pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków Wykonanie: W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy między palcami na kruszonkę. Formę na tartę ewentualnie tortownicę o średnicy ok 24 cm lekko wylepiamy połową kruszonki, nie uklepujemy zbyt mocno. Dno tortownicy przed wylepieniem wykładamy papierem do pieczenia. Podpiekamy w temperaturze 180ºC przez około(...)porzeczka świeża lub mrożona około 600-700 gram, ale ilość również zależy od waszych upodobań 80 g cukru Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Podpieczony spód równomiernie posypujemy bułką tartą. Na wierzch wysypujemy oczyszczoną czerwona porzeczkę,wcześniej wymieszaną z cukrem - wyrównujemy. Na owoce wysypujemy pozostałą kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez
Życie zaczyna się w kuchnicebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku, bułkę tartą, ewentualnie5-6 łyżek masła roślinnego, tłuszcz do wysmarowania formy. Mięso umyj pod bieżącą wodą i ewentualnie usuń z niego ścięgna i pozostałości krwi. Przełóż je do garnka, zalej wodą(...)łupinek i posiekaj. Jajka sparz. Wystudzone mięso, warzywa i wątrobę pokrój na mniejsze i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodaj drobno pokrojoną cebulę, jajka i bułkę tartą. Całość dopraw do smaku solą, mielonym pieprzem i słodką papryką w proszku. Masę dokładnie wyrób. Gdy masa będzie za sucha, dodaj do niej parę łyżek wody spod gotowania
blog.moje-pasje.infotakże tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt twarda i zbita, wystarczy, że dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszać. Z mięsnej masy uformuj równej wielkości kulki, każdą z nich(...)lekko spłaszcz. Ewentualnie każdy kotlet obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Usmaż na nim kotlety. W połowie smażenia, gdy mięso nabierze lekkiego koloru, zmniejsz płomień i dosmaż kotlety na średnim ogniu. Takie kotlety podawaj z ziemniakami i dowolną surówką
blog.moje-pasje.infogrzybowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, patelnię, folię aluminiową, patelni, keksówkę. Przygotuj składniki: 1 kg mielonego mięsa, ½ kg pieczarek, 2 średnie cebule, 2-3 jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, lubczyk, koperek, olej. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Cebule obierz z łupinek i dość drobno posiekaj. Jajka sparz i wybij do miski. Na patelni rozgrzej(...)mieszając od czasu do czasu. Grzyby dopraw lekko solą i pieprzem i odstaw do przestygnięcia.Do większej miski przełóż mięso mielone. Dodaj do niego pozostałą cebulę, jajka i bułkę tartą. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dość duży kawałek (trochę dłuższy od keksówki) foli aluminiowej posmaruj olejem. Rozłóż na nim dość cienką warstwą mięso
blog.moje-pasje.infomocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta, płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady), różyczki dekoracyjne (opcjonalnie), masło lub margaryna do wysmarowania formy, bułka tarta(...)obsypania formy. Przygotowanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączę z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewam na blachę wcześniej nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piekę około 25 minut w 145 stopniach, następnie studzę i nasączam ciasto esencją kawową (czekam, aż wsiąknie). Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam
JejKuchniacebule 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu 190 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Sól Pieprz 2 jajka Mąką + bułka tarta (do panierowania ryb) Mintaja rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Obrane warzywa - marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o średnich(...)ogniu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i ocet. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kawałki ryby obtaczamy w rozmąconym jajku oraz mące wymieszanej z bułka tartą. Smażymy na rumiano. Na dnie naczynia rozkładamy połowę warzyw, następnie rybę i resztę warzyw
VioletoweKucharzeniepodkarpackiego”. Składniki na foremkę 30x41 cm: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek bułka tarta (około 3 łyżki) cynamon (około 1-2 łyżki) cukier waniliowy opcjonalnie cukier puder do oprószenia rolady Rolada z jabłek(...)kuchnia podkarpacka Jabłka obieramy, kroimy na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki (nieco cieńsze niż 1 cm) . Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy ją bułką tartą i układamy na niej 1 warstwę plasterków jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Jabłka układamy na dnie foremki (Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka) Przygotowujemy ciasto. Do jego
Trzeci talerzSkładniki (na 15 kotlecików): 200 g kaszy gryczanej 250 g zmielonego białego sera (możecie użyć także tartego żółtego sera) 2 jajka 2 ząbki czosnku ok. 1 szklanki bułki tartej pęczek szczypiorku 2 łyżki masła sól, pieprz, ostra papryka olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie i smażenie: kaszę gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem zmiażdżonego czosnku(...)mieszamy, następnie łączymy z serem i doprawiamy do smaku, z podanej masy uformować kotleciki średnicy mielonych i smażyć na rozgranym oleju uprzednio obtoczone w bułce tartej. Smacznego
Zasmakuj Kuchnigenach to zamiłowanie. Wielbiciele placków ziemniaczanych dzielą się na tych którzy wolą dobrze wypieczone i na tych którzy wolą grube i miękki, ja osobiście jadam wyłącznie te z grubo tartych ziemniaków, czasem w masie ziemniaczanej toną też marchewka(...)cukinia, ale to już wariacja na temat. Do placków absolutnie nie wolno dodawać więcej mąki, będą twarde i niesmaczne, zasada ta dotyczy chyba nawet bardziej placów z ziemniaków tartych na tzw. "papkę" niż tych tartych na wiórki. Moje placki przypominają trochę bardziej rösti, czyli szwajcarską potrawę narodową, ale dużo bardziej cenię sobie te złociste, chrupiące wiórki ziemniaków
Słodki Kompromismałych szt Czas przygotowania: 40 min Kotlety 1 średniej wielkości kalafior (ok 1 kg) 1 szklanka kaszy jaglanej 4 cebulki dymki pęczek natki pietruszki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego parmezanu pieprz, sól olej rzepakowy Coleslaw 1 mała białe kapusta 1 kalarepa 1 duża marchewka 2 cebulki dymki 5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu(...)sicie 2. Z kalafiora odcinamy głąb i dzielimy go na różyczki, za pomocą malaksera rozdrabniamy do wielkości ziarenek ryżu 3. Łączymy kalafiora z kaszą, jajkami, startym parmezanem, bułką tartą, dodajemy posiekaną dymkę, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem 4. Z masy formujemy kotleciki, dość mocno ściskamy masę w dłoni, żeby składniki się skleiły 5. Na patelni rozgrzewamy
Słodki Kompromisserka mascarpone, 50 g czekolady białej, 50 g czekolady mlecznej, polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej*, 50 g czekolady mlecznej 50 ml brandy masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy ciasto: Czekoladę połamać na kawałki. Czekoladę, migdały, mąkę, przyprawy zmiksować w malakserze (można zetrzeć na tarce). Masło ubić na śmietanę, następnie dodawać po kolei żółtka(...)miski wsypać migdały z czekoladą, na nie wyłożyć masę maślano-jajeczną, wymieszać. Na masę wyłożyć pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 50 – 60 minut. Upieczony tort wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy. Odwrócić górą do dołu na deskę, zdjąć denko
królestwo garówoliwek 1 łyżka rozmaryn 1/3 łyżeczki cebula 3 sztuki czosnek 2 ząbki pieczarki 250g wino białe ok. 20ml pieprz do smaku nasiona chia 1 łyżeczka szpinak 125g bułka tarta 20g mleko do posmarowania ciasta Wykonanie: Ocet balsamiczny mieszamy z ksylitolem w rondelku i podgrzewamy (ok. 10 minut, do momentu zredukowania sosu). Mieszamy składniki na ciasto (mąka, sól, woda(...)Przenosimy warzywa do foremki (keksówki) wyłożonej folią aluminiową (2 warstwy). Buraczki mieszamy z oliwą i rozmarynem, które następnie rozkładamy na warzywach. Na patelni podsmażamy szpinak z pieprzem i bułką tartą. Przenosimy go na następnie na buraczki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto przenosimy na blat, opruszamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości foremki. Ciastem przykrywamy warzywa, zabezpieczamy brzegi
rabarbarowowojny światowej :) Składniki: - młode pędy orlicy - czosnek - bułka tarta - margaryna Wykonanie: Pędy myjemy i wrzucamy na rozgrzaną margarynę. Dodajemy pokrojonego czosnku. Podsmażamy jakiś czas i posypujemy bułką tartą chwilę zasmażając
Kryzysowa Książka Kucharskaciasto. Do wody dodajemy kaszkę i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gotujemy jakieś 3-5 min i wylewamy masę na górę naszej tarty. Wkładamy tortownicę z tartą do piekarnika, ustawiamy go na górne grzanie i wyjmujemy jak zrobi się nam skorupka
Kryzysowa Książka Kucharskaziemniaki - zmielony stary chleb, zwany bułką tartą - olej - ocet (mało!) - papryka słodka w proszku - ostra papryka (wedle uznania) - woda - czosnek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Bułkę tartą miksujemy z papryką, wyciśniętym czosnkiem, dodając trochę oleju. Regulujemy konsystencję wodą i doprawiamy lekko octem. Jak nam wszystko wyjdzie to powinno smakować trochę jak twarożek. Takie kanaryjskie pyry
Kryzysowa Książka Kucharska