tarta - 42848 przepisów (strona:1699/2857)

Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 177

odstawić.    Przygotować naczynie do zapiekania o średnicy zbliżonej do wielkości naleśników. U mnie była to forma na suflet. Naczynie wysmarować masłem i obsypać lekko bułką tartą. Na dnie położyć jeden naleśnik, posmarować go sosem (dość obficie) i postępować dalej tak samo aż do ostatniego naleśnika. Polać go z wierzchu resztką sosu i wstawić do piekarnika nagrzanego

KUCHARNIA
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 216

rustykalność, prostota, zwyczajność. Kruche ciasto, które pełni równocześnie rolę formy. Okrągły placek z wywiniętym brzegiem, do środka którego wkładamy ulubione owoce lub w wersji wytrawnej warzywa. Zamiast dużej tarty wybrałam małe jednoosobowe lub jednokęsowe galette . Lubię te mini formy. Kruszę ciasteczka waniliowe, nakładam na nie soczyste truskawki i posypuję szczyptą soli morskiej. To moje kolejne drobinki

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 178

LODY MORELOWE Z TYMIANKIEM Morele i tymianek to para idealna. Kto jeszcze nie próbował, musi koniecznie nadrobić. Ja dodaję tymianek do zapiekanych moreli, konfitur morelowych i morelowej wersji tarty tatin. W lodach smakuje wyjątkowo.  8-10 dojrzałych moreli 300 g mleko kondensowanego słodzonego 200 g śmietany kremówki garść świeżych listków tymianku Morele wypestkować i obrać ze skórki

KUCHARNIA
Drzewo pamięci. Kandyzowana pigwa, zielone orzechy, tartaletki. 216

Korale od Marysi. Ulubione. I radość, że pamięta. Słoiki z perłowym agrestem przechowywane staranniej niż cenna biżuteria.  Wrzesień.  Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche tarty pieczone niemal codziennie. Zawsze oblane karmelem. Nie umiem już inaczej. Nie chcę. Zapas kruchego ciasta ukryty w zamrażalce "na zaś".  Październik.  Czas pigwy. Wielkie szklane słoje czekają

KUCHARNIA
Pasternak. Pigwa. Tort. I złudzenia. 203

drugiej misce ubijamy lekko jajka i dodajemy olej, mleko oraz esencję waniliową. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy aż wszystko połączy się razem. Na koniec dodajemy tarty pasternak i orzechy i ponownie mieszamy.  Formę o średnicy 19 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 179

jedna wielka rodzina. A co jedliśmy? Oto menu Kulinarnej Majówki: MENU – SOBOTA Krem ze szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem

KUCHARNIA
Babka piaskowa waniliowa 420

łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 laska wanilii - szczypta soli (do białek)     Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (ja użyłam tortownicy 26cm z wymienną wkładką z kominkiem). Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy mikserem z cukrami na gładką i puszystą masę, do chwili aż nie będzie wyczuwalnych

mojewypiekiinietylko
...zielona tarta ziemniaczana 168

ZIELONO MI   ...zielona tarta ziemniaczana * 1 kg ugotowanych ziemniaków • 2 szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej) • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej • 2-3 jaja • szczypta soli Farsz ze szpinaku z serem Składniki: 400g szpinaku mrożonego lub świeżego 250g sera białego-u mnie z wiaderka opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietanki 18% masło lub oliwa

w mojej kuchni
CHLEBKI Z ZIARNEM NA ZAKWASIE 162

lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem

w mojej kuchni
CHLEB NA ZAKWASIE 179

lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować rozbitym żółtkiem i posypać w/g uznania ,sezamem ,słonecznikiem...Pozostawić jeszcze godzinę we formach.Piec W 190 stopniach ok. 1 godż. z termoobiegiem

w mojej kuchni
Cukinia nadziewana mięsem 178

mielonego mięsa wieprzowego ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku-posiekany drobno 1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę sól,cukier pieprz 1 świeża papryka tarty ser  grana padano – ilość według upodobań Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Ze środka przy pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne Posiekany miąższ ze środka można dodać do nadzienia.Mielone mięso mieszamy

w mojej kuchni
kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim 139

minutach dodajemy do niej pokrojona w paski paprykę ,następnie pieczarki .Smażymy około 6-8 minut i po tym czasie dodajemy dynie i  startą marchewkę - u mnie marchewka tarta ze słoika .Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem Na spodzie umieszczamy ugotowaną kasze. Posypujemy

w mojej kuchni
jajka z piekarnika---uova da forno 141

Składniki: 7 jajek otręby orkiszowe---może być bułka tarta szczypiorek/ ew. natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia

w mojej kuchni
ciemne ciasto jak w-z 203

masę. Nie przerywając ubijania, wsypywać  powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubitą pianę i olej. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysypać  tartą bułką. ,ciasto wyłóż do blachy. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 30- 35 minut .Gotowe ciasto przestudzić i przekroić  na 3 części. Ubić na sztywno

w mojej kuchni
Ciasto z rabarbarem 174

jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki aż do wyczerpania składników. Z białek ubijamy sztywną pianę. Łyżką mieszamy pianę z reszta ciasta. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy całe ciasto. Wcześniej umyty i pokrojony w duża kostkę rabarbar mieszamy w misce z 3 łyżkami cukru. Nakładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 190 ºC piekarnika

Humanistka w kuchni