tarta - 42848 przepisów (strona:676/2857)

Pasztet z indyka (z żurawiną) 166

liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki oleju 50ml brandy lub koniaku 3 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy garść żurawiny lub orzechów  Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Zrumienić na oleju z każdej strony. Cebule obrać, przekroić na pół włożyć(...)dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionej masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet

Obiad gotowy
Babka pomarańczowa piaskowa 165

ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 mały aromat pomarańczowy otarta skórka z 1 pomarańczy masło do wysmarowania formy bułka tarta do dekoracji babki pomarańczowej potrzebna jest: kandyzowana skórka pomarańczowa i siekana czekolada, lukier przygotowany z ½ szklanki cukru pudru, utarty w szklance z odrobiną soku pomarańczowego Sposób przygotowania babki pomarańczowej(...)aromatu pomarańczowego. Do puszystej masy dodajemy oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy babkę ok. 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po ok. kwadransie wyjmujemy babkę z formy, układamy na talerzu aby ostygła. Babkę dekorujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka cytrynowa na oleju 115

pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej kilka kropel aromatu cytrynowego   Lukier cytrynowy: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny   Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy plastry cytryny do dekoracji     Przygotowanie:   Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka w całości wbić do miski, zasypać cukrem. Ubijać na średnich obrotach(...)pieczenia, sodę oczyszczoną i startą skórkę z cytryny. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą.       Gotowe ciasto przelać do uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babkę o pojemności 1 litra lub tak jak ja- dwóch mniejszych 0,5 litrowych.   Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 40 minut

Nastoletnie Wypiekanie
farsz jajeczno pieczarkowy w skorupkach 113

składniki: 3 jajka 150 g pieczarek ok. 1/2 średniej cebulki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki śmietany sól, pieprz bułka tarta szczypiorek, natka pietruszki masło wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy ostrym nożem wzdłuż. Delikatnie wydrążamy środek. Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy na patelnię z łyżką masła. Cebulkę obieramy i drobno siekamy, a następnie(...)żółtka jajek rozgniatamy jak najdrobniej widelcem a następnie łączymy z pieczarkami. Dodajemy musztardę oraz śmietanę, mieszamy opcjonalnie jeszcze doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy skorupki. Wierzch posypujemy bułką tartą i smażymy do zrumienienia na maśle (farszem do dołu). Podajemy na ciepło (na zimno również dobrze smakują). Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natka pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Cebula faszerowana kaszą i twarożkiem. 140

łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej (lub gryczanej) 3 łyżki kremowego serka czosnkowego (lub bryndzy) 5 posiekane suszone pomidory 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki płatków chili oliwa sól bułka tarta Wykonanie: Cebule obrać i obgotować w wodzie na małym ogniu około 5 - 7 minut. Wystudzić, ściąć wierzchy i delikatnie wydrążyć środki pozostawiając około 0.5 cm ścianki. Wydrążony miąższ cebuli posiekać(...)cebulę, pomidory, majeranek i chili. Posolić do smaku. Cebule umieścić w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym i lekko oprószyć solą wydrążone wnętrza. Napełnić je nadzieniem z lekką górką. Posypać bułką tartą i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 45 minut

zadanie-gotowanie
Kołocz śląski z serem 169

Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 550g Mleko – 250 ml Drożdże – 50g Cukier – 50g Masło – 70g Wanilia – nasiona z 2 lasek Szczypta soli Żółtka – 4 sztuki Masło i bułka tarta do posmarowania foremki Białko do posmarowania ciasta Składniki – masa serowa: Twaróg mielony – 275g Żółtka – 2 sztuki Cukier – 80g Rum – 2 kieliszki Rodzynki (np. firmy Kresto) – 4 łyżki Migdały mielone(...)położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta uformować koło, a do jego środka włożyć małą okrągłą blaszkę (lub inne naczynie do pieczenia) posmarowane masłem i posypane bułką tartą. Gotowe ciasto pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponacinać w kilku miejscach i posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut.  Upieczone

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto z sercem 166

dodaniu do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Wlewamy barwnik i miksujemy ponownie. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przekładamy 1/3 ciasta, wyrównujemy. Na cieście układamy na stojąco wycięte czerwone serca. Całość zakrywamy pozostałym jasnym ciastem (warto się wspomóc rękawem cukierniczym, gdyż ciasto jest dość gęste). Ciasto pieczemy

