kawałki (kupiłam je w Kauflandzie na wagę) kilka zielonych oliwek nadziewanych czosnkiem z ziołami (kupiłam je w Kauflandzie na wagę) kilka kawałków sera koziego dojrzewającego żółty ser tarty - do woli przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie Sos pomidorowo-chrzanowy: puszka krojonych pomidorów z puszki 1 płaska łyżka chrzanu łyżeczka cukru sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra i słodka(...)części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając ciasto dłońmi na boki tworząc kształt pizzy. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą oregano i ziołami prowansalskimi. Możesz upieczone posypać świeżymi
Zasmakuj Kuchnimojprzepisna.pl | Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady Może to zabrzmi dziwnie, ale jeszcze nigdy nie piekłam murzynka, to jest mój pierwszy :). Ciasto jest
moj przepis naSkładniki: filet z dorsza 2 sztuki/duże, papryka słodka mielona 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, sól morska 1 łyżeczka aby ryba nie puściła soku i nie była sucha to soli dopiero dać do panierki przed samym smażeniem, marynować w innych przyprawach bez soli, tak samo(...)dołu posypując papryką słodką i obficie pieprzem cytrynowym, przykryć talerzem i schować do lodówki na kilka godzin do woreczka foliowego (nie ma sypania naokoło mąką) wsypać mąkę, bułkę tartą, sól morską, wymieszać, w mące obtaczać dzwonki dorsza na mocno rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym kłaść dzwonki skórą do góry smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ziemniaki 1 kg, jajka 1 sztuka "L", mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1 łyżka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewka 5 sztuk, ogórek zielony 5 plastrów grubych, koperek(...)pęczka, cukier 2 łyżeczki, sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie obrane ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza razem z cebulą, z jajkiem dobrze rozdrobnić na mus przelać do pojemnika, wsypać mąkę, tartą bułkę, pieprz, kucharka, wymieszać, na mocno gorącym oleju rzepakowy, smażyć złociste placki ziemniaczane w rozdrabniaczu zmiksować rzodkiewki, ogórki, koperek, dodać do miski z jogurtem wsypać sos francuski, cukier
W Mojej Kuchni Lubięmojprzepisna.pl | Łaciata chałka maślana Banalnie prosta chałka, szybko i łatwo się ją robi, wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić i prawie gotowe. Super smakuje dużym
moj przepis nakruchych krówek (tzw. "ciągutki" się nie nadają) 1/2 szklanki ajerkoniaku łyżeczka proszku do pieczenia na wierzch: 2 łyżki kajmaku łyżka startych orzechów włoskich dodatkowo: masło i bułka tarta do foremki Jajka i masło wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej, żeby się ogrzały do temperatury pokojowej. Krówki pokroić na małe kawałki i wymieszać z łyżką mąki. Masło(...)proszkiem do pieczenia, przesiać do masy z masła i wlać ajerkoniak. Krótko ale dokładnie zmiksować. Wsypać krówki i wymieszać łyżką. Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać na chwilę i wyjąć z foremki, wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasiekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju łyżeczka olejku pomarańczowego Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie(...)składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli
Smak mojego domumakaronu penne/pióra 200g różyczek brokuła Sos: 75g masła 75g mąki pszennej (można ciup mniej) 500 ml mleka 50g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, pieprz Wierzch: bułka tarta żółty ser natka pietruszki Dodatkowo: olej do smażenia sól do osolenia wody Makaron ugotować wg przepisu z opakowania - skracając sugerowany czas o 2 minuty. Brokuła ugotować(...)mieszać do momentu powstania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Następnie w naczyniu żaroodpornym umieścić makaron, kurczaka i różyczki brokuła. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać sosem. Wierzch obficie posypać bułką tartą oraz dodatkową porcją startego sera. Zapiekać (w dobrze rozgrzanym piekarniku) przez około 20-25 minut w 180-190 stopniach. Gotową zapiekankę wyjąć z piecyka i przed krojeniem odczekać
