rodzinnym obiedzie. Koniec gadania, czas zabrać się za jajka. Drukuj Jajka faszerowane Składniki 4 jajka 4 gałązki szczypiorku 2 łyżeczki masła 2 łyżki sera żółtego sól pieprz trochę bułki tartej 2 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy je ostrym nożem. Łyżeczką wydrążamy środek. Białka i żółtka siekamy. Dodajemy starty na drobnej tarce ser żółty. Szczypiorek(...)drobno siekamy. Dodajemy masło i przyprawy. Mieszamy na zwartą masę. Masą wypełniamy połówki jajek. Wierzch obtaczamy w bułce tartej Podsmażamy na roztopionym maśle klarowanym do zrumienienia się bułki. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/jajka-faszerowane/ MieszamWGarnku Artykuł Jajka faszerowane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuziemniaków 200-300g sera korycińskiego (polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) 1 duża cebula olej sól, pieprz Opcjonalnie: boczek + cebula lub masło i bułka tarta Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować, potłuc i połączyć z pokruszonym(...)wrzącą, osoloną wodę, zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch - odkryć i gotować około 3 minut (na wolnym ogniu). Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulą, ewentualnie z bułką tartą zarumienioną na maśle. (Pierogi dodatkowo podsmażyłam na patelni
Di gotujeroku przypomniałam sobie o tym wpisie i na nowo rozsmakowałam się w tej pyszności. Samo nadzienie jest tak rewelacyjne, że mogę je zajadać łyżką, jednak ta tarta to już mistrzostwo. Polecam! nadzienie mincemeat najlepiej przygotować dzień wcześniej, by smaki się 'przegryzły' Składniki Ciasto niepełne 2 szklanki mąki 5 łyżek cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)przepisu Ciasto rozwałkować na okrąg, lekko podsypując mąką. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować nadzieniem, pozostawiając ok. 4-5 cm wolnego brzegu ciasta. Zawinąć brzegi do środka tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Najlepsza na ciepło :) źródło: ciasto jak tutaj - klik
Słodkie inspiracjepianę. Po ostudzeniu dodajemy mąkę, jajka(żółtka), proszek do pieczenia, pianę z białek. Wszystko razem miksujemy. Gdy masa będzie jednolita przelewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą (nie używam papierów do pieczenia, wolę stary, tradycyjny sposób). Pieczemy 40 minut, w 180 stopniach. Składniki Dodajemy margarynę. Wsypujemy cukier. Dodajemy kakao. 1/4 szkl wody Opakowanie cukru waniliowego(...)oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Gdy nasza masa ostygnie, dodajemy mąkę. Proszek do pieczenia. Żółtka. Miksujemy wszystko. Następnie dodajemy pianę. Miksujemy. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułka tartą. Wlewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika na ok.40 minut. Życzę smacznego
My World by Dagmara RekPrzychodzę do Was z nowym przepisem na obiad. Będą to kotleciki/pulpeciki w sosie pomidorowym. Składniki: opakowanie mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka (w zależności co zawsze dodajecie) 1/2 kostki rosołowej (również zależy(...)można dać całą kostkę) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany 1 łyżka mąki Przygotowanie: Z mięsa mielonego robimy kotleciki (mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami oraz bułką tartą) Następnie podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju - 1 minutę na każdą ze stron. Następnie przekładamy do garnka lekko podsmażone kotlety wraz z olejem, na którym smazyliśmy. Dodajemy wodę, oraz
My World by Dagmara Rekpieczenia kostka margaryny (ja dzisiaj nie miałam pełnej kostki, wymieszała ją z masłem i 2 łyżkami oleju) łyżka miodu 3-4 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego bułka tarta Kruszonka 1/3 szklanki oleju (może być margaryna) 1/2 szklanki cukru pudru 2/3 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dużo tych różnych ułamków, ale tak jest chyba łatwiej przedstawiać proporcje(...)wstępnie przesiewając przez sitko. Mieszam wszystko razem łyżką. Dodaję mleko, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz łyżkę miodu i proszek do pieczenia. Ponownie mieszam ciasto. Blachę smaruję margaryną, obsiewam bułką tartą. Ciasto wylewam na blachę, układam ciasno śliwki -skórka dołem do ciasta. Posypuję delikatnie cukrem. Kruszonkę rozrabiam w misce, łącząc wszystkie składniki razem. Mają tworzyć jednolitą całość. W przypadku
Justa próbuje gotowaćpłaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cały cukier wanilinowy szczypta soli 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany (może być gęsta) 4-5 dużych jabłek cynamon (dowolna ilość) bułka tarta lub kasza manna Wykonanie: Obrać jabłka i podzielić na ósemki, a potem na plasterki (jabłka można także zetrzeć na tarce). Nastawić piekarnik na około 190-200 stopni C. Jedno(...)składników połączyć ze sobą i wyrobić ciasto jak na pierogi, następnie podzielić je na dwie części (jedna troszkę większa niż druga) Formę wysmarować margaryną (spód oraz boki), obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Większą część ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć na formę. Jeśli brakuje na bokach to po prostu podoklejać. Następnie posmarować troszkę
