tarta - 42848 przepisów (strona:1700/2857)

Zupa krem dyniowo- paprykowa 144

łyżeczka pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego   2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik  Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć ł nasiona, pokroić w kawałki. Umyte papryki pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki wyłożyć na blachę

MarciochaKucharzy
Kotlet z łososia i szpinaku 179

wersja mielonego:) Kotlet z łososia i szpinaku z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 350g surowego łososia świeży szpinak 3 jajka fasolka szparagowa masło sól, pieprz, papryka, 2 ząbki czosnku, bułka tarta, ulubione zioła Łososia umyć, usunąć skórkę i rozdrobnić widelcem. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie, dodać wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Zdjąć

MarciochaKucharzy
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 138

łyżka musztar dy 1 jajko oliwa z oliwek 3-4 szt  pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostk ę 1 cebula 3 ząbki czosnku tarty parmezan- obowiązkowo Bazylię posiekać  i  dodać do mięsa. Następnie dodać  łyżeczkę musztardy, doprawić  pieprzem i solą. Wbić jajko i wyrabiać mięso na gładką, jednolitą masę. Wysmarować

MarciochaKucharzy
Gulasz wołowy z knedlikami 179

500g mięsa wołowego gulaszowego 2 cebule bulion warzywny pikantny sos Bomba Calabrese 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, czerwona czubryca, lubczyk dodatki: knedliczki, cebula i ogórek kiszony, świeży tarty chrzan Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. W dużym rondlu zeszklić cebulę i czosnek

MarciochaKucharzy
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 163

deser :) Tarta z kiszoną kapustą i grzybami SKŁADNIKI: 1 opakowanie cista francuskiego 200 g kiszonej kapusty z marchewką 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła  1/2 łyżeczki kminku 1 cebula  1/2 szklanki białego wina  garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, chili, papryka czerwona Kapustę

MarciochaKucharzy
Krem cebulowy z prażonym bekonem 194

cebulowy z prażonym bekonem SKŁADNIKI: 6 cebul 2 ząbki czosnku 500ml warzywnego bulionu 50ml białego wina 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, masł boczek chili tarty ser żółty, lubczyk Obraną cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić delikatnie na maśle. Dodać dwa ząbki czosnku a po chwili dolać białe wino. dusić do jego odparowania. Dolać

MarciochaKucharzy
2 rok blogowania za mną :) 133

SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy LISTOPAD Pieczona kaczka z brukselką GRUDZIEŃ Tarta z kiszoną kapustą i grzybami Zapraszam również w tym roku

MarciochaKucharzy
Wyjątkowy sernik na kakaowym spodzie i z kruszonką 178

podzielić na pół. Obie połówki ciasta pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce. Po tym czasie jedną polówkę ciasta wylepić spód  wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy. Również masło na masę serowa należy roztopić i ostudzić. Rodzynki sparzyć.Wymieszać z wszystkimi składnikami, sprawdzić czy jest wystarczająco na wasz gust słodko (my nie lubimy takich "słodkich

MarciochaKucharzy
Kotlety z selera 166

Składniki : seler świeży, zdrowy, co najmniej o 8-10 cm średnicy jajko bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Seler w całości obgotowałam w rosole Pokroiłam  w plasterki o grubości 0,5 cm Usmażyłam na gorącym tłuszczu w takiej samej panierce jak wieprzowe kotlety schabowe. Według mnie smakują podobnie jak ...mięso drobiowe :) To może być wyśmienita

Proste Potrawy
Babka czekoladowa 201

razem w kąpieli wodnej. Teraz dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C, ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w formie

Mix smaku
Spaghetti z bazyliowym pesto 173

sytuacji "nie wiem, co ugotować" :) SKŁADNIKI 350g makaronu spaghetti pęczek bazylii (standardowa doniczka marketowa :)) 4 łyżki orzeszków piniowych (mogą być też pestki z dyni) 2 ząbki czosnku tarty parmezan 5-6 łyżek oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Obrywamy listki bazylii i wrzucamy do blendera. Dodajemy orzeszki, 4 łyżki parmezanu

Moje Kuchenne Rewelacje
Keks gorzowski 136

orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą na koniec dodajemy białka oraz cynamon lub kardamon i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oraz wysypanej bułką tartą keksówki, pieczemy ok 1 godziny. Po wystudzeniu wyciągamy z formy oraz obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Biszkopt z jabłkami 223

jajecznej dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać dużą łyżką (najlepiej drewnianą lub łopatką).  Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (tylko dno formy), wyrównać. Wierzch ciasta posypać przez sito mąką pszenną, ułożyć jabłka.  Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 st.C około 40 minut

In my kitchen
Błyskawiczny sernik z kokosową bezą (bez ciasta) 460

mleka 2 budynie śmietankowe ( mogą być waniliowe) 2 całe jajka 4 żółtka ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru Wszystko razem zmiksować i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą fajansowej, podłużnej blaszki ( może być zwykła, ale wtedy należy ją wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach ok. 50 – 60 minut. Beza: 4 białka 4 łyżki cukru

kuchcikownia
Placek ziemniaczany z piekarnika 240

użyć również podsmażonej kiełbasy, choć moim zdaniem to właśnie aromat boczku najlepiej komponuje się z pieczonym plackiem ziemniaczanym. Przyprawioną masę ziemniaczaną przełożyłem do wysmarowanej oliwą formy do pieczenia tarty, w ten sposób, aby jej grubość była wszędzie taka sama. Oczywiście można również użyć zwykłej brytfanny do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Na wierzch masy ziemniaczanej równomiernie rozłożyłem kawałki podsmażonego

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania