tarta - 42848 przepisów (strona:688/2857)

Tort truskawkowy 153

truskawkowym. Przepis na blachę o średnicy 27 cm. Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek 1 litr śmietany 36% 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie(...)mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia

Bullio
Ciasto z budyniem i kajmakiem 187

opakowania budyniu śmietankowego (60 g) + cukier jeśli jest do dodania w przepisie na opakowaniu budyniu 3/4 litra mleka 1 szklanka bakalii do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia(...)Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i wymieszać łyżką. Piec w okrągłej formie o średnicy ok. 22 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut w temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne w środku i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia

Bullio
Baba ziemniaczana 826

śląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, opłukać pod wodą i zetrzeć na tarce z małymi oczkami(...)mąkę, jaja i przesmażoną cebulę z kiełbasą. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Podłużną foremkę o wymiarach ok. 28 x 9 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną i dokładnie uklepać łyżką. Piec ok. 60 minut w temperaturze 190°C. Kroić kilka minut po upieczeniu

Bullio
mielony wieprzowo-wołowy na obiad... 184

mięso mielone wieprzowo-wołowe 1/2 kg, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", bułka tarta 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, koperek 1/2 pęczka, smalec - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, sałata masłowa(...)opisie, zielenina - ile potrzeba mielone z gęstą śmietaną są bardzo soczyste, pulchne = świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe włożyć do miski, dodać jajka, kucharka, pieprz, bułkę odciśniętą z mleka, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę średnią cebulę, śmietanę gęstą 18%, koperek posiekany i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować z 3 cm grubości okrągłe kotlety, smażyć na rumiano

W Mojej Kuchni Lubię
Knedle ziemniaczane ze śliwkami 349

sztuk): śliwki węgierki 80 dag ugotowanych ziemniaków (ugotowałam dzień wcześniej) 30 dag mąki pszennej typ 650 2 jajka L sól 1-2 łyżki oleju klarowane masło bułka tarta cukier WYKONANIE: Śliwki opłukać, osuszyć. Każdą nadkroić wzdłuż i usunąć pestkę. Ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do nich szczyptę soli, mąkę i jajka. Zarobić ciasto(...)potrzeba podsypania mąką, używać jej jak najmniejszą ilość. Zlepione knedle wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu gotować je jeszcze 2-3 minuty na wolnym ogniu. Ugotowane wyłowić łyżką cedzakową. Bułkę tartą zrumienić na klarowanym maśle. Knedle podawać polane zrumienioną bułką i posypane cukrem. Można je dodatkowo oprószyć cynamonem. Kto nie lubi chrupiącego w zębach cukru, może przed zlepieniem knedli

Kuchenne zapiski Edyty
Placek ze śliwkami 121

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag (8 łyżek) cukru 13 dag margaryny 3 jajka 1/2 kg śliwek cukier waniliowy cukier puder do posypania tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Mąkę (1 szklankę + 1/4 szklanki) przesiać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. 13 dag margaryny utrzeć(...)dodając stopniowo 8 łyżek cukru i kolejno 3 jajka. Pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Śliwki poprzecinać wzdłuż i wyjąć pestki. Na cieście ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry) i powciskać w ciasto. Piec około 30 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku

Z notatnika
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 174

zbiór moich ulubionych, autorskich przepisów do których wracam często i chętnie. Mam nadzieję, że i Ciebie zainspirują. :)  M I E J S C E   VII Kukurydziana tarta z gruszkami i miodem Ciekawy pomysł na wykorzystanie płatków kukurydzianych jako spodu. Do tego aromatyczny budyń jaglany z dodatkiem gruszek i miodu. Pyszne(...)bananem i cynamonem Jeden z lepszych pomysłów na smaczne rozpoczęcie jesiennego dnia. W dodatku rozgrzewające i bardzo sycące. M I E J S C E  IV Rustykalna tarta owsiana z jabłkami Pozycja obowiązkowa! Kruchy, owsiany placek z jabłkami i cynamonem to prawdziwa kwintesencja jesieni. <3 M I E J S C E  III Mini serniczki

Kuchnia Ellie
Baba ziemniaczana 206

śląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, opłukać pod wodą i zetrzeć na tarce z małymi oczkami(...)mąkę, jaja i przesmażoną cebulę z kiełbasą. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Podłużną foremkę o wymiarach ok. 28 x 9 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną i dokładnie uklepać łyżką. Piec ok. 60 minut w temperaturze 190°C. Kroić kilka minut po upieczeniu