Justa próbuje gotowaćmarchewka lub dwie mniejsze - duża cebula - 3 ząbki czosnku - mała czerstwa bułeczka - 2 jajka - 5 dag masła - łyżka oleju - pół łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku Dodatkowo - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie Udka wraz z obraną marchewką i cebulą gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy mięso jest miękkie wyjmuję je z wywaru, studzę ( marchew(...)gładki.) Do zmielonej masy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, stopione masło, majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Dokładnie wyrobioną masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszkę. Pasztet wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50-60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Upieczony wyjmuję z piekarnika, jeszcze ciepły zawijam w folię aluminiową
Kuchnia z widokiem na ogródłyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki peperoni 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 20 dag sera żółtego tartego 1 cukinia 2 marchewki 2 łyżki pasty tikka Olej do smażenia np rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie(...)następnie kroję w kostkę.. W osobnej miseczce łącze ketchup i majonez. Do foremki ( ja użyłam kreskówki) przekładam makaron, następnie smaruję sosem, przekładam duszone warzywa i kurczaka, posypuję tartym serem. Kolejno kładę szalotkę i ogórki oraz kolejną porcję makaronu. Smaruję sosem. Na kobiec kładę pozostałego kurczaka. Posypuję serem żółtym tartym. Zapiekam w piekarniku 30 min w 180 stopniach
Gotowanie PatkiTarty- robi się je bardzo szybko w dodatku smakują chyba zawsze:) Dziś zapraszam na tartę z mięsem mielonym z indyka tikka. Pamiętajcie również o KONKURSIE GotowaniePatki SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki pasty tikka masala 1 kulka mozzarelli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka(...)pół bo taką wielkość mam blachę. Smaruję koncentratem, doprawiam solą oraz suszoną bazylią. Mozzarellę drobno rwę i rozkładam na cieście. Następnie przekladam mięso tikka. Na koniec posypuję kukurydzą. Tarte piekę ok 20min w 180 stopniach Góra - dół. Podaję z ulubionym sosem np. Czosnkowym
Gotowanie PatkiBardzo smaczna tarta, którą podałam na obiad. Ze względu na dużą ilość farszu i krótkie początkowe podpiekanie spodu, nie jest on kruchy, tylko delikatny jak ciasto do pizzy. SKŁADNIKI Na spód: 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej 130 g mąki pszennej tortowej duża szczypta soli 1 jajko 125 g zimnego masła Na nadzienie: 500 g zielonych szparagów
Passions hobbies lifeCukinia i jagody to połączenie dość niestandardowe, a jednak w cieście sprawdziło się idealnie ;) Tarta cukinia, smak cukru waniliowego i do tego jagody... musicie spróbować! Składniki: - 3 jajka - 150 ml oleju - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2,5 szklanki mąki - 1 duża cukinia (starta na grubych oczkach) - 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Do miski wbiłam jajka, wlałam olej i dodałam cukier. Wszystkie składniki zmiksowałam. Następnie przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenie i ponownie zmiksowałam składniki. Na końcu dodałam tarta cukinię i wymieszałam. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm przez 40 minut w temp
Receptura smakuTarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta składa się z trzech warstw. Kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej - aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiaca, owocowa, pyszna! Składniki na ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka pieprzu ziołowego sól 0,5 łyżeczki czerwonej papryki (może być wędzona) 0,5 łyżeczki kuminu 70ml oleju rzepakowego kilka liści laurowych do dekoracji olej i bułka tarta do formy *zamiast jajka można dodać wywar z siemienia lnianego: łyżkę siemienia zalać 70ml wrzącej wody i gotować ok 2 minut, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić w grube plastry(...)zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa jest mało słona, można dosypać szczyptę soli albo wlać jeszcze łyżkę sosu sojowego. Foremkę (u mnie 20x9cm) posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć masę jaglano-warzywną, wyrównać i na wierzchu położyć liście laurowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC (jeśli foremka jest bardziej wąska
Obiad gotowyTarta smaczna i pożywna z wieprzowym mięsem mielonym, pomidorami i cebulą. Pachnąca dzięki aromatycznym przyprawom. Taka wytrawna tarta posypana szczypiorkiem jest odpowiednim daniem na obiad lub kolację. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne