4 łyżki Sól i pieprz do smaku Cebula biała 2 szt. Olej do smażenia Wykonanie: Mięso wymieszać z bułką wcześniej namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, jajkami, bułka tartą i zmielonymi ziemniakami. Cebulę obrać, posiekać, przysmażyć na tłuszczu, dodać masy mięsnej. Przyprawić do smaku, formować łyżką kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto
Tradycyjna KuchniaPrawdziwa słodycz bez pieczenia, na herbatnikach z kremem z batoników milky way z warstwą kajmaku, kremu budyniowego i wiśni całość posypana tartą gorzka czekoladą, czy można sobie wyobrazić coś lepszego do słodkiego poczęstunku ? Poezja! Dla słodkich łasuchów. Moja kombinacja i autorski przepis. Forma 25/30 cm Składniki: 45 dag maślanych herbatników 1 mała puszka kajmaku 1,5 szklanki wiśni(...)wiśniami lekko wciskając je w krem, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, rozsmarowujemy miękki kajmak , przykrywamy herbatnikami, wykładamy pozostałą częścią kremu budyniowego, rozkładamy warstwę herbatników, smarujemy kremem milky way, posypujemy tartą na tarce gorzką czekoladą. Schładzamy ciasto całą noc w lodówce. Udanych wypieków
Wanilia i Kardamonsztuka, papryka 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk jajka 1 sztuka "XL", kucharek 1 łyżka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 3-4 łyżki, bułka tarta 2-3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba(...)pojemniku rozdrabniacza dokładnie zmiksować na drobno pokrojone obrane ziemniaki, paprykę, cukinię,, cebulę, czosnek, pod koniec dodaję jajko do masy, masę przełożyć do miski dodać kucharka, pieprz mielony, mąkę, tartą bułkę i dokładnie wymieszać na bardzo mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć porcjami rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy, podawać z czym się lubi - placki ziemniaczane są idealne jako baza
W Mojej Kuchni Lubiępoddusić, wtedy nabiorą delikatności i będą bardziej soczyste. Dodatek fasolki szparagowej zamieni je w iście wiosenne wykwintne danie. Polecam! Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego z indyka bułka tarta-około 100g 2 jajka przyprawy, po pół łyżeczki: Sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa olej rzepakowy 200g fasolki szparagowej ciętej(...)może być mrożona 200ml wody Robimy!! Fasolkę rozmrażamy i lekko solimy Jajka myjemy, rozbijamy do miski i mieszamy trzepaczką. Mięso porządnie mieszamy z roztrzepanymi jajkami dodając przyprawy. Dodajemy bułkę tartą i otręby. Mięso porządnie wyrabiamy i formujemy kulki i następnie lekko spłaszczając. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy krótko kotlety z każdej strony. Potem zmniejszamy ogień i podlewamy
Latosiowydommąki pszennej pełnoziarnistej, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - 120 g masła, - 130 g drobnego cukru, - łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g), - do wysmarowania formy: masło i bułka tarta. Sposób przygotowania 1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 2. Mleko mieszamy ze śmietaną. 3. Jajka roztrzepujemy. 4. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. 5. Masło z cukrem ucieramy(...)miksujemy na wolnych obrotach). 8. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną część łączymy delikatnie z roztopioną i przestudzoną czekoladą. 9. Formę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (jeżeli używamy formy silikonowej można pominąć). 10. Na przemian masę jasną i masę ciemną przekładamy do foremki (najlepiej łyżką). 11. W cieście robimy kilka ósemek wykałaczką. 12. Ciasto
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsię jakaś wędzona ryba? 😊 Składniki: 6 jajek około 200 g wędzonej ryby (użyłam makreli) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka ostrej musztardy świeżo mielony pieprz do smaku bułka tarta to oprószenia masło do smażenia Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ostrym nożem przekroić na pół - razem ze skorupką. Wydrążyć ostrożnie, żeby nie połamać skorupek. Jajka rozdrobnić widelcem(...)zetrzeć na tarce. Z wędzonej ryby usunąć ości i skórę. Rozdrobnić widelcem i połączyć z jajkami. Dodać szczypiorek, musztardę i pieprz. Wymieszać. Skorupki napełniać masą jajeczno-rybną. Oprószać bułką tartą i smażyć na maśle, na średnio rozgrzanej patelni. Takie jajka smaży się tylko od strony farszu, na lekko złoty kolor. Podawać na gorąco lub na zimno. Spróbuj także
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczka majonezu – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżeczka chrzanu – 1 łyżka masła – łyżka posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz do smaku – bułka tarta – masło do smażenia jajek – pomidorki koktajlowe Wykonanie: – Jajka ugotować na twardo. Przekroić w skorupce na pół (wzdłuż jajka) uważając(...)pietruszki. – Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. – Masę jajeczną włożyć do skorupek, lekko ugnieść i docisnąć na talerzyku z bułką tartą. – Jajka smażyć na maśle, aż bułka uzyska złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło
To co kochamcukru pudru, 120 g migdałów bez skórki – mączki migdałowej, 60 g bułki tartej, lukier : 250 g cukru pudru, 50 - 60 g płatków róży utartych z cukrem, 50 ml soku z cytryny, Jajka ubić z cukrem i różą na pulchną masę. Dodać bułkę tartą i migdały (jeżeli mamy całe migdały, należy je zetrzeć). Masę przełożyć do formy(...)pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o wymiarach 30 x 21 cm ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 35 minut. Lukier : u trzeć cukier z płatkami róży i sokiem cytrynowym. Pokryć lukrem przestudzone ciasto. Udekrować. Pisanki od Ewy Mitowskiej z Mitowska Zagroda
królestwo garówtarta cebula 2 jajka sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona Przygotowanie : Zmielić obydwa rodzaje mięsa Dodać do niego pokrojoną przesmażoną cebulę, jajka, kaszę mannę lub bułkę tartą przyprawy - wyrobić dokładnie Przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm, piec w temp. 180-190 *C Moje uwagi: Obydwa mięsa należy zmielić na drobnych oczkach
Proste Potrawyotarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny + masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania foremki Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszytą gęstą pianę z cukrem. Warto przyłożyć się do ubijania, im lepiej napowietrzona piana z jajek(...)babka. Mieszamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Przesiewamy i odstawiamy. Myjemy cytrynę i ścieramy całą skórkę. Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Do ubitej masy jajecznej dodajemy skórkę, sok z cytryny i majonez. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Dodajemy partiami przesianą mąkę i mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy
Ciastkozercykonkursie „Śledzik na każdą okazję” – najpierw zróbcie to danie w domu, a zaraz potem trzymajcie mocno mocno kciuki! http://www.sekosa.pl/ Koniecznie! SKŁADNIKI: ( 3 mini tarty ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło – 125 g * żółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi
Ostra na Słodkośmietanki 30% do zabielenia zupy jajka ugotowane na twardo (w wersji na Wielkanoc) lub ziemniaki okraszane cebulą (jako wersja żurku na zwykły obiad) *opcjonalnie można dodać do smaku chrzanu tartego na koniec gotowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żurek na zakwasie – Wykonanie: Kilka dni wcześniej przygotować zakwas na żurek (z tego przepisu: Zakwas na żurek ) lub ewentualnie kupić gotowy zakwas(...)wlać do ciepłej zupy). Zupę doprawić do smaku solą. Podawać z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo lub z ziemniakami okraszonymi cebulką. Smacznego! UWAGI! *opcjonalnie można dodać do smaku chrzanu tartego na koniec gotowania *niektórzy po kilku minutach (ok. 5 minutach) od wlania zakwasu, dodają do zupy również delikatnie zarumienione ząbki czosnku, aczkolwiek w moim domowym zakwasie już jest czosnek
Kulinarne Przebojedrugie ulubione świąteczne danie Składniki (na 2 porcje): 4 jajka kurze (małe), ugotowane na twardo 80 dkg mielone mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebulka, posiekana i przesmażona bułka tarta jajko surowe sól, pieprz, majeranek suszony olej do smażenia sos: 1 łyżka masła(...)łyżeczki maki, szklanka wywaru jarzynowego, 3 łyżki chrzanu, szklanka śmietanki 18%, sól, pieprz biały, łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso, cebulkę, dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz i majeranek. Masę wyrabiamy by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na dłoni rozkładamy placek z mięsa, na którym kładziemy jajko i formujemy je tak by powstał
Życie ze smakiemdo formy białka jaja 6 szt. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Dwie jednakowe formy posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć połówki rozwałkowanego ciasta. Następnie obydwa ciasta posmarować powidłem śliwkowym. Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć po połowie na placki, po czym posypać startymi orzechami
Tradycyjna Kuchniaśmietany kremówki 30/36% 25 dag serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Poncz: 1 szklanka syropu z wiśni 50 ml wódki Dekoracja: Czekoladowe trufle tarta czekolada Sposób przygotowania tortu: Biszkopt: najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę, stopniowo wsypywać cukier miksując aż piana będzie(...)resztę śmietanowego kremu, posypać resztą wiśni, przykryć trzecim blatem, nasączyć, całość tortu: górę i boki smarujemy czekoladowym kremem, z reszty robimy ozdobne rozetki na górze tortu, dekorujemy truflami i tartą czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon