tarta - 42848 przepisów (strona:1714/2857)

Fasolka szparagowa z tymiankiem i cebulą 208

Robiłam już fasolkę szparagową na kilka sposobów ( z bułką tartą , po grecku i prowansalsku ). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek czosnku dla wyrazistego smaku. Składniki: 250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna) 1 mała cebulka 1 łyżeczka masła tymianek świeży lub suszony sól do smaku

Kuchnia domowa Ani
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem 380

coś dla miłośników modrej kapusty. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Zapraszam! Składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku (pominęłam - nie miałam) 2 jabłka tarty chrzan ze słoiczka jogurt naturalny majonez sól, pieprz sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. 2. Obrane jabłka również

Kuchnia domowa Ani
Chałka migdałowa z rodzynkami 186

ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie chałki. Przekładamy do przygotowanych keksówek (posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą), przykrywamy ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte chałki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. 5. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut do zrumienienia. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli 278

buraczkami według receptury siostry Anastazji. Składniki: 5-6 buraczków (gotowanych lub pieczonych ) 3-4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka szczypiorku tarty chrzan ze słoiczka do smaku 2-3 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ugotowane ( u mnie pieczone ) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej

Kuchnia domowa Ani
Jabłecznik z różową pianką 227

sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać. 4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta. Jeśli używamy prażonych jabłek to warstwę ciasta należy posypać bułką tartą. Jeśli nie, to wykładamy jabłka, na to pianę i resztę ciasta startego na tarce jarzynowej. 5. Piec 50-60 minut w 180 st.C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Babka pomarańczowa na białkach 157

pieczenia, porcjami dodawać do białek mąkę, olej, mleko, aromat i skórkę otartą z pomarańczy. Delikatnie wymieszać. 3. Formę na babkę z kominem nasmarować olejem i posypać bułką tartą lub kaszą manną. Wylać ciasto i piec w 180 st. C przez 40 minut - do suchego patyczka. 4. Ostudzoną babkę udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!!! Źródło: Mouth-watering

Kuchnia domowa Ani
Risotto z pieczoną dynią 186

obranej dyni 2 łyżki oleju przyprawa do szarlotki / jabłecznika 250 g ryżu 1 cebula niecały litr bulionu szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła tarty parmezan Sposób wykonania: 1. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, posmarować olejem, oprószyć przyprawą do szarlotki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec do miękkości w 200 st. C. 2. Cebulkę

Kuchnia domowa Ani
Babka z makiem na białkach 683

mieszamy na najmniejszych obrotach. 3. Na koniec partiami dodajemy mąkę oraz suchy mak i delikatnie mieszamy. 4. Blaszkę ( na babkę lub keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka). 5. Gotową wystudzaną babkę można polać polewą. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto meksykańskie mocno czekoladowe p. Joanna Łyga – danie konkursowe 473

jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły . Krok 3 Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut do suchego patyczka . Krok 4 Gdy ciasto przestygnie smarujemy wierzch nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi .   function load(url, callback

CoolinarniePL
Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18402

ciasta francuskiego. Grissini. Przekąski na imprezy . Kieszonki z ciasta francuskiego. Tortilla zawijana z kurczakiem. Tortilla z mozzarellą i salami. Szparagi w cieście francuskim. Przepisy z ciastem francuskim. Tarta z ciasta francuskiego. Klopsiki. Szaszłyki. Rolada szpinakowa z łososiem . Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem. Paluszki z ciasta francuskiego. Ciasteczka z wróżbą.     PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ: Tortilla z wędzonym

Kulinarne Przeboje
Sernik Agusi 215

Dodajemy budyń w proszku, mąkę i aromat i miksujemy.    Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.    Przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 50-60 minut.    Studzimy, dekorujemy i gotowe. Za przepis dziękujemy Agnieszce a Kindze za wyjątkową

Maminek kulinarny
pieczone grzyby nadziewane ricottą 195

chilli, wypestkowana i drobno posiekana, do smaku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki  liści  świeżego oregano lub majeranku , drobno posiekane 4 łyżki parmezanu, świeżo tarty plus dodatkowa porcja do posypania 4 duże  grzyby lub 8 średnich  oliwa z oliwek extra virgin parę liści rukoli  lub zioła ( pietruszka, kolendra) do przybrania przygotowanie

Stare Gary
Zapiekanka makaronowa czyli Lasagne ze szpinakiem i ricottą 203

sycące danie. składniki (dla 4 osób) masa szpinakowo - serowa 250 g świeżego  młodego  szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 g serka ricotta 1 jajo parmezan tarty sól, pieprz sos pomidorowy puszka krojonych pomidorów cebula 3  - ząbki czosnku oliwa oregano lub pietruszka sól, pieprz sos beszamelowy  2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej

Stare Gary
Makaron z ciecierzycą, jarmużem i chorizo 137

chorizo 1 łyżka oliwy z oliwek,+ do skropienia  5 ząbków czosnku drobno pokrojonego  puszka ciecierzycy - ciecierzyca odsączona,  wypłukana i osuszona 350 g jarmużu  tarty parmezan do posypania  Sól i pieprz  Sok z cytryny, do skropienia przygotowanie Makaron ugotować, odcedzić.  Przygotować jarmuż. Wrzucić opłukane liście jarmużu na 3 - 4 minuty do wrzątku

Stare Gary
Szpinakowe kluski z ricottą 200

owinąć czystą ściereczką lub gazą  i trzymając  nad zlewem i wycisnąć tyle wody, ile to możliwe . Drobno posiekać .  Szpinak , pietruszkę, czosnek, ser ricotta , mąkę , jajka, tarty parmezan i startą  gałkę muszkatołową włożyć  do dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy  widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć

Stare Gary