tarta - 42848 przepisów (strona:655/2857)

Śląski kołacz z jabłkami 240

kakao   Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki soku z cytryny     Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta białko pozostałe z posypki do wysmarowania ciasta cukier puder do oprószenia     Przygotowanie:     Posypka: Mąkę, żółtka, masło i cukier puder wyrobić rękami(...)podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce.   Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce. Drugą część ciasta, tak jak pierwszą, rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, a następnie delikatnie położyć

Jadło i czytadło
z rękawa klopsiki w pomidorach pieczone... 171

Składniki: łopatka bez kości 70 dag, jajka 1 sztuka "L", bułka namoczona w wodzie, bułka tarta 3/4 szklanki, woda 1/2 szklanki, przyprawa do mielonego mięsa bolognese 1 opakowanie, cebula(...)sztuka, koperek 1 pęczek, sok pomidorowy 1 litr łopatkę bez kości zmielić w maszynce do mięsa, dodać drobno pokrojoną cebulę, przyprawę do mięsa mielonego bolognese, bułkę odciśniętą z wody, tartą bułkę, jajko, wodę, posiekany koperek i wszystko dobrze wyrobić na kleistą masę rękaw ułożyć w blaszce do pieczenia, formować klopsy okrągłe i wkładać je od razu do rękawa

W Mojej Kuchni Lubię
Wielkanocna babka z czekoladą i kolorowymi cukierkami. 182

szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 5 dag orzeszków w kolorowej cukrowej polewie bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę(...)miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i delikatnie mieszamy. 2. Pieczenie: Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. 3. Dekorowanie: Czekoladę łamiemy

Izabelawkuchni
Migdałowa babka 136

jajek 150g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 150g cukru 100g masła extra 9ml aromatu migdałowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 60g białej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 30% 35g płatków migdałowych Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem(...)powstanie puszysta masa. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubite białka i aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,4l. 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką. 138

mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia babki bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt(...)koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Pieczenie: Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. 3. Podanie: Jeszcze ciepłą babkę

Izabelawkuchni
Wegetariański pasztet z cukinii 192

gdyby tak się zdarzyło, spokojnie możecie zjeść go także w takiej formie, będzie równie smaczny. Pasztet przygotowałam na wspólnych warsztatach z Michelem Moran, gdzie poznałam przepis na jego pyszną tartę z łososiem . Zobacz też: Chipsy z cukinii Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania(...)godziny Składniki 2 małe lub 1 duża cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku garść ulubionych orzechów - może być również mieszanka 150 g żółtego sera 1/3 szklanki bułki tartej 2/3 szklanki kaszy manny 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki oregano sól i pieprz papier do pieczenia blaszka keksówka o wymiarach 20x10 Przepis 1 Cukinię

Kuchnia Bazylii
Keks marchewkowy 191

proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki śmietany 200 gram mieszanki keksowej Helio Dodatkowo: Cukier puder do posypania Forma-duża keksówka tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka wbijamy do miski, ucieramy z cukrem do białości. Ucierając dodajemy stopniowo(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, wlewamy olej i miksujemy. Dodajemy stopniowo utartą marchewkę, śmietanę, cynamon i bakalie, całość delikatnie miksujemy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Pomarańczowa babka 143

łyżeczki proszku do pieczenia 160ml likieru pomarańczowego skórka z 1 pomarańczy 9ml olejku pomarańczowego 4 łyżki kakao 60g gorzkiej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 120g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy, olejek, skórkę pomarańczową i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2l. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60-65 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Świąteczne ciasto drożdżowe z masą makowo bakaliową na mleczku kokosowym 144

ulubiony, więc z pewnością na święta będzie jeszcze raz pieczony. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: masa makowo bakaliowa: 200 g maku mielonego, 50 g orzechów tartych laskowych, 400 ml mleka kokosowego (1 puszka), 3 kopiaste łyżki cukru brązowego, 100 g rodzynek, 150 g suszonej żurawiny z sokiem z granatów, 100 g migdałów - płatki, słupki(...)miękkiego masła, 3 średnie jajka, 600 g mąki tortowej typ 405, 30 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki soli, 50 g cukru brązowego ponadto: masło do wysmarowania formy, orzechy tarte laskowe, cukier do posypania. Przygotowanie: Masa makowa: W garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy rodzynki, żurawinę, mak, orzechy tarte

Moniki Smakołyki
Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami 1242

pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 18% 50ml alkoholu np. rumu 100g rodzynek 100g płatków migdałowych masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: 1. Rodzynki zalać alkoholem i najlepiej pozostawić na całą noc. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 2. Masło utrzeć z cukrem(...)masa. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, odsączone rodzynki i płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2l. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 193

mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne(...)ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30 minut. Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tarta bułką. Ciasto wkładamy maksymalnie do 1/3 ich wysokości. Pozostawiamy do urośnięcia na około 60 minut.  Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około

Kulinarne przygody Gatity
Babka fistaszkowa z masłem orzechowym 87

cukru z wanilią 75 dag grubo mielonych orzechów ziemnych 75 dag drobno mielonych orzechów ziemnych 200 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżka oleju Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na gładką masę. Jaja dodawać pojedynczo. Całość(...)misce wymieszać orzechy, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszankę wsypywać partiami do masy na zmianę z śmietaną. Ciasto wlać do formy na babkę posmarowaną tłuszczem i wysypaną dokładnie bułką tartą (pominęłam tę czynność, ponieważ użyłam formy silikonowej). Wierzch wygładzić łyżką. Piec w temperaturze 175 o C przez około godzinę (do suchego patyczka). Połamaną na kosteczki czekoladę rozpuścić

Czerwień i błękit
Kajmakowa babka z nutą orzecha 147

cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki soku z cytryny 150g mąki ziemniaczanej 150g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 60 białej czekolady 1 łyżka masła 4 łyżki kajmaku o smaku orzechowym 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki orzechów laskowych 3 łyżki orzechów włoskich Wykonanie(...)masło z kajmakiem i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę przełożyć do formy babki o pojemności 2l wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 5. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze

Szalona Kuchnia Eweliny
Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem 137

ziele angielskie 5 szt. pieprz w ziarenkach  5 szt. żurek żytni 1 butelka majeranek 2 łyżeczki jaja na twardo 3 szt. biała kiełbasa  800 g chrzan tarty świeży  2 łyżeczki czosnek 3 ząbki cebula 1 szt. prawdziwki suszone 2 kapelusze kiełbasa 300 g sól i pieprz do smaku olej do smażenia cebuli Ugotuj wywar(...)zeszklij cebulę pociętą w kosteczkę, przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż dobrej jakości  kiełbasy. Dodaj  do garnka. Wlej żurek i mieszaj i  dodaj świeżo tarty chrzan. Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem. Pieczeń z białej kiełbasy Białą kiełbasę wyjmij z osłonek i wymieszaj razem. Do formy keksowej wysmarowanej olejem

AZgotuj!
Jogurtowa babka cytrynowa 164

płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju skórka otarta z 1 cytryny Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie(...)składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli

Smak mojego domu