tarta - 42848 przepisów (strona:1707/2857)

Fasolka szparagowa na ciepło 226

Klasycznie większość z nas je fasolkę szparagową ugotowaną i polaną bułką tartą podsmażaną na masełku.. A ja dziś polecam nową wersję fasolki szparagowej :) Fasolka szparagowa na ciepło Składniki: 2 szklanki pokrojonej fasolki szparagowej 2 laski kiełbasy śląskiej łyżka mąki pół łyżki masła łyżka przecieru pomidorowego majeranek sól  pieprz Przygotowanie: Umytą fasolkę szparagową kroimy na małe kawałeczki

Lawendowe Niebo
Orkiszowe naleśniki z jarmużem 204

jajko L szczypta cukru 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 pęczek jarmużu (u mnie mrożony) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz,gałka muszkatałowa tarty parmezan 2 garście orzechów włoskich 1 serek kremowy-200g 2-3 łyżki masła ghee Wykonanie: wszystkie składniki na naleśniki wymieszać przy pomocy miksera na gładką masę bez grudek i odstwić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka słoikowa 1189

sałatki: – sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki – twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 197

proszek do pieczenia. Zmiksować. 3. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciasta. 4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180 ºC. 5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę

Kto ugości moich gości?
Tort gołąbkowy, czyli tradycyjne gołąbki w łatwiejszej wersji 331

Długo zastanawiałam się jak zatytułować ten przepis. Tort - trochę górnolotnie, tarta - jedna z bardzo fajnych podpowiedzi na FB, przekładaniec - w sumie najbardziej prawdziwie. Zdecydowałam jednak, że będzie tort :) Pozostałam wierna pomysłowi, który nosił właśnie taki tytuł, a który podpatrzyłam w numerze Poradnika Domowego z października 2007 r. Tak, tak, ja ciągle nie umiem się pozbyć takich staroci :) Czytaj

bistro mama
Knedle z morelami 198

knedle, które uwielbiam. Nie doszłam w ich formowaniu do perfekcji, zawsze wyjdą mi trochę koślawe, ale na tym chyba polega ich urok :) Podaję je z masłem i bułką tartą. Jeśli ktoś nie przepada za takim połączeniem, będą pysznie smakować polane śmietaną lub jogurtem naturalnym. A jeszcze lepiej z masełkiem z dodatkiem cynamonu. Czytaj więcej

bistro mama
Surówka z kiszonej kapusty i ananasa 182

Kapustę kiszoną najczęściej jadamy jako dodatek do ryb. Taką klasyczną, z tartą marchewką, z odrobiną cukru i oleju. I nigdy nie sądziłam, że z kapusty kiszonej można wycisnąć coś tak dobrego. Z przyjaciółką z licealnej ławki często wymieniamy przepisy i pomysły. Napisała, że chodzi i podjada, i że surówka obiadu nie doczeka... że taką dobrą zrobiła. Pytam

bistro mama
Wytrawny odrywaniec 157

chciałam poczuć moje klimaty. Moje nadzienie pesto alla genovese     marki Gand’Italia   pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu przyprawa do pizzy Skworcu ser tarty Grana Padano Doc Piekło Niebo od Ziarenkowo suszone pomidory u mnie Ole! Ciasto..najważniejsza rzecz, więc trzymajcie się kurczowo wersji Margarytki . Ja nie zastosowałam się do rady podanej w przepisie

Z Kuchni Do Kuchni
Co zrobić, aby Twój blog zaistniał? 177

stronie http://cmonitor.pl/ możesz sprawdzać, na jakiej pozycji w Google znajduje się Twój blog podczas wyszukiwania konkretnej frazy, np: W tym przypadku, po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy "tarta karmelowa z orzechami", mój przepis będzie na szczęśliwym 13 miejscu :) Mam nadzieję, że moje rady będą dla Was przydane. W razie pytań proszę pisać maile lub komentować - jestem

My Culinary Art
Babka piernikowa 209

wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę

Ze smakiem i z pasją
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 351

Quiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany

Oryginalny smak
Mini pizze na cieście francuskim 187

jest tajemnicą, że wszelkiego typu zapiekanki, pizze i tarty powstały jako odpowiedź na to jak w atrakcyjny, a przede wszystkim smaczny sposób wykorzystać resztki tego co mamy w lodówce. Ostatnio mam bzika na punkcie ciasta francuskiego. Kupuje je średnio 2 razy w tygodniu i zawijam w nie wszystko co się da. Sposobów jego składania jest mnóstwo. Poniżej ciasto

W kuchni wieczorem
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 190

wszystkim. No i za szukanie smaku i uśmiechu w każdym dniu. Z czym serwować? Ja polecam miskę  boeuf bourguignon  z wiejską bagietką, ale może być francuska tarta tatin, albo inny wyborny przysmak. 4. Chef (2013) Jednym zdaniem Najważniejsze w życiu to być w zgodzie ze sobą i robić to co się kocha, reszta przyjdzie sama. Uzasadnienie

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 204

Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia", zdjęcia: David Loftus Tarta, którą robiłam w poniedziałek ( klik ) to przepis właśnie z książki Rachel Khoo. To druga publikacja tej autorki po "Małej paryskiej kuchni", którą mam w posiadaniu. Jest coś takiego w Rachel Khoo, że od razu zapałałam do niej ogromną sympatią. Chyba po prostu uwiodła mnie historia, w której porzuca

W kuchni wieczorem
Karmelizowane owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi. 198

orzechy. Mieszamy i zagniatamy osobno, by utrzymać konsystencję kruszonki. Obrane jabłka i gruszki wrzucamy na cukier, który uprzednio karmelizujemy na patelni. Podsmażamy kilka minut. Na naczynie do tarty wykładamy owoce, dodajemy pokrojonego na połówki świeżego banana i przykrywamy wg uznania kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut. Podajemy z lodami na ciepło

BaRepas