tarta - 42848 przepisów (strona:1704/2857)

Keks piegus 186

dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać.          Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone

Na słodko lub wytrawnie
Jabłecznik żydowski 232

wymieszać łyżką do momentu aż składniki się ze sobą połączą. Jabłka obrać i pokroić drobno. Wymieszać z cynamonem i 5 łyżkami cukru. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połowę jabłek rozłożyć na dnie tortownicy, wylać na nie ciasto i na wierzch rozłożyć pozostałą ilość jabłek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut

Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - owsiany czekoladowy placek z czereśniami 199

miksując dodać po kolei zmieszane suche składniki i na koniec mleko.   Do ciasta dodać czereśnie lub wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wypłoszyć na blasze i wyrównać . Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem

Na słodko lub wytrawnie
Delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem 207

proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki jeszcze chwile zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w większe cząstki, posypać cynamonem i wymieszać delikatnie z ciastem. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć ciasto i wyrównać. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu

Na słodko lub wytrawnie
Kakaowy torcik z kremem kajmakowym 225

żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać wszystko do ubitej masy, dodać olej i olejek waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.   Przygotować krem: Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać

Na słodko lub wytrawnie
Babka ucierana z chałwą 235

pieczenia i dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Keksówki wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do foremek i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
PLACKI Z KALAFIORA Z CURRY Z SOSEM JOGURTOWO - MIĘTOWYM 207

Kalafior w mojej kuchni dotychczas królował w zupie, ewentualnie jego różyczki polewałam masełkiem z bułką tartą. Dzisiaj po przestudiowaniu książki Roberta Makłowicza postanowiłam zrobić z niego placuszki. W przyszłości zapewne nieco ten przepis zmodyfikuję na swoje potrzeby tzn. na przykład zamienię sos na salsę pomidorową. Poniżej podaję przepis w oryginale. SKŁADNIKI NA PLACKI: 1 kalafior 2 jajka

Kuchnia w opałach
TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z CYKORIĄ 171

stron do momentu lekkiego przyrumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem i na końcu dodajemy łyżkę miodu aby się ładnie skarmelizowała. Schłodzone ciasto francuskie wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Układamy pokrojone drobno pieczarki, paseczki szynki, skarmelizowaną cykorię. Zalewamy całość roztrzepanymi jajkami ze śmietaną, solą i pieprzem. Na wierzchu układamy pokrojony w dość cienkie plasterki ser ( w moim przypadku

Kuchnia w opałach
SZYBKIE SPAGHETTI 175

potrafi postawić mnie na nogi. SKŁADNIKI: makaron spaghetti ugotowany al`dente 1 łyżka oliwy 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki pasty pomidorowej świeże oregano i bazylia sól, pieprz tarta mozzarella do posypania A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać przez chwilkę aby nie przypalić czosnku. Dodać zagotowany makaron, pastę pomidorową

Kuchnia w opałach
GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA 155

mięso układamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy je po 3-4 minutyi z każdej strony. Mięso podałam z grillowanymi ziemniakami i fasolką szparagową zasmażaną z bułką tartą

Kuchnia w opałach
TAZE FASULYE - ZIELOA FASOLKA NA SPOSÓB TURECKI 156

Fasolkę tym sposobem robiłam pierwszy raz na Festiwal. Zawsze przygotowywałam ją tradycyjnie z bułką tartą. Przepis na tyle mnie urzekł, że pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam. Polecam, odkryjcie fasolkę na nowo :) Przepis zapożyczony od  Turcja od kuchni. Taze fasulye zielona fasolka na sposób turecki   SKŁADNIKI:   0,5kg zielonej fasolki (może być szparagowa

Kuchnia w opałach
BABKA CYTRYNOWA 131

dalszym ciągu miksując. Cienką strużką dolewać olej. Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny, miksować jeszcze około 2 minut. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
CIASTO DROŻDŻOWE Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 184

rozdrobnione maliny zachowując małe odstępy, posypujemy migdałami i startą czekoladą. Ciasto zwijamy w rulon, kroimy na plastry 3-4 cm i układamy je w formie (użyłam formy do tarty) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch przed pieczeniem można posmarować delikatnie żółtkiem. Ciasto pieczemy 30 - 35 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni

Kuchnia w opałach
COOLMAG # 4 - JESIEŃ 133

zagłębić się w lekturę kliknij tu :) Moich przepisów szukaj na stronach 26-29. Aby Was jeszcze bardziej zachęcić przedstawiam wizualizację ;) Marynowane opieńki  Pappardelle z borowikami  Tarta z podgrzybkami  Ptysie z kurkami Zapraszam serdecznie i życzę przyjemnej lektury

Kuchnia w opałach
B... (fit) brownie z czerwonej fasoli! 312

czekolady i migdałów . Blendujemy wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę. Migdały i czekoladę siekamy, dodajemy do masy, mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem. (ja użyłam okrągłej formy do tarty, ale jeśli chcemy wyższe ciasto, można użyć tzw. "keksówki"). Pieczemy w 180'C przez ok. 35-40 minut. Metoda patyczka tutaj za dużo nie da. Ciasto ma być dość

Kitchens Alphabet