Bullio
Tort miętusek 321

cukru 150 g miętowych landrynek 1/4 szklanki wody Pianka miętowa: 1 torebka miętowej herbaty zaparzona w 3/4 szklanki wrzątku 1 galaretka agrestowa 200 ml śmietany 30% Dodatkowo:  tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa do nasączenia: słodka herbata miętowa lub zwykła herbata Sposób wykonania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po jednym(...)masa budyniowo-miętowa (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji) biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową pianka miętowa Boki tortu posmarować pozostałym kremem budyniowo-miętowym. Tort ozdobić posypką czekoladową lub tartą gorzką czekoladą. Schłodzić. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Proste ciasto na biszkopcie, z kremem i galaretką 205

serka mascarpone, 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: 2 galaretki, smak dowolny ( ja użyłam cytrynowe ), duża puszka brzoskwiń ( 470g po odsączeniu ) masło do posmarowania blachy, bułka tarta do obsypania blachy. Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i żółtka ( żółtka wcześniej roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody ). Mąki wymieszać razem(...)już ubite z cukrem i żółtkami, należy połączyć je z mąkami. Łączymy delikatnie, mieszając łyżką do momentu aż masa będzie gładka. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylać masę biszkoptową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia

W kuchni u Moniki
Grahamki na podmłodzie 191

mojprzepisna.pl | Grahamki na podmłodzie wg. przepisu Piotra Kucharskiego Bułeczki sycące i pyszne, smakowały również mężowi, który jest fanem pszennego, jasnego pieczywa. Dobre nawet następnego dnia. Wymagają

moj przepis na
Chleb żytni z tartym jabłkiem 162

Autorką przepisu jest Dana Budzyńska, autorka świetnego bloga Leśny Zakątek. Piekłam wiele chlebów według przepisów Dany i wszystkie były pyszne. I ten przepis nie jest inny.  Chleb z tartym jabłkiem bardzo przypomina chleb staropolski, ma miękką skórkę, wilgotny, sprężysty i lekko kwaskowy miękisz. Dana udekorowała swój wypiek plastrami jabłka, ja również. Ja widać na zdjęciu chleb urósł(...)ozdobę ponieważ chcę mieć równe kromki krojonego chleba.  Poza tym chleb z jabłkiem na wierzchu w upalne dni trzeba przechowywać w lodówce, aby nie zapleśniał. Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również do wypróbowania Chleba żytnio-pszenny z gruszką. Poniżej przepisu zamieściłam listę blogów na których znajdziecie Chleb z tartym

Codziennik Kuchenny
kotlety ziemniaczane z kalafiorem fioletowym i mozzarellą... 161

Składniki: kalafior 1/2 sztuki/fioletowy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg, cebula 1 sztuka, mozzarella 10 dag/starta, jajka 2 sztuki, mąka kukurydziana 1/2 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, smalec - ile potrzeba do miski dodać ugotowany(...)kalafior fioletowy, ugotowane tłuczone ziemniaki, przyprawy, mozzarellę startą, jajka, natkę pietruszki, ręką wszystko dobrze połączyć i rozdrobnić kalafior w trakcie wyrabiania, kalafior jest lepszy nie całkiem rozdrobniony wsypać bułkę tartą, obie mąki i dobrze wymieszać na mocno gorącym smalcu smażyć nie za grube kotlety na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są smaczne i można je podawać

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowe ciasto bez jajek, mleka i masła 2626

cukru 2 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 4 łyżki naturalnego kakao 1/2 łyżeczki cynamonu   Dodatkowo: cukier puder do oprószenia masło i bułka tarta do formy     Przygotowanie:   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, w drugiej(...)mokre. Zawartość obydwu misek połączyć za pomocą trzepaczki. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy ok. 25 lub prostokątnej blaszki o wymiarach 25x20 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.c przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić i oprószyć cukrem

Nastoletnie Wypiekanie
BABKA Z COLĄ I KOKOSEM 162

cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany Dodatkowo: wiórki kokosowe masło do wysmarowania formy bułka tarta WYKONANIE Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy resztę mokrych składników. W drugiej misce łączymy suche składniki, dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodajemy

słodki bratek