mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta, płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady), różyczki dekoracyjne (opcjonalnie), masło lub margaryna do wysmarowania formy, bułka tarta(...)obsypania formy. Przygotowanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączę z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewam na blachę wcześniej nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piekę około 25 minut w 145 stopniach, następnie studzę i nasączam ciasto esencją kawową (czekam, aż wsiąknie). Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam
JejKuchniacebule 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu 190 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Sól Pieprz 2 jajka Mąką + bułka tarta (do panierowania ryb) Mintaja rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Obrane warzywa - marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o średnich(...)ogniu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i ocet. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kawałki ryby obtaczamy w rozmąconym jajku oraz mące wymieszanej z bułka tartą. Smażymy na rumiano. Na dnie naczynia rozkładamy połowę warzyw, następnie rybę i resztę warzyw
VioletoweKucharzeniepodkarpackiego”. Składniki na foremkę 30x41 cm: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek bułka tarta (około 3 łyżki) cynamon (około 1-2 łyżki) cukier waniliowy opcjonalnie cukier puder do oprószenia rolady Rolada z jabłek(...)kuchnia podkarpacka Jabłka obieramy, kroimy na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki (nieco cieńsze niż 1 cm) . Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy ją bułką tartą i układamy na niej 1 warstwę plasterków jabłek. Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Jabłka układamy na dnie foremki (Rolada z jabłek - kuchnia podkarpacka) Przygotowujemy ciasto. Do jego
Trzeci talerzSkładniki (na 15 kotlecików): 200 g kaszy gryczanej 250 g zmielonego białego sera (możecie użyć także tartego żółtego sera) 2 jajka 2 ząbki czosnku ok. 1 szklanki bułki tartej pęczek szczypiorku 2 łyżki masła sól, pieprz, ostra papryka olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie i smażenie: kaszę gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem zmiażdżonego czosnku(...)mieszamy, następnie łączymy z serem i doprawiamy do smaku, z podanej masy uformować kotleciki średnicy mielonych i smażyć na rozgranym oleju uprzednio obtoczone w bułce tartej. Smacznego
Zasmakuj Kuchnigenach to zamiłowanie. Wielbiciele placków ziemniaczanych dzielą się na tych którzy wolą dobrze wypieczone i na tych którzy wolą grube i miękki, ja osobiście jadam wyłącznie te z grubo tartych ziemniaków, czasem w masie ziemniaczanej toną też marchewka(...)cukinia, ale to już wariacja na temat. Do placków absolutnie nie wolno dodawać więcej mąki, będą twarde i niesmaczne, zasada ta dotyczy chyba nawet bardziej placów z ziemniaków tartych na tzw. "papkę" niż tych tartych na wiórki. Moje placki przypominają trochę bardziej rösti, czyli szwajcarską potrawę narodową, ale dużo bardziej cenię sobie te złociste, chrupiące wiórki ziemniaków
Słodki Kompromismałych szt Czas przygotowania: 40 min Kotlety 1 średniej wielkości kalafior (ok 1 kg) 1 szklanka kaszy jaglanej 4 cebulki dymki pęczek natki pietruszki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego parmezanu pieprz, sól olej rzepakowy Coleslaw 1 mała białe kapusta 1 kalarepa 1 duża marchewka 2 cebulki dymki 5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu(...)sicie 2. Z kalafiora odcinamy głąb i dzielimy go na różyczki, za pomocą malaksera rozdrabniamy do wielkości ziarenek ryżu 3. Łączymy kalafiora z kaszą, jajkami, startym parmezanem, bułką tartą, dodajemy posiekaną dymkę, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem 4. Z masy formujemy kotleciki, dość mocno ściskamy masę w dłoni, żeby składniki się skleiły 5. Na patelni rozgrzewamy
Słodki Kompromisserka mascarpone, 50 g czekolady białej, 50 g czekolady mlecznej, polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej*, 50 g czekolady mlecznej 50 ml brandy masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy ciasto: Czekoladę połamać na kawałki. Czekoladę, migdały, mąkę, przyprawy zmiksować w malakserze (można zetrzeć na tarce). Masło ubić na śmietanę, następnie dodawać po kolei żółtka(...)miski wsypać migdały z czekoladą, na nie wyłożyć masę maślano-jajeczną, wymieszać. Na masę wyłożyć pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 50 – 60 minut. Upieczony tort wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy. Odwrócić górą do dołu na deskę, zdjąć denko
