się połączyły a następnie dłonią wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Opłukane, wydrylowane i przepołowione śliwki układamy na cieście. Na śliwki ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę
Smakowite Daniamąkę ziemniaczaną. Do miski wlewamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę, ścieramy na tarce o dużych oczkach większą cześć zamrożonego ciasta. Na ciasto wykładamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszą część
Smakowite Daniapianą ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy kakao i kawałki czekolady i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy . Ciasto wlewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia., dokładnie rozprowadzamy i pieczemy około 40 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C . Po upieczeniu , ciasto polewamy gotową polewą czekoladową
Smakowite Daniamieszamy.Ciasto będzie dość suche i sypkie. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 st. C piekarniku około godziny, po upieczeniu posypujemy drobnym cukrem lub cukrem pudrem
Smakowite Danianastępnie dłonią energiczne zagniatamy ciasto .Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki . Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Do miski przekładamy zmielony ser, dodajemy żółtka, cukier i budyń, wlewamy sok z cytry
Smakowite DaniaUgotowany makaron przecedzamy i studzimy. Do miski wlewamy białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wykładamy makaron i dokładnie go rozprowadzamy, a na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach, obrane ze skórki jabłka, całość posypujemy cynamonem. Makaron z jabłkami zapiekamy w piekarniku
Smakowite Daniasztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut. Po 20 minutach
Kuchcik gotujegładką masę, dodajemy pokrojoną w kostkę (0,5 x 0,5 cm) czekoladę. Znów mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlewamy po 1,5 łyżki ciasta. Pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy je w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a gdy wyjmiemy je z formy możemy ułożyć do góry
W kuchni bez szafekpołączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do reszty utartych składników i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy, następnie wyjmujemy
Czerwona Porzeczkakostkę i łączymy całość ze szpinakiem trzymając na wolnym ogniu. Gdy naleśniki już usmażone nakładamy farsz, skręcamy w rulonik obtaczamy w jajku doprawionym solą oraz pieprzem następnie bułka tarta i podsmażamy z każdej strony na chrupiącą skórkę. Smacznego Nasz szpinak delikatnie podsmażamy na masełku dodajemy czosnek i doprawiamy vegeta, solą oraz pieprzem i smażymy około
Sprawdzone przepisy kulinarnewbijamy jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty. Jedną część
NA MOIM TALERZUjednolite, gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm - formy do tarty lub tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. W przypadku tortownicy należy wylepić ciastem również niewysoki brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piekarnik rozgrzać do temperatury
maniapieczeniakokosowe+zwykłe). Mieszamy dokładnie, dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min w piekarniku nastawionym
Ciastkozercyjasnego ciasta dodajemy jeszcze 2 łyżeczki cukru waniliowego. Blachę smarujemy masłem (mi już się fajnie uformowała kostka margaryny i wystarczy trochę pokręcić ;p) i posypujemy bułką tartą, lub wykładamy po prostu papilotkami do muffinek (ja ich nie lubię bo po co płacić jak i tak się wyrzuca? a tych silikonowych nie chciałoby mi się myć ;) ) Do każdej
W kuchni bez szafekkoniec poradnik Zosi-Samosi czyli przeliczniki ilości produktów :) produkt szklanka łyżka łyżeczka Maka tortowa 160g 10g 5g Cukier kryształ 220g 12g 7g Cukier puder 160g 10g 5g Bułka tarta 150g 9g 5g Masło/margaryna 250g 15g 5g Mleko 250g 17g 9g Woda 250g 15g 5g Olej 200g 14g 7g Miód 360g 20g 7g Mak 165g 10g 5g Kakao
Pyry na Gaz