korzenia chrzanu do przyjemnych nie należy, choć smak wynagradza niedogodności :) Na ostatnie Święta przygotowałam chrzan z buraczkami tartymi firmy  ORZECH . Polecam. Składniki: Słoik tartych buraczków  firmy ORZECH  315 ml korzeń chrzanu

Gosia gotuje
Quiche lotaryński 133

Quiche lotaryński, jak wskazuje nazwa wywodzi się z regionu położonego na granicy Francji i Niemiec o nazwie Lotaryngia. Jest to klasyczna wersja dania, która stanowi podstawę

I LOVE LIFE
Pokoleniowy tort makowy 177

olejek, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać w masę makową. Formę okrągłą o średnicy 23-25 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, nagrzać piekarnik do 190 C i piec 60 minut. Zostawić w formie aż ostygnie. Wykonanie biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne(...)sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Taką samą formę w jakiej piekł się makowiec wysmarować tylko dno formy tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20-25 minut. Przygotowanie kremu budyniowego waniliowego – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/truskawkowe-ciasto-z-galaretka-i-kremem-budyniowym/ Przygotowanie kremu

Kuchnia Pokoleń
Bezglutenowe kluski półfrancuskie 339

banalnie proste w wykonaniu, szybkie i nie trzeba brudzić rąk. Do tego są miękkie, pulchne i smakowite.  Doskonale smakują z gulaszem czy sosem jak i z bułką tartą i masełkiem. Następnego dnia, podgrzane na patelni, nie tracą niczego ze smaku i struktury.  Polecam 😊 Składniki: 3 jaja 6 łyżek masła 150 ml wody sól do smaku(...)będą się sklejały ale należy je delikatnie przemieszać. Po ugotowaniu podwoją swoją objętość. Należy je wyjąć łyżką cedzakową na płaski talerz. Podawać ciepłe z gulaszem lub z bułką tartą i masłem.  Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
PIEROGI LENIWE 169

PIEROGI LENIWE ❤ Jak zrobić domowe pierogi leniwe - sprawdzony przepis krok po kroku. Obłędne, zdecydowanie przepyszne, mięciutkie pierogi leniwe - fantastyczne z tartą bułką przesmażoną na maśle lub ze śmietaną posypane cukrem 😋😋😋👌 Tak naprawdę to tylko kwestia smaku, z czym najbardziej lubicie takie pierożki 😉 Przepis niezawodny, poradzicie sobie na pewno, więc śmiało korzystajcie z niego. Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : kopiasta(...)pierożki od razu wrzucamy do gotującej się wody, solimy ją - gotujemy około 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy je i podajemy polane przesmażoną na maśle bułką tartą lub śmietanką posypane cukrem. Smacznego :) Sprawdź pozostałe przepisy na fantastyczne potrawy z ziemniaków

Moja Książka Kucharska
DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA 168

lepszego smaku. Kruszonka jest pyszna ! Chrupiąca i aromatyczna.  PRZEPIS filety z dorsza bez skóry 2 duże szt.  sól, pieprz do oprószenia olej kokosowy 4 łyżki bułka tarta 4 łyżki koperek świeży 2 łyżki ( siekany ) słonecznik łuskany 1 łyżka boczek surowy wędzony w plastrach 4 plastry czosnek 3 ząbki Z dorsza usunąć ości jeśli(...)Podzielić na 4 części. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Umieścić na blaszce wyłożonej folią aluminiową. W rondelku lub mikrofalówce roztopić olej kokosowy. Do miseczki wsypać bułkę tartą, posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki boczek oraz posiekany czosnek. Zalać olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni

Kuchnia Paulettes
Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami 184

łyżeczka, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, kruszonka: mąka pszenna 1 szklanka, margaryna 0,5 kostki, cukier puder 0,5 szklanki, dodatkowo: truskawki mrożone 600 g, bułka tarta, cukier puder, Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia(...)oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 h. aż włożony

kulinarne odsłony pati
Frytki z cukinii & pieczony camembert 228

część sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia - przyprawy: pieprz, só l, słodka papryka - opcjonalnie: rukola i słonecznik do dekoracji. Pieczony camembert - serek camembert  - 1/4 szklanki oleju(...)soli i pieprzu - 1 ząbek czosnku - 2 cm pora  Cukinię kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy. Obtaczamy cukinię w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej z tartym serem żółtym. Smażymy na jasno złoty kolor w głębokim dobrze rozgrzanym oleju. Frytki wyciągamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serek camembert umieszczamy

upichcona
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 261

mojprzepisna.pl | Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia Ciasto, które zrobiło absolutną furorę na imprezie Sylwestrowej 2017/2018, każdy dosłownie każdy, kto go spróbował zarzekał się, że to

moj przepis na
Wegańska FIT Stefanka (bez cukru) 252

Mojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego

moj przepis na
Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) 258

mojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia

moj przepis na
Pieczarki faszerowane mięsem,papryką 154

Wyglądają elegancko i smacznie. Na imprezy doskonałe. Składniki: pieczarki  20 szt mięsko mielone 500 g ( łopatka ) papryka czerwona świeża 1 szt sól i pieprz do smaku bułka tarta 4 łyżki ser żółty 20 plastrów Wykonanie: Mięsko  myjemy i mielimy  na średnich oczkach(...)dodajemy wydrążone środki z pieczarek. Paprykę myjemy wycinamy nasionka i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mięska i pieczarek . Doprawiamy solą i pieprzem wbijamy dwa jaja i dodajemy bułkę tartą namoczoną w pół szklanki wody. Całość wyrabiamy i smakujemy czy pasuje nam smak.Farsz wkładamy do pieczarek. Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i układamy ciasno pieczarki. Pieczemy

Różowa kuchnia
krążki cebulowe w panierce 194

składniki: 2-3 cebule 150 g mąki orkiszowej lun pszennej 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta tłuszcz go głębokiego smażenia wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w krążki ok. 3-4 mm grubości. Obtaczamy je w mące. Do garnka przesiewamy mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, mleko oraz jajko i dokładni mieszamy (ciasto o gęstości jak na naleśniki). Obtoczone w mące krążki cebuli macamy w ciecie a następnie oprószamy bułką tartą. Rozgrzewamy tłuszcz i partiami smażymy na rumiano krążki. Wyciągamy łyżką cedzakową, przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Podajemy z ulubionymi sosami

Domowy Smak Jedzenia
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM 148

ochotą i zawsze proszą o dokładkę. Polecam nie tylko dla niejadków ; ) SKŁADNIKI: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 bułka 1 jajko 4 ugotowane jajka bułka tarta PRZYPRAWY:  sól, pieprz, ząbek czosnku, mielony kminek, przyprawa do mięs WYKONANIE: Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski wrzucamy mięso, wbijamy jajko(...)mięsa wykładamy naczynie żaroodporne i formujemy płaski placek.   Układamy jajka tak żeby się ze sobą stykały. Przykładamy resztą mięsa i zlepiamy ze sobą.  Mięso posypujemy bułką tartą i lekko przyklepujemy. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C ustawienie góra dół. Ja najpierw przykrywam folią lub pokrywką a pod koniec pieczenia odkrywam żeby mięso się

Pani na deser
Spaghetti pomidorowe z pietruszką i żurawiną 100

Kolejny obiad makaronowy z serii moich wymysłów. Bardzo fajny, ciekawy i delikatny smak sosu. Do tego dodatki: tarty ser i natka pietruszki. Jakby to powiedziała moja Mama – pyszoooota !:) Składniki(...)makaronu spaghetti puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 suszony pomidor łyżeczka żurawiny przyprawy: sól, pieprz, bazylia, lubczyk, łyżeczka cukru, ostra papryka tarty żółty ser do posypania mały pęczek świeżej natki pietruszki drobno posiekanej oliwa z oliwek Przygotowanie: na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej drobno pokrojoną cebulę, czosnek i suszony pomidor; pietruszkę

Zasmakuj Kuchni