tarta - 42848 przepisów (strona:1698/2857)

Apple pie w kokilkach 219

szybko zagnieść elastyczne ciasto. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą. 3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dajemy wodę i jabłka, smażymy z cynamonem i goździkami, pod koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem

Apetyczna babeczka
Jabłecznik 176

olej. Dokładnie wymieszać. 4. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem. 5. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną lub bułką tartą blachę wylać połowę ciasta. Rozłożyć jabłka a następnie przykryć drugą częścią ciasta. 6. Piec w temp. 180 st. C ok. 50 min. do zrumienienia ciasta. 7. Odstawić do ostygnięcia

A Ty Smakuj Mnie
Tarta z jabłkami i miodem 189

Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki.  2. Składniki na ciasto szybko połączyć. Rozwałkować na okrągły placek o średnicy 2 cm większej niż podstawa formy do tarty. Przełożyć do formy i nakłuć ciasto widelcem . 3. Jabłka ułożyć na spodzie i polać miodem. 4. Piec w temp 190 st. C do zrumienienia ciasta

A Ty Smakuj Mnie
Ciasto przekładane truskawkami w galaretce 136

cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. 2. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na pół. 3. Przygotować galaretki wg przepisu podanego na opakowaniu. 4. Truskawki obrać

A Ty Smakuj Mnie
Czarno-biały tort z kremem waniliowym 146

cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. (Identycznie przygotować biszkopt II z dodatkiem kakao) 2. Pozostawić do ostygnięcia. Biszkopty  przekroić na pół. 3. Przygotować płyn do nasączania

A Ty Smakuj Mnie
Asfalt 140

Całość odstawić na 20 min.. Nie mieszać ! 6. Po upływie 20 min. wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manna/ bułką tartą. 7. Piec w temp. 200 st. C do tzw. suchego patyczka

A Ty Smakuj Mnie
Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 188

Składniki:  Krokiety: 1,5kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz jajka i bułka tarta do obtoczenia Sos pieczarkowy: 30dag pieczarek 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej sól, pieprz 1/2 łyżeczki ziarenka smaku 1 łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Zmielić. Dodać

A Ty Smakuj Mnie
Kruche ciasto z truskawkami 180

truskawek cukier puder Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i odstawić do zamrażalnika. 2. Tortownice wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami pszennymi. 3. Przygotowaną blachę wyłożyć ciastem. 4.Truskawki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki lub plasterki. Wyłożyć na ciasto. 5. Wyciągnąć odłożoną część ciasta i zetrzeć na tarce

A Ty Smakuj Mnie
875. Gruszkowy pudding chia. 161

Gruszkowy pudding chia* z tahini i miodem  *z tartą gruszką Na szybko, bo dzisiaj wcześniej niż zwykle.. ale już piątek, a wieczorem w końcu z D, film, koc i gorąca herbata, idealnie po tygodniu szkoły

More food, love and dreams
Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami a'la szuba 568

dodatek proponuję chleb drwalski  (KLIK)  Polecam ,jest naprawdę pyszna;) 6 filetów śledziowych marynowanych ( podwójne) 2 pęczki szczypiorku lub zielonej cebulki 5 małych ugotowanych ziemniaków  buraczki marynowane tarte wiórki ( 400 gram) 6 jajek ugotowanych na twardo 8-9 łyżek majonezu ( u mnie Babuni) Pieprz świeżo mielony Posiekana natka pietruszki  Śledzie obieram ze skóry i kroje(...)przepłukuję i osuszam, następnie drobniutko siekam.  Ziemniaki studzę i ścieram na tarce o grubszych oczkach, można pokroić w maleńką kosteczkę. Buraczki odcedzam z zalewy. Jajka studzę , obieram i trę na grubszych oczkach tarki.  Składniki na sałatkę układam warstwami w przeźroczystej misce. *śledzie *2 łyżki majonezu –rozsmarować  i oprószyć pieprzem *posiekany szczypiorek *ziemniaki  oprószone pieprzem *majonez *buraczki

Takie tam pichcenie
CYTRYNA 179

rodzaje mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewać przestudzone roztopione masło, na koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Gotową masą przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Smacznego

KUCHARNIA
WĘDZONY, PIECZONY, CIEPŁY, ZIMNY 197

porcje 250 g makaronu typu kolanka (choć może być inny) 5-6 plastrów wędzonego łososia pęczek koperku kubek śmietany 12% 2-3 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz tarty żółty ser do posypania  cytryna (opcjonalnie)  oliwa Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przestudzić. Plastry łososia pokroić na drobne kawałki. Koperek umyć i posiekać

KUCHARNIA
I zostanie figa z makiem... 186

miękkie i uroczo pękate. Filigranowe pestki otulone słodkim, miodowym smakiem tworzą idealny duet.  Właściwie smakują mi w każdej postaci - świeże, zjadane saute , przesmażone w konfiturze, dodane do tarty czy wytrawnej sałatki. Kiedy jednak przed tygodniem M. i P. obdarowali mnie pięknymi, dojrzałymi figami przyszła też ochota na coś innego, na nową wersję fig. I po raz kolejny

KUCHARNIA
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 187

skorzystać z przepisu KUCHARZA , jednak nie do końca odpowiadał temu na co miałam ochotę. A miałam ochotę na połączenie dyni z czekoladą, na inną niż znane mi dotąd tarty, bardziej wyrazistą i z charakterem. I znalazłam taki przepis, który po dokonaniu drobnych zmian idealnie się sprawdził. Zapraszam na dyniowe tartaletki z rumem i czekoladą , do których dodałam też

KUCHARNIA
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 195

punktualnie, tak jak wymaga rozkład czasu w rodzinie, a więc w oznaczonym czasie wszystkie potrawy muszą być gotowe.  Po drugie, podawane jedzenie ma być zdrowem i pożywnem, po trzecie - musi odpowiadać pieniężnym warunkom domu. Nie zawsze tanie i nie zawsze drogie potrawy, tylko stosowna ich zmiana z zwróceniem uwagi na porę roku, powinna być przewodnią zasadą każdej gospodyni(...)dodałam czarnych oliwek i rozmarynu, bo zwyczajnie zapomniałam :) , ale dodałam za to pokrojone w plasterki dwie duże marchewki. Grzanki wysmarowałam oliwą i posypałam suszonymi ziołami, a później posypałam także tartym parmezanem.  Casserole jedliśmy razem z kuskus - bardzo pasował, zwłaszcza razem z sosem, jaki powstał podczas przygotowania casserole . Pyszne, pożywne i zdrowe danie - bardzo Wam polecam! * cytat pochodzi

KUCHARNIA