tarta - 42848 przepisów (strona:671/2857)

Krem pomidorowy z pulpecikami 154

mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz 1 jajko bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo:  małe kulki mozzarelli do podania śmietana 18% (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy(...)pomidory  i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.  2. W między czasie w misce mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki (poza bułką tartą i olejem). Formujemy malutkie pulpeciki na "jeden kęs" - mi wyszło 28. Smażymy na oleju aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 3. Do garnka wlewamy

My Culinary Art
Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli 225

mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe

moj przepis na
Ziemniaki Hasselback 394

uwielbiają wszelkie pieczone ziemniaki. Tym młodszym jednak zrobię lżejszą wersję, bez czosnku. Składniki: 5 ziemniaków podobnej wielkości 20g masła 3 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu Sól do smaku Ok 3 małe gałązki kopru do podania Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy w odstępach ok 2 mm uważając, by nie przeciąć do końca(...)smarujemy odrobiną tłuszczu, przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 50 minut. Po tym czasie polewamy pozostałym tłuszczem, posypujemy odrobiną soli, bułki tartej i parmezanu (w tej kolejności). Zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie w towarzystwie ulubionych sosów

Kuchnia w czekoladzie
SERNIK Z PALONYM MASŁEM – genialny! 234

myśl przychodzi nam najlepsze creme brulle. Jest niesamowicie łatwy do zrobienia! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich gości! Polecam! SKŁADNIKI: ( 20 cm ) SPÓD: * orzechy włoskie – 100 g * bułka tarta – 0,5 szkl * cukier – 4 łyżki * sól – 1 szczypta * masło – 80 g MASA SEROWA: * masło min. 82% – 150 g * drobny cukier(...)szkl * serek Philadelphia – 500 g * jajko – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Orzechy prażymy na suchej patelni, miksujemy na „pył”. Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, cukier i sól, smażymy do lekkiego zrumieniania, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy, chłodzimy w lodówce. MASA SEROWA: Masło roztapiamy

Ostra na Słodko
Surówka z kalafiora i warzyw 202

bardzo pyszna, do tego jest zdrowa i dietetyczna. Na pierwszy rzut oka wygląda jak sałatka tabbouleh, czyli kuskus z warzywami . W tej sałatce kuskus zastąpiony został przez tarty kalafior. To dietetyczna wersja dla miłośników tabbouleh bez kaszy kuskus. Kuskus z kalafiora, który świetnie imituje kaszę, można go jeść na diecie warzywnej np. na diecie dr Ewy Dabrowskiej! Surówka(...)Surówki przeważnie doprawiam domowym octem jabłkowym (można go zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym), odrobiną oliwy, solą i pieprzem Surowego kalafiora zawsze podjadam, gdy przygotowuję go z bułką tartą, albo jak mam zamiar ugotować zupę kalafiorową, robiłam to nawet w dzieciństwie kiedy mama przygotowywała coś z kalafiora. Surowego kalafiora polecam tym osobom, które nie cierpią zapachu tego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dwukolorowe ciasto maślankowe z truskawkami 178

łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody; 500 g świeżych truskawek.  Dodatkowo: Blacha do pieczenia o wymiarach 21 x 30 cm; Tłuszcz do wysmarowania blachy i; Bułka tarta do oprószenia blachy lub; Papier do pieczenia.   1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki. Przygotować 2 miski.  Do 1 miski wsypać wszystkie(...)podzielić na 2 równe części i do jednej z nich dodać kakao i wymieszać (do drugiej części nic się nie dodaje). Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno tak przygotowanej blachy wylać białą masę. Na białą masę położyć połowę truskawek. Na truskawki wyłożyć łyżką kakaową masę, rozsmarowując ją równomiernie

Gospodyni Miejska
Frittata z botwinką i szpinakiem 118

oczywiście piękny różowy kolor. Botwinka zwykle trafia do chłodnika, albo do wpisu na blogu, gdzie tłumaczy się czym się różni botwina od boćwiny / mangolda. Nieśmiertelnym klasykiem jest też tarta z botwinką. Tutaj w trochę innej wersji – śniadaniowej, czyli jako frittata. Frittata to taki włoski omlet najeżony dodatkami warzywnymi i podpieczony w piekarniku. Można wstawić do piekarnika patelnię(...)rączkę, albo od razu upiec w piekarniku, żeby nie mnożyć sobie pracy. Pamiętaj tylko, że jajka są płynne, więc forma do pieczenia nie może przeciekać, czyli np. forma do tarty nie może mieć wyjmowanego spodu.   Składniki : pęczek botwinki razem z małymi buraczkami – umytej i drobno pokrojonej – buraczki odkładamy do dekoracji pół paczki szpinaku baby