Di gotujemielonego, 0,5 kg kapusty, jajko, przyprawy, bułkę tartą.... Kapustę odsączamy i kroimy, wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku 60 min / 200 st.C - pół godziny pod przykryciem i kolejne pół bez :) Potem schładzamy i chowamy do lodówki. Serwujemy na zimno :) Smacznego
chleba naszegocukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce(...)rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Szeroką szklanką wykroić z ciasta 10 kół. Umieścić je w gniazdach formy na muffinki wysmarowanej masłem i lekko obsypanej bułką tartą. Dobrze poprzyklejać w dno i boki foremek. Do środka każdej nałożyć kilka łyżeczek nadzienia jabłkowego, dobrze docisnąć i w razie potrzeby jeszcze dołożyć jabłek. Z pozostałego
Nastoletnie Wypiekanieoleju jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo na farsz: karkówka 600 g pieczarki 200 g pomidor 1 szt marchew 3 szt pietruszka 3 szt bułka tarta 3 łyżki wywar z rosołu 1.1/2 szklanki Wykonanie ciasta drożdżowego: Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże,sól i cukier. Wlewamy ciepłe mleko,olej i wbijamy jajo.Wyrabiamy przez(...)Mięsko nam się ugotowało więc wyjmujemy niech ostygnie, marchew i pietruszkę też wyjmujemy.Przekładamy mięsko do misy razem z pieczarkami z marchewką i pietruszką.Miksujemy do rozdrobnienia.Dodajemy bułkę tartą i wywar rosołowy ostudzony. Mieszamy. Zakończenie: Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt, farsz przekładamy na środek i zwijamy w rulon. Kroimy na 2-3 centymetrowe porcję. Blaszkę wykładamy papierem
Różowa kuchniaSkładniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 4 duże ziemniaki; 300 g pieczarek; 1 jajo; 1/2 bułki pszennej, poznańskiej ; Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej/smalec do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem(...)dokładnie połączyła się z ziemniakami. Z masy mięsnej formować kule. Każdą z nich spłaszczać w dłoni, nadziewać pieczarkami i ponownie formować w kulę. Do głębokiego talerza wsypać bułkę tartą i obtaczać w niej kotlety. Kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor. Podawać na ciepło i/lub na zimno, z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO
Gospodyni Miejskagrubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać w formie tarty. Zgodzicie się ze mną? Zrobiłam gęsty, bardzo gęsty sos z wołowiny i warzyw. Zagniotłam(...)kruche ciasto z orkiszowej mąki. Potem wszystko połączyłam i upiekłam. Wyszło przepyszne danie na rodzinny obiad. Nam ta wersja bardzo przypadła do gustu, zresztą lubimy różnego rodzaju zapiekanki i tarty. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Wypróbujcie i dajcie znać! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatakiej opcji. Staram się kupować świeże filety-ważne,żeby nie byłe cienkie. SKŁADNIKI: 700-800 g. fileta dorsza ,bez skóry 1-2 jajka 1/2 szkli. mąki Bułka tarta Sok z cytryny Przyprawa(...)Olej SOS: Jogurt naturalny Koperek Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Ryby, doprawić, polać sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godziny (lub dłużej). Następnie panierować, mąka (nadmiar otrzepać), jajko, bułka tarta. Przygotować sos-jogurt plus posiekany koperek-doprawić solą i pieprzem.. Ryby smażyć w głębokim oleju, po 2 minuty na każdą stronę. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Kopystką po garachAmeryki nie odkryłam ale ten schaboszczak z pomidorami bardzo przypadł mi do gustu:) SKŁADNIKI:4 porcje 4 ładne, duże kawałki schabu bez kości cebula sól pieprz jajko mąka tarta bułka NA SOS: 1,5 puszki pomidorów dobrej jakości mała cebula\ 2 duże ząbki czosnku oliwa sól suszona bazylia ew. odrobina cukru czarnuszka (opcjonalnie) parmezan PRZYGOTOWANIE: Schab rozbijamy(...)Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę dodajemy posiekaną cebulkę, po chwili czosnek w plasterkach-podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy pomidory, bazylię cukier, sól, Następnie , kotlety panierujemy (mąka/jajko/bułka tarta). Obsmażamy na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na schabowe nakładamy sos pomidorowy, posypujemy czarnuszką oraz parmezanem. Do podania: Ryż szałwiowy np. z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/ryz-z-masem-szawiowym-i-swieza-szawia.html
Kopystką po garach