pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki orkiszowej 50g cukru 50g masła ekstra 500g truskawek 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru bułka tarta olej kokosowy do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do dużej miski, dodać miąższ z laski wanilii, zasypać cukrem i całość dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Masło(...)spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-10 minut. 4. Podpieczone spody tartaletek uzupełnić truskawkami z wanilią i posypać na wierzchu kruszonką
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: kotlety schabowe bez kości 4 sztuki, jajka 2 sztuki, majonez 4 łyżki, pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki tłuczone - ile potrzeba, kapusta duszona czerwona - ile potrzeba kotlety schabowe bez kości o grubości 2 cm każdy rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły(...)wygodniej się smaży majonez dobrze wymieszać z jajkami, pieprzem, kucharkiem, dodać kotlety, dobrze je w marynacie otoczyć i do lodówki na kilka godzin do woreczka wsypać mąkę z bułką tartą, panierować kotlety w woreczku (nie sypie się na blacie) i smażyć na mocno gorącym smalcu na rumiano z każdej strony podawać z tłuczonymi ziemniakami i np. z kapustą
W Mojej Kuchni Lubięsmacznych, niebanalnych potraw. Ja uwielbiam ją pod każdą postacią! Dziś pod postacią placuszków z dodatkiem ziemniaków. Składniki: Kapusta młoda 1 główka Ziemniaki 5 szt. (dużych) 2 jajka Bułka tarta 2 łyżki Mąka pszenna 1 łyżka Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Szczypta(...)sody oczyszczonej Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obrać oraz zetrzeć na tarce. Kapustę drobno poszatkować. Odcisnąć sok z ziemniaków i kapusty, następnie razem połączyć. Dodać mąkę, bułkę tartą, szczyptę sody oczyszczonej, wbić jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać
Tradycyjna Kuchniawanilią i kardamonem 1 pakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 3 jajka 1 kg twarogu Do dekoracji: Borówki amerykańskie Dodatkowo: Bułka tarta(...)przygotowania formy 1 łyżeczka masła do przygotowania formy Przepis: Kruche ciasto : wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. W tak przygotowanej tortownicy wyłóż nią ciasto, Masa serowa: wszystkie składniki zmiksuj i wylej do tortownicy. Całość piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, przesiana bułka tarta do wysypania formy Formę do ciasta (u mnie tortownica 26 cm), wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. 40 g kwiatów akacji wymieszac z 20 g cukru. Jabłka obrać, przekroić na ósemki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić każdą ósemkę
królestwo garówTarta pigwowa jest absolutnym zaprzeczeniem ilości tolerowanego przeze mnie cukru(...)wypiekach. Zazwyczaj gustuję w bardziej „wytrawnych” słodkościach spożywanych po prostu większymi porcjami 😉 Jednak czasami nachodzi mnie taka zachciewajka, żeby objeść się przesłodzonym... Artykuł Tarta pigwowa pochodzi z serwisu gotować
gotować!rurki, świderki czy wstążki. Makaron z warzywami SKŁADNIKI opakowanie makaronu 100g cukini 100g papryki 100g bakłażanu 100g cebuli 4 łyżki oleju z oliwek listki swieżej bazyli 3 łyżki tartego sera parmezan sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte warzywa pokroić w paski o grubości 1 cm Podsmażyć wszystkie warzywa nastepnie dodać nalewkę wody od gotowania makaronu i dusić pod przykryciem przez(...)minut Ugotować makaron w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu Połączyć makaron z warzywami dodać listki swieżej bazyli i posypać tartym serem SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkajajka Bułka tarta Przyprawy: sól i pieprz Szparagi myjemy i odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki. W jednej miseczce umieszczamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiej sypiemy bułkę tartą, żółty ser oraz przyprawy i mieszamy. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Szparagi maczamy w jajku, panierce, znowu jajku, panierce i na blachę. Robimy tak z każdym
Kolizje SmakówDruga wytrawna tarta, jednak szybsza i prostsza w wykonaniu, jeżeli mamy gotowe ciasto francuskie. Kolorowa wegetariańska propozycja dla miłośników zielonych szparagów, na które sezon w pełni, więc korzystajmy... Składniki: płat ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów kilka małych pomidorków 100 g startego sera np. mozarella jajko 3 łyżki śmietany lub jogurtu łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy sól, pieprz(...)wylot. Masę jajeczną rozsmarować na cieście, zostawiając nacięty rant. Na niej ułożyć szparagi i połówki pomidorków. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, aż boki tarty się zezłocą
wyzwania kuchenneopakowanie cukru waniliowego 4 jajka 4/5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka i 3 łyżki mąki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki mleka łyżka kakao tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i oba rodzaje mąk przesiane z proszkiem do pieczenia(...)Ucieram do uzyskania puszystej masy. Masę łączymy z mlekiem. Białka ubijam na sztywną pianę, następnie delikatnie łączę z ciastem. 2/3 ciasta wlewam do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą, do pozostałej części ciasta dodaję kakao, mieszam, wlewam na jasne ciasto. Babkę piekę ok. 45 minut w temp. 160-170 C (średnio nagrzany piekarnik) grzaniem góra plus dół
Zasmakuj Kuchnigrubsze i dojrzalsze powinno się końcówki obrać, ja tak uczyniłam. Przy młodych jest to niepotrzebne. Składniki: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Przygotować szparagi do pieczenia. Obciąć drewniane końcówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, dodać posiekany(...)czosnek, skropić oliwą i wymieszać. Na koniec posypać szparagi przygotowaną panierką z bułki tartej i parmezanu (po jednej łyżce wymieszać w miseczce). Piec w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu przyozdobić uprażonymi orzeszkami pionowymi, równie świetnie mogą to być inne orzechy. Na risotto z zielonych szparagów zapraszam tutaj
Wino Francja Kuchniakostek gorzkiej czekolady Wykonanie Spód Banany blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i ponownie blendujemy by powstała gęsta masa. Tak przygotowaną masę wykładamy na formę do tarty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Masa W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe(...)razem z masłem orzechowym. Dodajemy syrop i wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę (która już wystygła) wylewamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem wyciągamy tarte chwilę wcześniej. Ozdabiamy plasterkami banana oraz startą czekoladą. Później ciasto możemy z powodzeniem przechowywać w lodówce. Taki deser świetnie orzeźwia w cieplejsze dni. Smacznego
Health-Fit-Lifeszybkie ,słodkie danie z minimum produktów ,które zwykle są pod ręką. naleśniki Na masę: `~~~~~~~~~~~ 40dag.jabłek 30 dag.masła 40g.cukru aromat waniliowy aromat cytrynowy Bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Naleśniki kroimy w kostkę jak na łazanki.Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)masło roztapiamy na patelni ,dodajemy jabłka,,cukier i oba aromaty,dodajemy łazanki.Mieszamy razem.Można dorzucić jeszcze owoce z puszki np.mandarynki.Do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą wykładamy łazanki i zapiekamy.Ja zapiekłam na patelni.Podajemy polane śmietaną lub jogurtem naturalnym.Pyszne.Polecam
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: jajka 15 sztuk "M", pieczarki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, majonez 5 łyżek, tarta bułka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/ łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek na maśle zeszklić cebulę(...)pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone, obrane pieczarki i na większym ogniu usmażyć do odparowania wody wystudzone pieczarki zmiksować blenderem, do masy dodać żółtka, majonez, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, tartą bułkę i łyżką wszystko dokładnie wymieszać łyżeczką nakładać porcje pieczarek do jajek, posypać szczypiorkiem - jajka na twardo nadziewane pieczarkami z cebulką są bardzo smaczne, my je lubimy
W Mojej Kuchni Lubięsmaku bułka tarta 3 łyżki woda zimna 100 ml Dodatkowo: jajka 3 szt Wykonanie: Łopatkę myjemy i mielimy na średnich oczkach. Dodajemy starte pieczarki jajo,bułkę tartą ,czosnek zmielony, pomidorki pokrojone drobniutko,sól i pieprz. Zalewamy wodą i wyrabiamy farsz. Farsz przekładamy na folie aluminiową i robimy kwadracik.Ugotowane jaja obieramy ze skorupek i kładziemy
Różowa kuchnia