Ugotowane pozamiatane
Ciasto wyśmienite 413

szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki   Sposób przygotowania Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie łyżki odłożyć ) wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.   Ciasto Wyśmienite: Ciasto makowe wylać do blaszki o wymiarach 28 x 40 cm. Ułożyć warstwę biszkoptów. Posmarować powidłami. Wyłożyć ciasto z kakao, ułożyć biszkopty. Posmarować powidłami

Różne smaki w kuchni
Risotto ze szparagami i cukinią 123

kuchni obowiązkowo  gotuje się risotto, kremowe, dzięki ryżu arborio, sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym na raz pochłonąć cały garnek, smaku dopełnia białe wino i tarty parmezan, nic wiecej do szczęścia nie trzeba. Duet idealny. Zastrzyk optymizmu i energii, która pobudzi apetyt na życie. Pycha! Składniki: na dwie porcje: 120 g ryżu arborio Pęczek zielonych(...)około 15 minut dolewając po trochu, stopniowo bulionu, kiedy ryż już zacznie dochodzić dodajemy podsmażone szparagi wraz z cukinią,  mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wsypujemy  tarty parmezan, mieszamy, zestawiamy z ognia i podajemy. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Risotto z kurkami, zielonym groszkiem i kiełbaską pepperoni 99

ryżu arborio 1 łyżeczka kolendry w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta suszonej bazylii szczypta suszonego tymianku sól, pieprz (do smaku) 3/4 szklanki śmietanki kremówki 100g tartego parmezanu świeża natka pietruszki oliwa z oliwek 1-2 łyżeczki masła Wykonanie Na średniej wielkości patelni roztop masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula lekko się podsmaży, dorzuć oczyszczone(...)dorzuć do ryżu razem z groszkiem. Gdy ryż będzie już miękki, dodaj kurki z kiełbaską, dopraw gałką, kolendrą, suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Dodaj śmietankę kremową oraz 2/3 ilości tartego parmezanu i delikatnie wymieszaj całość. Risotto podawaj posypane tartym parmezanem i posiekaną drobno świeżą natką pietruszki. Smacznego! Artykuł Risotto z kurkami, zielonym groszkiem i kiełbaską pepperoni pochodzi

Raj dla Podniebienia
Rustykalna tarta z rabarbarem 191

ostatnich dwóch tygodni. Dziś tradycyjna, rustykalna tarta z rabarbarem, z mojego ulubionego przepisu, najlepsza w sezonie owocowym, bo pasują do niej wszystkie dodatki. Polecam! Składniki (1 niewielka tarta) Ciasto 1 1/4 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 70 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

Słodkie inspiracje
Panierowana mozzarella 160

kotleta schabowego. W ten sposób będziemy mieli prosty, szybki  bezmięsny dodatek do obiadu lub kolację. Składniki: 3 duże kulki mozzarelli 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz Wykonanie: Mozzarellę(...)osączyć z zalewy, każda pokroić na 4 plastry. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać mleko, bazylię, sól i pieprz do smaku. Krążki mozzarelli panierujemy w jajku a następnie w bułce tarty, panierujemy drugi raz. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) 189

mojprzepisna.pl | Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) Genialna owsianka, zapiekana z marchewką, doskonała alternatywa dla zwykłej codziennej owsianki. Kremowa, z przepysznymi zapiekanymi orzechami

moj przepis na
Kotlet schabowy 125

mięs mąka bazylia suszona jajka + troszkę śmietany bułka tarta  Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z przyprawą i śmietaną.Bułkę tartą wymieszać z bazylią.Kotlety obtoczyć w mące,namoczyć w  jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków 172

mojprzepisna.pl Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków Ekspresowy i smaczny deser na bazie mleczka kokosowego, świeżo wyciśniętego soku z buraków

moj przepis na