diecie. Z koktajlami, sałatkami, sokami i deserami na surowo mam już duże doświadczenie. Słabo jednak wypadam z daniami głównymi. Ale postanawiam się poprawić. Dziś podjęłam próbę przyrządzenia tarty (a raczej mini tartinek/babeczek) w wersji RAW. Wyszło przepysznie! Jestem bardzo z siebie dumna. Z wielką satysfakcją podałam piękne, surowe tartinki mężowi i córeczce. Oj baaardzo(...)smakowało i żałowałam, że nie zrobiłam ich więcej. Mój mąż kilkadziesiąt razy powtórzył: jakie to dobre, po czym stwierdził, że czas otwierać restaurację z daniami witariańskimi. :-) Składniki na 4 tarty o średnicy 9 cm: ciasto: 1 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 100 ml filtrowanej wody, 2 łyżki oliwy, szczypta soli. farsz: 2 pomidory, 1/2 cukinii, 1/2 cebuli czerwonej
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki: mięso mielone 60 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula podsmażona 1 większa, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, mozzarella małe kulki 10 sztuk, smalec(...)potrzeba bułkę namoczyć w mleku, cebulkę zeszklić na 1 łyżeczce smalcu, świeże mielone mięso z łopatki włożyć do miski, dodać bułkę odciśniętą z mleka, cebulkę, kucharka, pieprz, paprykę, jajka, tartą bułkę i dobrze ręką połączyć składniki do mielonego mięsa dodać gęstą śmietanę i wszystko dokładnie połączyć porcjować na dłoni placek mielonego, włożyć kulkę mozzarelli, nakryć drugim plackiem
W Mojej Kuchni Lubięjajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych i bez skórki, pokrojonych w ósemki) cukier wanilinowy (opakowanie małe) tłuszcz i bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy blacha wymiary 28 x 23,5 cm Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło(...)cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni
Niezły Młynekżółtka i 1 całe jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka stołowa mąki do przygotowania rozczynu drożdżowego tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy Lukier 1,5 szklanki cukru pudru pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej sok z jednej małej cytryny Przygotowanie ciasta Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na minimum(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 do 90 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (bez teromobiegu, tylko górna i dolna grzałka) przez około 40 minut, najlepiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRustykalna tarta z bardzo kruchego ciasta z ostatnimi już chyba w tym sezonie śliwkami. Jest(...)zachwycająca w smaku a do tego bardzo prosta i nie trzeba mieć do niej nawet żadnej specjalnej foremki. Ciasto formuje się po prostu na papierze do pieczenia i już. Tarta ze śliwami najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła a podana z lodami waniliowymi to już szczyt rozpusty. Ale czasami można przecież zaszaleć, prawda? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapyszny deser dla całej rodziny. Pudding czekoladowy z awokado Składniki : 2 średniej wielkości awokado 2 łyżki miodu 2 -3 łyżeczki kakao około 75-100 ml mleka sojowego czekolada tarta do oprószenia Przygotowanie : Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki i wydrążamy miąższ, przekładamy do malaksera i rozdrabniamy, następnie(...)dodajemy miód oraz kakao i całość blendujemy przez kilkanaście sekund do uzyskania gęstego kremu czekoladowego. Na koniec dodajemy mleko sojowe i blednujemy do połączenia. Przekładamy pudding do pucharków, oprószamy tarta czekoladą. Wstawiamy na pół godziny do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisobie pomyślałam i postanowiłam zrobić kilka smaków, a co niech będzie kolorowo i jesiennie. opakowanie makaronu Lubella kolanko pomidor 3 łyżki szczypiorku łyżeczka masła bułka tarta I masa: jajko szklanka przecieru pomidorowego łyżka słodkiej papryki łyżka koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku łyżka suszonej bazylii II masa: opakowanie mrożonego szpinaku jajko łyżka skórki(...)nadmiaru wody. Do każdej dodajemy 1/3 makaronu i delikatnie mieszamy, aby masa dotarła do każdego makaronu i dokładnie go pokryła. Tortownicę 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na spód dajemy pomidorowy makaron, na niego ten ze szpinakiem, a na samą górę białą warstwę z serem. Na wierzchu układamy plastry pomidora, zapiekamy około godziny
Dieta moja pasjakapusta Farsz: 2 czerstwe kajzerki 300 g dobrej kiełbasy 2 jajka 2 łyżki natki pietruszki cebula łyżka masła ząbek czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta kawałek boczku woda i 3 łyżki octu do gotowania kapusty Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie z octem, aż liście zmiękną. Muszę powiedzieć, że kapusta kapuście(...)łyżce masła podsmażamy pokrojoną cebulkę. Jak się ładnie zeszkli dodajemy do kiełbasy, odciśniętej bułki, jajek, natki, przeciśniętego czosnku i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku , w razie potrzeby dodajemy bułką tartą. Obgotowane liście, pozbawione żył i grubszych narośli, nakładamy farsz i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki wyjmujemy na talerzyk, a na powstałym tłuszczu