królestwo garówoliwek 1 łyżka rozmaryn 1/3 łyżeczki cebula 3 sztuki czosnek 2 ząbki pieczarki 250g wino białe ok. 20ml pieprz do smaku nasiona chia 1 łyżeczka szpinak 125g bułka tarta 20g mleko do posmarowania ciasta Wykonanie: Ocet balsamiczny mieszamy z ksylitolem w rondelku i podgrzewamy (ok. 10 minut, do momentu zredukowania sosu). Mieszamy składniki na ciasto (mąka, sól, woda(...)Przenosimy warzywa do foremki (keksówki) wyłożonej folią aluminiową (2 warstwy). Buraczki mieszamy z oliwą i rozmarynem, które następnie rozkładamy na warzywach. Na patelni podsmażamy szpinak z pieprzem i bułką tartą. Przenosimy go na następnie na buraczki. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto przenosimy na blat, opruszamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości foremki. Ciastem przykrywamy warzywa, zabezpieczamy brzegi
rabarbarowowojny światowej :) Składniki: - młode pędy orlicy - czosnek - bułka tarta - margaryna Wykonanie: Pędy myjemy i wrzucamy na rozgrzaną margarynę. Dodajemy pokrojonego czosnku. Podsmażamy jakiś czas i posypujemy bułką tartą chwilę zasmażając
Kryzysowa Książka Kucharskaciasto. Do wody dodajemy kaszkę i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Gotujemy jakieś 3-5 min i wylewamy masę na górę naszej tarty. Wkładamy tortownicę z tartą do piekarnika, ustawiamy go na górne grzanie i wyjmujemy jak zrobi się nam skorupka
Kryzysowa Książka Kucharskaziemniaki - zmielony stary chleb, zwany bułką tartą - olej - ocet (mało!) - papryka słodka w proszku - ostra papryka (wedle uznania) - woda - czosnek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Bułkę tartą miksujemy z papryką, wyciśniętym czosnkiem, dodając trochę oleju. Regulujemy konsystencję wodą i doprawiamy lekko octem. Jak nam wszystko wyjdzie to powinno smakować trochę jak twarożek. Takie kanaryjskie pyry
Kryzysowa Książka Kucharskakruszonka: maka pszenna pół szklanki, cukier drobny pół szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, masło 1/3 kostki, dodatkowo: mango z puszki 1 opakowanie, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta 1 łyżka, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę siekamy nożem wraz z masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarze blaszki. Rozwałkowane ciasto przekładamy(...)misce i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy budyń i mieszamy masę łyżką. Mango odcedzamy na sitku i kroimy w kostkę lub cząstki. Podpieczony spod posypujemy bułką tartą. Na cieście układamy mango i wylewamy gotową masę serowa. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1h 15 min. Przez pierwsze 15 min pieczemy w temperaturze 170 stopni
kulinarne odsłony patiłyżeczka, majeranek pół łyżeczki, kminek pół łyżeczki, pieprz do smaku, sol do smaku, olej pół szklanki + olej do smażenia i posmarowania blaszki, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Fasole Mung płuczemy i moczymy przez noc. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy fasole do miękkości. Kasze jaglan ą gotujemy(...)kasz ą . Następnie dodajemy sos sojowy, olej i pozostałe przyprawy i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę . Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Gotow ą masę wylewamy do keksowki. Pieczemy w 170 stopniach prze 1 h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia, następnie przechowujemy w lodowce. Pasztet najlepiej się
kulinarne odsłony patiziarna, liść laurowy 2 szt, gałka muszkatołowa szczypta, papryka słodka mielona pół łyżeczki, cząber pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, bułka tarta 1 łyżka, Sposób przygotowania: Kasze jaglan ą płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w dwóch szklankach wody, do momentu aż kasza wchłonie ca ł ą wodę(...)wyciągamy z niej zioła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy olej i przyprawy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Keks ó wk ę smarujemy olejem i posypujemy bułką tarta. Wylewamy gotow ą masę do keks ó wki. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 1h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przechowujemy w lodowce
kulinarne odsłony patiCałość posypuję skórka z pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka z pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę(...)Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min.Ciasto kruche wykładam do foremki na tarte wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłówam widelcem. Następnie wykladam powidła z gruszką i imbirem oraz dżem wiśniowy. Całość posypuję skórka z pomarańczy. Brzegi ciasta zaklejam do środka. Tworząc lekką falbankę. Całość posypuję cukrem brązowym. Piekę w 180 stopniach przez 40 min SMACZNEGO
Gotowanie Patki