liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązka rozmarynu 3 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki oleju 50ml brandy lub koniaku 3 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy garść żurawiny lub orzechów Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Zrumienić na oleju z każdej strony. Cebule obrać, przekroić na pół włożyć(...)dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionej masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet
Obiad gotowyziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 mały aromat pomarańczowy otarta skórka z 1 pomarańczy masło do wysmarowania formy bułka tarta do dekoracji babki pomarańczowej potrzebna jest: kandyzowana skórka pomarańczowa i siekana czekolada, lukier przygotowany z ½ szklanki cukru pudru, utarty w szklance z odrobiną soku pomarańczowego Sposób przygotowania babki pomarańczowej(...)aromatu pomarańczowego. Do puszystej masy dodajemy oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy babkę ok. 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po ok. kwadransie wyjmujemy babkę z formy, układamy na talerzu aby ostygła. Babkę dekorujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej kilka kropel aromatu cytrynowego Lukier cytrynowy: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy plastry cytryny do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka w całości wbić do miski, zasypać cukrem. Ubijać na średnich obrotach(...)pieczenia, sodę oczyszczoną i startą skórkę z cytryny. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przelać do uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babkę o pojemności 1 litra lub tak jak ja- dwóch mniejszych 0,5 litrowych. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 40 minut
Nastoletnie Wypiekanieskładniki: 3 jajka 150 g pieczarek ok. 1/2 średniej cebulki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki śmietany sól, pieprz bułka tarta szczypiorek, natka pietruszki masło wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy ostrym nożem wzdłuż. Delikatnie wydrążamy środek. Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy na patelnię z łyżką masła. Cebulkę obieramy i drobno siekamy, a następnie(...)żółtka jajek rozgniatamy jak najdrobniej widelcem a następnie łączymy z pieczarkami. Dodajemy musztardę oraz śmietanę, mieszamy opcjonalnie jeszcze doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy skorupki. Wierzch posypujemy bułką tartą i smażymy do zrumienienia na maśle (farszem do dołu). Podajemy na ciepło (na zimno również dobrze smakują). Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natka pietruszki
Domowy Smak Jedzeniałyżki ugotowanej kaszy orkiszowej (lub gryczanej) 3 łyżki kremowego serka czosnkowego (lub bryndzy) 5 posiekane suszone pomidory 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki płatków chili oliwa sól bułka tarta Wykonanie: Cebule obrać i obgotować w wodzie na małym ogniu około 5 - 7 minut. Wystudzić, ściąć wierzchy i delikatnie wydrążyć środki pozostawiając około 0.5 cm ścianki. Wydrążony miąższ cebuli posiekać(...)cebulę, pomidory, majeranek i chili. Posolić do smaku. Cebule umieścić w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym i lekko oprószyć solą wydrążone wnętrza. Napełnić je nadzieniem z lekką górką. Posypać bułką tartą i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 45 minut
zadanie-gotowanieSkładniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 550g Mleko – 250 ml Drożdże – 50g Cukier – 50g Masło – 70g Wanilia – nasiona z 2 lasek Szczypta soli Żółtka – 4 sztuki Masło i bułka tarta do posmarowania foremki Białko do posmarowania ciasta Składniki – masa serowa: Twaróg mielony – 275g Żółtka – 2 sztuki Cukier – 80g Rum – 2 kieliszki Rodzynki (np. firmy Kresto) – 4 łyżki Migdały mielone(...)położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta uformować koło, a do jego środka włożyć małą okrągłą blaszkę (lub inne naczynie do pieczenia) posmarowane masłem i posypane bułką tartą. Gotowe ciasto pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponacinać w kilku miejscach i posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut. Upieczone
Kuchnia Bon Appetitdodaniu do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Wlewamy barwnik i miksujemy ponownie. Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przekładamy 1/3 ciasta, wyrównujemy. Na cieście układamy na stojąco wycięte czerwone serca. Całość zakrywamy pozostałym jasnym ciastem (warto się wspomóc rękawem cukierniczym, gdyż ciasto jest dość gęste). Ciasto pieczemy
Smak mojej kuchniMocno czekoladowa tarta na kruchym spodzie, z lekkim kremem(...)bitej śmietany i z owocami. Zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce: maliny, porzeczki. Owoce można lekko posmarować tężejącą galaretką, nie będą wysychały. Polecam! Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki 100g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kakao
Smak mojej kuchnitartę z łosiem i szpinakiem lub tartaletki. Farsz szpinakowy można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak kruche ciasto. Tartaletki będą świetną zimną przekąską, tartę możemy podać na ciepło. Tarta z łososiem i szpinakiem Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtko pół łyżeczki soli 3-4 łyżki zimnej wody Na nadzienie(...)solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy. Na kruchym spodzie układamy szpinak (najlepiej po małej łyżeczce w różnych miejscach). Pomiędzy szpinakiem układamy wędzonego łososia. Całość zalewamy masą śmietanową. Tartę pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut, aż cała powierzchnia się zetnie. Po upieczeniu odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia. Można serwować na ciepło i na zimno. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnipowitanie wiosny to bardzo cytrusowa orzeźwiająca lekka tarta. Idealnie sprawdzi się również na #Wielkanoc jako alternatywa dla przesłodzonych mazurków. Będziesz potrzebować ok 10 porcji blacha do tarty 31 cm spód mąka pszenna - 220 g masło - 120 g cukier puder - 50 g żółtka - 1 szt lodowata woda - opcjonalnie 1/2 łyżki krem śmietanka 36% - 200 g mleko
Wylizany Rondelmikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie. Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu(...)łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie. Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto jasne na spód około 1/3. Kawałki baranka łączę ze sobą na całej długości na desce i przekładam do foremki na jasne ciasto. Resztę ciasta
wesoła kuchniawyrośniętym cieście. ---------------- Dodatki: * pomidorki koktajlowe- około 100g * szynka parmeńska- 100 g * tarta mozzarella- około 50 g * bazylia- 1/2 doniczki Na wyrośniętym cieście wyłożyć warstwę sosu, posypać tartą mozzarellą, dodać pomidorki koktajlowe, plastry szynki parmeńskiej złożonej w 'kwiaty' i piec około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać świeżą bazylią. Smacznego! :) * dosłownie szczypta, ponieważ serek jest odpowiednio
Kraina Miodem Płynącaszklanki mąki pszennej - 25 dag margaryny - 3/4 szklanki cukru - 4 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo - dowolne owoce ( mrożonych nie rozmrażamy ) - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Margarynę roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno z cukrem(...)stopniowo dodawać żółtka i ubijać dalej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wlać lekko ciepłą margarynę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blaszkę. Na cieście ułożyć dość grubą warstwę owoców. Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40- 50 minut do suchego patyczka
Kuchnia z widokiem na ogródzastygnięciu pokrojona, a następnie ułożona na talerzach lub miseczkach – najlepiej kryształowych. Świetnie również czuła się w różnego rodzaju szklankach kieliszkach, ułożona warstwami. Okryta bitą śmietaną i posypana tartą czekoladą, rodzynkami... tym co było akurat dostępne. Pięknie wyglądała i pysznie smakowała. Przygotowanie zajmowało kilka minut, później na chwilę do lodówki i mogła pojawić się na stole jako deser(...)galaretki (należy zwrócić uwagę, aby kolor kolejnej był zdecydowanie inny od poprzedniej), odstawić do zastygnięcia. Wlać kolejna galaretkę.... Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i wanilii. Udekorować bitą śmietaną. Oprószyć tartą czekoladą
królestwo garówproszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 160 g śmietany 18% 40 g oleju 2 łyżki amaretto Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny(...)mieć temperaturę pokojową. Śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Nitki szafranu wrzucamy do gorącej wody i odstawiamy na 1 godzinę. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej
Smak mojego domu