Dieta moja pasjawątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia keksówki Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie do miękkości. Wątróbkę płuczemy i oczyszczamy z błon. Jeśli jest to wątróbka wieprzowa kroimy(...)odciśniętą czerstwą bułką. Do masy dodajemy jajka i posiekaną, zrumienioną na smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę pasztetową. Keksówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 50 minut. Na ostatnie 10 minut ściągamy
Trzeci talerzseler korzeń 1 średni, pietruszka korzeń 4 średnie, natka pietruszki 1 pęczek ziemniaki 8 sztuk średnie, jajka 2 sztuki "M", mąka kukurydziana 4 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, pieprz mielony - do smaku, papryka czerwona słodka 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana lub jogurt - ile potrzeba(...)swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek obrane ziemniaki pokroić w kawałki i w rozdrabniaczu dokładnie zmiksować wsypać połowę resztek z wyciśniętych warzyw, pieprz, paprykę, kucharka, obie mąki, tartą bułkę, czosnek, wbić jajka i wszystko dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu wchłonął z resztek przygotowałam 2 potrawy
W Mojej Kuchni Lubiępodwójny filet z kurczaka (około 500g) 140g suszonych pomidorów w oleju łyżka czubata pesto bazyliowego (najlepiej domowego) sól, czarny pieprz do panierowania: jajko klasy L płatki owsiane bułka tarta masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: W blenderze rozdrabniamy i łączymy suszone pomidory i pesto bazyliowe. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy(...)Panierka lepiej będzie się trzymała a kurczak pozostanie soczysty. Każdego kotlecika smarujemy z jednej strony masa pomidorową i panierujemy w jajku a następnie w płatkach owsianych wymieszanych z bułką tartą. Smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto
Pyry na Gazduża cebula 1 łyżka sosu teriyaki 1 malutka łyżeczka gałki muszkatołowej sol do smaku 1 duża marchewka 100 dag makaronu nitki bułka tarta olej do smażenia placki ryżowe Wykonanie Do rozgrzanego garnka wkładam mięso mielone ,cebulkę , startą marchew ,wszystko razem przesmażam do momentu aż mięso się nam dobrze usmaży(...)deskę i układam nasz farsz i zwijamy naszą sajgonkę,tak postępujemy do wykorzystania całego farszu . Kiedy mamy już wykonane sajgonki , do osobnych talerzy wpijamy jajka , a do drugiego bułkę tartą , i panierujemy nasze sajgonki , na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju smażymy na złoty kolor . Po usmażeniu wszystkich sajgonek ,gotowe do podania , super smakują z czerwonym barszczem
Mój Smakgrudki. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę oscypki i pomidory suszone oraz wystudzoną kiełbasę z cebulką. Wszystko mieszamy i gotową masę wykładamy na formę do tarty. Ser mozzarella odsączamy z wody, kroimy(...)plasterki i układamy na wierzchu zapiekanki. Posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Podajemy na gorąco. Rada: Jeżeli posiadamy teflonową formę do tarty to jej nie trzeba wcześniej smarować masłem. Natomiast inne należałoby wysmarować, aby zapiekanka nie przywarła do spodu
Kuchnia MagdaLenypieczenia 500 g twarogu z wiaderka 2 śnieżki w proszku 1 szkl mleka zimnego 2 galaretki w proszku(ja dałam brzoskwiniowe) 1/2 szkl wiórków kokosowych masło i bułka tarta do formy Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Gdy piana będzie sztywna,dadajemy partiami cukier i ubijamy na najmiejszych obratach miksera aż cukier się rozpuści(...)żółtku cały czas miksując.Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Jeszcze chwilę miksujemy i wylewamy ciasto na blaszkę(dno smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą,boki zostawiamy suche),wyrównujemy.Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 30 minut do tzw.suchego patyczka.Po tym czasie wyjmujemy delikatnie jeszcze gorące ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarneproszek do pieczenia – 1 łyżeczka sól – pół łyżeczki mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki mleko – 250 ml olejek waniliowy – kilka kropel ( można pominąć ) margaryna do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy PRZYGOTOWANIE : Dynię otworzyć i wydrożyć środek. Usunąć pestki. Miąższ przełożyć do garnka, nalać trochę wody i gotować 15 minut. Wylać wodę i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać(...)cukru i olejek waniliowy. Miksować chwilę mikserem. Następnię podgrzać na średnim ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż masa zrobi się ciepła. Zostawić do wystygnięcia. Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą. Wlać połowę ciasta. Teraz dodać białą masę i zalać resztą ciasta. Śliwki umyć, pozbyć się pestek i pokroić na 4 części. Ułożyć na górę ciasta. Piec 35 minut
kuchniabellissima.wordpress.com