tarta - 42848 przepisów (strona:1716/2857)

Krokiety pieczarkowo - warzywne 173

cukinii 2 garście świeżego szpinaku 1/3 blanszowanego brokuła 100 g sera feta sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 kostki masła Dodatkowo olej do smażenia bułka tarta do panierowania 3 duże jajka 50 ml mleka sól Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ciasto z jabłkami i orzechami 330

cukrem, dodaję przesianą makę i proszek do pieczenia. Dolewam wolno olej, a na koniec dodaję pokrojone jabłka i orzechy. Mieszam. Wlewam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 minut, ale sprawdzam patyczkiem czy w środku jest już suche. Posypuję po upieczeniu cukrem pudrem.   Smacznego Post Ciasto

UgotujmyTo.pl
Ciasto z dyni 226

płatków migdałowych   Ubijam jajka z cukrem i dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię. W miseczce mieszam składniki na posypkę. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam masę. Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40-50 min., ale sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest upieczone. W orginalnym przepisie Paula posypała

UgotujmyTo.pl
Makowiec 158

cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół. W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami. Wlać rozrobione

UgotujmyTo.pl
Krokiety z kapustą 195

żeby nie wysychały. Farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2-3 cebule garść grzybów suszonych sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oliwa do smażenia 2 jajka i bułka tarta do panierowania   Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej, po czym w tej samej wodzie gotować aż zmiękną. Po ostudzeniu posiekać, wodę najlepiej zachować i dodać do kapusty. Kapustę

UgotujmyTo.pl
Ciasto z galaretkami 555

przesiewam przez sitko. 1. Ubijać białka z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku a na końcu po trochu mąkę. 2. Wysmarować dużą blachę masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. 3. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części. Masa: 1 kostka masła

UgotujmyTo.pl
Bakłażan smażony 192

Psianka podłużna”… Przyznam się bez bicia, że do dzisiaj nie miałam o tym pojęcia… Bakłażan smażony – składniki: bakłażan panierka Panko (myślę, że bułka tarta też się sprawdzi…) sezam i/lub nasiona siemienia lnianego mąka jajko sól, pieprz olej do smażenia Sos: (może też być zwykły jogurt naturalny albo dowolny ulubiony sosik) 5-6 łyżek

UgotujmyTo.pl
Jajka faszerowane na ciepło 2419

ostygną to już nie to samo…:) Jajka faszerowane na ciepło – składniki: jajka – u mnie 5 szt. kilka plasterków szynki szczypior sól, pieprz, bułka tarta masło 1. Jajko gotujemy na twardo. Warto wiedzieć, że w czasie gotowania dobrze kilka razy mieszać jajka, bo wtedy jak jajko zaczyna się ścinać to dzięki sile odśrodkowej żółtko będzie zawsze

UgotujmyTo.pl
Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel 371

Rozpuszczony tłuszcz wlewać cienkim strumykiem do masy cały czas miksując. 3. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. 4. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. /Ciasta wystarcza na małą keksówkę/ 5. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odstawać od brzegów. Smacznego Post Klasyczna

UgotujmyTo.pl
Babka wielkanocna 212

temperatura ciała, 36/37 stopni) i wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas miksując. 4. Cześć masy przelać do formy z kominem, dobrze wysmarowanej rozpuszczonym masłem i wysypanej bułką tartą. Do reszty masy dodać ok. 2 łyżek przesianego kakao i dobrze wymieszać. Przelać do foremki i pomieszać delikatnie cienką końcówką np. drewnianej łyżki. 5. Piec około 1 godziny

UgotujmyTo.pl
Brazylijska babka marchewkowa 218

miksujemy. Powoli dolewamy olej a następnie dodajemy puree z marchwi. Następnie dodajemy po trochu mąki. 4. Formę o pojemności 2 litrów smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je ulubioną polewą ( z0bacz

UgotujmyTo.pl
Chlebek dyniowy 176

wymieszać z jajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka. Smacznego Post Chlebek dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Dyniowe rogaliki drożdżowe 210

jest z bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam

UgotujmyTo.pl
Proste ciasto z rabarbarem 205

wodą rozpuszczamy w rondelku nie dopuszczając do wrzenia. 2. Po przestudzeniu miksujemy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierz układamy pokrojone na małe kawałki owoce – u mnie rabarbar- zostawiając odstępy aby ciasto mogło wyrosnąć. Dodatkowo można posypać wierzch cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

UgotujmyTo.pl
Babciny jabłecznik 516

mąką, ale i tak przyklejało się do wałka, więc rozwałkowałam je między dwoma kawałkami folii) 3. Blaszkę o wymiarach 28×19 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowaną połowę ciasta wyłożyć na blachę i podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut aż nabierze złotego koloru. Wyjąć z piekarnika

UgotujmyTo.pl