tarta - 42848 przepisów (strona:1709/2857)

The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 220

Sernik z kaszą manną i truskawkami   Moje ulubione zdjęcia z 2014 roku :   Tartaletki z domowym twarogiem i malinami  / 2. Szyszki z żurawina  / 3. Tarta ptysiowa z kremem patissiere  / 4. Truskawkowo-czeresniowe ciasto z bezą  / 5. Krem z koglu-moglu z truskawkami  / 6. Lodowy tort z owocow leśnych  / 7. Beziki

Słodkie Przyjemności
Najlepsze kluski leniwe 273

osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować. Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak ja zdecydowanie wolę wersję z podsmażoną śmietaną, posypaną cukrem i cynamonem. Polecam Najlepsze kluski leniwe Składniki: 500 g dobrej jakości twarogu białego tłustego lub półtłustego 2 szklanki mąki pszennej

Mania Gotowania
Keks z bakaliami 223

łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach.  Przepis pochodzi z bloga domowe wypieki

Aga w kuchni
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 207

przygotowaną łączymy z peere. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy pieprz i sól, wrzucamy mięso. Posypujemy sporą szczyptą czosnku niedźwiedziego i tymianku. W razie potrzeby dosalamy. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy mięso, przykrywamy peere. Układamy plastry mozzarelli i posypujemy parmezanem. Na górze układamy pomidory koktajlowe. Zapiekamy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Gotowe

BaRepas
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 214

Wrzucamy posiekane grzyby. Smażymy ok 10-15 minut i odstawiamy. Usmażone ziemniaki obieramy ze skóry i zgniatamy na peere z kapką mleka. Dodajemy kiełbasę i mieszamy. Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy wołowinę, przykrywamy peere, na które kładziemy starty Edam. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut, aż zbrązowieje góra. Pycha? Znak zapytania, bo sam nie wiem

BaRepas
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 209

Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 299

wystudzonej masy kakaowej dodaję żółtka, energicznie mieszam, dosypując porcjami mąkę. Na samym końcu, bardzo delikatnie mieszam wszystko z pianą z białek. Wylewam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Układam na powierzchni owoce.  Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 70-80 minut w 160 stopniach, do tak zwanego "suchego patyczka". Studzę w piekarnika]u z uchylonymi drzwiami

W kuchni Karmel-itki
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 203

maślankę (wodę i maślankę można razem podgrzać w garnku). Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno odstawać od rąk. Następnie 2 blaszki, keksówki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto do keksówek. Mokrymi dłońmi lub mokra łyżką wygładzamy i wyrównujemy ciasto. Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie na mniej wiecej wysokość blaszek oprószamy lekko mąką

Made By Mom And Son
szybka drożdżówka z kruszonką... 198

ciepłym miejscu do podwojenia objętości w tym czasie zrobić kruszonkę z podanych składników gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do keksówki 26 cm wysmarowanej masłem i opsypaną bułką tartą, posypać kruszonką lekko ją dociskając w ciasto, ciasto przykryć i odstawić na 20 minut piec w 200C około 35 minut i wyjąc ciasto wystudzone z keksówki - nam smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Babka bananowo-gruszkowa 343

brzoskwinie, wiśnie lub świeże owoce np: jabłka, mango) i wymieszać ciasto razem z owocami. Ciasto wyłożyć do formy keksowej, albo babkowej z kominkiem, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni, ok. 45-50 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone

Mix smaku
Pianka w trzech smakach 352

wstawić do lodówki na ok. 4 godziny do schłodzenia. Schłodzoną piankę odwrócić do góry dnem, tak żeby warstwa biszkoptów była spodem, zdjąć formę i folię.  Można udekorować tartą czekoladą lub bitą śmietaną

Mix smaku
Babka pomarańczowo-kakaowa 209

Następnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie połączyć. 2 keksówki ( 25 cm długości ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tarta, najpierw do każdej wlać jasne ciasto, a następnie ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, ok 45 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Po wyjęciu pozostawić

Mix smaku
Tort kwiat 236

dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i wyjąć

Mix smaku
Makowo-bakaliowe na białkach 200

delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i także delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) lub formy keksowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie. Przygotować

Mix smaku
Czekoladowo-orzechowa "baba" 177

czekoladowa * mleczna polewa czekoladowa Sposób wykonania ciasto  Posmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę (23 cm) i posypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem ok.10 min na puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać, dodać połowę do ubitych jajek i delikatnie wymiesza. Wlać roztopione i wystudzone masło, wsypać resztę mąki

Mix smaku