Witam serdecznie w Nowym Roku :) Przyznam szczerze, że chrzan robię tylko dwa razy w roku na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Tarcie korzenia chrzanu do przyjemnych nie należy, choć smak wynagradza niedogodności :) Na ostatnie Święta przygotowałam chrzan z buraczkami tartymi firmy ORZECH . Polecam. Składniki: Słoik tartych buraczków firmy ORZECH 315 ml korzeń chrzanu
Gosia gotujeQuiche lotaryński, jak wskazuje nazwa wywodzi się z regionu położonego na granicy Francji i Niemiec o nazwie Lotaryngia. Jest to klasyczna wersja dania, która stanowi podstawę
I LOVE LIFEolejek, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać w masę makową. Formę okrągłą o średnicy 23-25 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, nagrzać piekarnik do 190 C i piec 60 minut. Zostawić w formie aż ostygnie. Wykonanie biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne(...)sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Taką samą formę w jakiej piekł się makowiec wysmarować tylko dno formy tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20-25 minut. Przygotowanie kremu budyniowego waniliowego – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/truskawkowe-ciasto-z-galaretka-i-kremem-budyniowym/ Przygotowanie kremu
Kuchnia Pokoleńbanalnie proste w wykonaniu, szybkie i nie trzeba brudzić rąk. Do tego są miękkie, pulchne i smakowite. Doskonale smakują z gulaszem czy sosem jak i z bułką tartą i masełkiem. Następnego dnia, podgrzane na patelni, nie tracą niczego ze smaku i struktury. Polecam 😊 Składniki: 3 jaja 6 łyżek masła 150 ml wody sól do smaku(...)będą się sklejały ale należy je delikatnie przemieszać. Po ugotowaniu podwoją swoją objętość. Należy je wyjąć łyżką cedzakową na płaski talerz. Podawać ciepłe z gulaszem lub z bułką tartą i masłem. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuPIEROGI LENIWE ❤ Jak zrobić domowe pierogi leniwe - sprawdzony przepis krok po kroku. Obłędne, zdecydowanie przepyszne, mięciutkie pierogi leniwe - fantastyczne z tartą bułką przesmażoną na maśle lub ze śmietaną posypane cukrem 😋😋😋👌 Tak naprawdę to tylko kwestia smaku, z czym najbardziej lubicie takie pierożki 😉 Przepis niezawodny, poradzicie sobie na pewno, więc śmiało korzystajcie z niego. Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : kopiasta(...)pierożki od razu wrzucamy do gotującej się wody, solimy ją - gotujemy około 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy je i podajemy polane przesmażoną na maśle bułką tartą lub śmietanką posypane cukrem. Smacznego :) Sprawdź pozostałe przepisy na fantastyczne potrawy z ziemniaków
Moja Książka Kucharskalepszego smaku. Kruszonka jest pyszna ! Chrupiąca i aromatyczna. PRZEPIS filety z dorsza bez skóry 2 duże szt. sól, pieprz do oprószenia olej kokosowy 4 łyżki bułka tarta 4 łyżki koperek świeży 2 łyżki ( siekany ) słonecznik łuskany 1 łyżka boczek surowy wędzony w plastrach 4 plastry czosnek 3 ząbki Z dorsza usunąć ości jeśli(...)Podzielić na 4 części. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Umieścić na blaszce wyłożonej folią aluminiową. W rondelku lub mikrofalówce roztopić olej kokosowy. Do miseczki wsypać bułkę tartą, posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki boczek oraz posiekany czosnek. Zalać olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni
Kuchnia Paulettesłyżeczka, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, kruszonka: mąka pszenna 1 szklanka, margaryna 0,5 kostki, cukier puder 0,5 szklanki, dodatkowo: truskawki mrożone 600 g, bułka tarta, cukier puder, Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia(...)oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 h. aż włożony
kulinarne odsłony paticzęść sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia - przyprawy: pieprz, só l, słodka papryka - opcjonalnie: rukola i słonecznik do dekoracji. Pieczony camembert - serek camembert - 1/4 szklanki oleju(...)soli i pieprzu - 1 ząbek czosnku - 2 cm pora Cukinię kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy. Obtaczamy cukinię w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej z tartym serem żółtym. Smażymy na jasno złoty kolor w głębokim dobrze rozgrzanym oleju. Frytki wyciągamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serek camembert umieszczamy
upichconamojprzepisna.pl | Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia Ciasto, które zrobiło absolutną furorę na imprezie Sylwestrowej 2017/2018, każdy dosłownie każdy, kto go spróbował zarzekał się, że to
moj przepis naMojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego
moj przepis namojprzepisna.pl | Najlepsze, chrupiące pierniczki (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru) Najlepsze na świecie wegańskie pierniczki, cieniutkie, chrupiące, pyszne od razu po upieczeniu, ale po kilku tygodniach od pieczenia
moj przepis naWyglądają elegancko i smacznie. Na imprezy doskonałe. Składniki: pieczarki 20 szt mięsko mielone 500 g ( łopatka ) papryka czerwona świeża 1 szt sól i pieprz do smaku bułka tarta 4 łyżki ser żółty 20 plastrów Wykonanie: Mięsko myjemy i mielimy na średnich oczkach(...)dodajemy wydrążone środki z pieczarek. Paprykę myjemy wycinamy nasionka i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mięska i pieczarek . Doprawiamy solą i pieprzem wbijamy dwa jaja i dodajemy bułkę tartą namoczoną w pół szklanki wody. Całość wyrabiamy i smakujemy czy pasuje nam smak.Farsz wkładamy do pieczarek. Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i układamy ciasno pieczarki. Pieczemy
Różowa kuchniaskładniki: 2-3 cebule 150 g mąki orkiszowej lun pszennej 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta tłuszcz go głębokiego smażenia wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w krążki ok. 3-4 mm grubości. Obtaczamy je w mące. Do garnka przesiewamy mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, mleko oraz jajko i dokładni mieszamy (ciasto o gęstości jak na naleśniki). Obtoczone w mące krążki cebuli macamy w ciecie a następnie oprószamy bułką tartą. Rozgrzewamy tłuszcz i partiami smażymy na rumiano krążki. Wyciągamy łyżką cedzakową, przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Podajemy z ulubionymi sosami
Domowy Smak Jedzeniaochotą i zawsze proszą o dokładkę. Polecam nie tylko dla niejadków ; ) SKŁADNIKI: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 bułka 1 jajko 4 ugotowane jajka bułka tarta PRZYPRAWY: sól, pieprz, ząbek czosnku, mielony kminek, przyprawa do mięs WYKONANIE: Bułkę zalewamy wodą lub mlekiem, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski wrzucamy mięso, wbijamy jajko(...)mięsa wykładamy naczynie żaroodporne i formujemy płaski placek. Układamy jajka tak żeby się ze sobą stykały. Przykładamy resztą mięsa i zlepiamy ze sobą. Mięso posypujemy bułką tartą i lekko przyklepujemy. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C ustawienie góra dół. Ja najpierw przykrywam folią lub pokrywką a pod koniec pieczenia odkrywam żeby mięso się
Pani na deserKolejny obiad makaronowy z serii moich wymysłów. Bardzo fajny, ciekawy i delikatny smak sosu. Do tego dodatki: tarty ser i natka pietruszki. Jakby to powiedziała moja Mama – pyszoooota !:) Składniki(...)makaronu spaghetti puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 suszony pomidor łyżeczka żurawiny przyprawy: sól, pieprz, bazylia, lubczyk, łyżeczka cukru, ostra papryka tarty żółty ser do posypania mały pęczek świeżej natki pietruszki drobno posiekanej oliwa z oliwek Przygotowanie: na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej drobno pokrojoną cebulę, czosnek i suszony pomidor; pietruszkę
Zasmakuj Kuchni