masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pół szklanki zmielonych wiórków kokosowych Dodatkowo: śliwki tłuszcz do wysmarowania blaszki bułka tarta Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami, solą i resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając(...)wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce na 8 godzin. Śliwki myjemy i dzielimy na połówki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Wyrabiamy kruszonkę z podanych składników. Posypujemy nią ciasto i zwiększamy temperaturę
Wrzosowa Polanaosób ) 8 plasterków schabu 1 czerwona cebula 3 ząbek czosnku sól pieprz 2 garście szpinaku 5 łyżek sosu teriyaki bułka tarta ( do panierowania ) 2 jajka 5 łyżek mleka Wykonanie Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , każdy kotlet smaruje sosem teriyaki , przyprawiam solą , pieprzem , oraz rozgniecionym czosnkiem(...)minutach nasz szpinak jest gotowy, na nasze plastry mięsa wykładamy łyżeczkę farszu i zwijamy nasze roladki , kiedy mamy już wszystkie roladki wykonane , zaczynamy panierować , na talerz wysypujemy bułkę tartą , a w drugim talerzu rozbijam jajka oraz dodaje mleko i doprawiam troszkę solą oraz pieprzem i wszystko razem mieszam . Jak już mamy przygotowane składniki do panierowania , zaczynamy panierować
Mój Smakdługo. Jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części. Następnie przygotowujemy sobie dwie takie same blaszki, smarujemy je margaryną i posypujemy bułką tartą. Blaszki wyklejamy ciastem. Musimy mieć 2 spody. Spody miodowe pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni, do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z blaszki i studzimy. BISZKOPT(...)Biszkopt z tego przepisu wychodzi rewelacyjnie, jest mięciutki, wysoki. Mi tak wyrósł, że chyba nawet za bardzo :-) Przygotowujemy blaszkę taką jak na spody miodowe. Smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. -5 jajek -2 białka ze spodów miodowych -3/4 szkl mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -cukier waniliowy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżki ketchupu 2 łyżki ostrej musztardy ja dałam typowo Angielską bułka tarta do obtaczania olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pietruszkę, szczypiorek i cebulę dokładnie siekam. Marchewkę trę na grubych oczkach. W rondelku rozgrzewam łyżkę oleju. Następnie wrzucam poszatkowane zioła i cebulę oraz marchewkę, dodaję łyżkę suszonej Kolendy. Smażę ok 2 min na rumiano. Mięso mielone przekładam(...)przyprawy w tym chilli oraz suszony czosnek. Wszystko mieszam. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Następnie foruję kulki z mięsa które lekko spłaszczam i obtaczam w grubo mielonej bułce tartej. Smażę na rumiano z obu stron
Gotowanie Patkijabłkiem na zakwasie, który wybrała dla nas Dana z bloga Leśny Zakątek Jest to chleb pieczony z mąk jasnych: żytniej i orkiszowej. Dodatek tartego jabłka sprawia, że chleb ma ciekawy aromat i zachowuje długo świeżość. Podaję za Daną: Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej typ 720 100 g wody(...)kiedy chleb ostygnie jabłko mięknie i przez to chleb dłużej zachowuje świeżość. Proponuję jabłko kwaśne i twarde. Do zaczynu też. Ja chyba wybrałam zbyt słodkie jabłko. Chleb z tartym jabłkiem na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia
Przepisy na domowy ser i chleb20x28 cm: 3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. oleju, olejek waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śliwki ze słoika, cukier waniliowy, bułka tarta(...)masło do wysmarowania formy WYKONANIE Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, a na końcu aromat. Przekładamy do formy wysmarowanej bułką tartą i masłem, na wierzchu ciasta układamy osączone śliwki skórką do dołu, posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach Użyłam domowych śliwek ze słoika, ale doskonale sprawdzą się
słodki bratekDr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej: 2 torebki galaretki zalewamy ½ litra wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, do zimnej ale płynnej galaretki(...)paterze skropić połową ponczu, cienką warstwą rozsmarować krem, na środek wyłożyć galaretkę z malinami, przykryć resztą kremu oraz drugim biszkoptem który nasączamy resztą ponczu. Torcik dekorujemy bitą śmietaną, tartą gorzką i białą czekoladą oraz malinami. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonprzechowywać w lodówce do 2 dni. Podobne przepisy Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Szarlotka ucierana na maślance Tarta grejpfrutowa .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background
Pociąg Do KuchniSkładniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 duża, cukinia 1 większa, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 2 łyżki, czosnek 1 główka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków najlepiej wprost na sitko z drobną siateczką, zostawić do odcieknięcia soku(...)skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypac solą i zostawić na 30 minut, odcisnąć cukinie z soku i dodać do ziemniaków, wycisnąć w prasce ząbki czosnku, dodać jajka, mąkę, tartą bułkę, pieprz i wszystko dobrze łyżką wymieszać na gorącym bardzo oleju smazyć na rumiano nie za grube placki ziemniaczane odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia zbędnego tłuszczu
W Mojej Kuchni Lubięmielone drobiowe 1 kg, bułka namoczona w mleku 1 duża, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, cebula 1 sztuka, serek topiony(...)śmietankowy duży 2 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba mielone drobiowe w misce dokładnie wyrobić na kleistą masę z jajkami, posiekaną cebulą, papryką, pieprzem, kucharkiem, bułką tartą i odcisniętą z mleka bułką szwedką z porcji mięsa formować placek, nałożyć porcję serka topionego, nakryć drugim plackiem i formować owalne duże kotlety, obtaczac je w mące pszennej
W Mojej Kuchni Lubięcukru 3 szklanki mąki pszennej 1 proszek do pieczenia (porcja na 1 kg mąki) 1 cukier waniliowy śliwki cukier puder do posypania łyżka margaryny do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Sposób wykonania: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę(...)Dodajemy kolejno płynne składniki cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto i układamy na nim połówki śliwek (skórką do dołu). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 °C około 40 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem
Qchnia po prostusmaku, chili wg uznania, 1 łyżeczka sosu sojowego-ciemnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, masło + mąka tarta do wysmarowania keksówki, tłuszcz do smażenia, Wykonanie: Soczewicę należy dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody (500ml), wodę lekko osolić, dodać liść(...)świeżo zmielony pieprz, gałkę muszkatołową, smak powinien być nieco wyrazisty (po dodaniu masy jajecznej , złagodnieje). Dodać jaja i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do keksówki i stuknąć nią delikatnie parę razy o blat, tak by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pasztet piec ok 40-50 minut w temperaturze
Aromatyczne Podróżepieprzu kilka ziaren jałowca i gorczycy główka czosnku gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz cząber świeże zioła oregano majeranek tłuszcz do wysmarowania keksówek bułka tarta do obsypania keksówek Mięso do pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam(...)spróbować w smaku (powinien być nieco wyrazisty, po dodaniu jajek jego smak nieco złagodnieje). Następnie dodać jajka i wszystko razem połączyć. Formy keksówki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułą tartą. Masę pasztetu przełożyć do form - 3/4 wysokości keksówki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i włożyć do niego formy z pasztetem, piec ok 1 godzinę. Jeżeli
Aromatyczne Podróżepodwójnymi ściankami wypełnianymi wodą :-) Dzięki temu garnkowi sok się nie zagotował, a tylko mocno podgrzał. A z owoców, które zostały po odcedzeniu soku zrobiłam przecier do tarty. Sok z leśnych jeżyn około 750 ml 900 g leśnych jeżyn 450 g cukru Do garnka na mleko o pojemności 2 litrów wsypać opłukane owoce, przykryć pokrywką, postawić na palniku(...)przelać z pomocą lejka do butelek. Zakręcić i wystudzić. Wstawić do lodówki do zużycia w niedługim czasie, lub do spiżarni/piwnicy, aby użyć w zimie. Przecier do tarty z pozostałych owoców około 1 szklanka jeżyny (pozostałości po 900 g owoców) 1 jabłko Owoce, które zostały na sicie, przetrzeć do garnka drewnianą pałką. Ile się da. Jabłko obrać
Posadzone i zjedzonebardzo smaczne i sycące. Idealne jako alternatywa dań mięsnych oraz wspaniały posiłek dla wegetarianina :) Zapraszam! Kotlety z kaszy gryczanej Składniki: 1 paczuszka kaszy gryczanej białej 2 jajka bułka tarta szczypiorek, pietruszka mała cebula sól, pieprz lub kucharek olej Przygotowanie: Kaszę ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę pokroić(...)kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Do miski wsypać kaszę, wbić jajka, dodać cebulę oraz szczypiorek i pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Powoli partiami dodawać bułkę tartą, aż masa będzie zwarta. Doprawić do smaku. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Podawać z dowolnym sosem np czosnkowym
Tagebuch po polsku