Smak mojej kuchni
Tarta czekoladowa z truskawkami 124

Mocno czekoladowa tarta na kruchym spodzie, z lekkim kremem(...)bitej śmietany i z owocami. Zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce: maliny, porzeczki. Owoce można lekko posmarować tężejącą galaretką, nie będą wysychały. Polecam!       Tarta czekoladowa z truskawkami   Składniki na formę 26cm:   Na kruchy spód: 200g mąki 100g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kakao

Smak mojej kuchni
Tarta z łososiem i szpinakiem 123

tartę z łosiem i szpinakiem lub tartaletki. Farsz szpinakowy można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak kruche ciasto. Tartaletki będą świetną zimną przekąską, tartę możemy podać na ciepło.  Tarta z łososiem i szpinakiem Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtko pół łyżeczki soli 3-4 łyżki zimnej wody Na nadzienie(...)solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy. Na kruchym spodzie układamy szpinak (najlepiej po małej łyżeczce w różnych miejscach). Pomiędzy szpinakiem układamy wędzonego łososia. Całość zalewamy masą śmietanową. Tartę pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut, aż cała powierzchnia się zetnie. Po upieczeniu odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia. Można serwować na ciepło i na zimno. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Orzeźwiająca Tarta Cytrynowa 146

powitanie wiosny to bardzo cytrusowa orzeźwiająca lekka tarta. Idealnie sprawdzi się również na #Wielkanoc jako alternatywa dla przesłodzonych mazurków. Będziesz potrzebować ok 10 porcji blacha do tarty 31 cm spód mąka pszenna - 220 g masło - 120 g cukier puder - 50 g żółtka - 1 szt lodowata woda - opcjonalnie 1/2 łyżki krem śmietanka 36% - 200 g mleko

Wylizany Rondel
Babka baranek cytrusowa 116

mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie. Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu(...)łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie. Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto jasne na spód około 1/3. Kawałki baranka łączę ze sobą na całej długości na desce i przekładam do foremki na jasne ciasto. Resztę ciasta

wesoła kuchnia
Pizza Italiano- z pomidorami i bazylią, mozzarellą oraz kwiatami z szynki parmeńskiej na kremowym sosie 134

wyrośniętym cieście. ---------------- Dodatki: * pomidorki koktajlowe- około 100g * szynka parmeńska- 100 g * tarta mozzarella- około 50 g * bazylia- 1/2 doniczki Na wyrośniętym cieście wyłożyć warstwę sosu, posypać tartą mozzarellą, dodać pomidorki koktajlowe, plastry szynki parmeńskiej złożonej w 'kwiaty' i piec około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać świeżą bazylią. Smacznego! :) * dosłownie szczypta, ponieważ serek jest odpowiednio

Kraina Miodem Płynąca
Błyskawiczne ciasto pod owoce sezonowe, mrożone, suszone czy z kompotu. 157

szklanki mąki pszennej - 25 dag margaryny - 3/4 szklanki cukru - 4 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo - dowolne owoce ( mrożonych nie rozmrażamy ) - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Margarynę roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno z cukrem(...)stopniowo dodawać żółtka i ubijać dalej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wlać lekko ciepłą margarynę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blaszkę. Na cieście ułożyć dość grubą warstwę owoców. Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40- 50 minut do suchego patyczka

Kuchnia z widokiem na ogród
Galaretka 147

zastygnięciu pokrojona, a następnie ułożona na talerzach lub miseczkach – najlepiej kryształowych. Świetnie również czuła się w różnego rodzaju szklankach kieliszkach, ułożona warstwami. Okryta bitą śmietaną i posypana tartą czekoladą, rodzynkami... tym co było akurat dostępne. Pięknie wyglądała i pysznie smakowała. Przygotowanie zajmowało kilka minut, później na chwilę do lodówki i mogła pojawić się na stole jako deser(...)galaretki (należy zwrócić uwagę, aby kolor kolejnej był zdecydowanie inny od poprzedniej), odstawić do zastygnięcia. Wlać kolejna galaretkę.... Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i wanilii. Udekorować bitą śmietaną. Oprószyć tartą czekoladą

królestwo garów
Śmietankowa babka budyniowa z szafranem 150

proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 160 g śmietany 18% 40 g oleju 2 łyżki amaretto Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny(...)mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Nitki szafranu wrzucamy do gorącej wody i odstawiamy na 1 godzinę. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej

Smak mojego domu