tarta - 42848 przepisów (strona:1723/2857)

Słodkie środy - murzynek z kakaową bitą śmietaną 129

między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy.  Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.  W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody żelatynę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami 149

dodajemy po łyżce do masy stale miksując.  Uzyskujemy dość gęste ciasto.  Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki.  Truskawki płuczemy i kroimy w ćwiartki.  Formę do tarty smarujemy tłuszczem (miałam masło) oprószamy mąką krupczatką. Ciasto wylewamy na blaszkę, układamy truskawki i rabarbar.  Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 40-45 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku na oleju rzepakowym 179

mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ½ łyżeczki czubricy sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 6 plastrów boczku parzonego – długie plastry  PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy czubricę, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartę oraz sól i pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę mięsną.  Z masy mięsnej formujemy 6 kotlecików, które

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto z herbatą Matcha 183

miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę. Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec 35 - 40 minut do suchego patyczka. Ciasto nie może być zbyt przepieczone

Kuchcik gotuje
Babeczki cytrynowe z makiem 194

koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę i mak. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Czekoladowa pychotka z morelami. 104

łyżka soku z cytryny 1 szt. cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 ml maślanki szczypta mielonego imbiru 5 dkg posiekanych migdałów skórka tarta z 1 pomarańcza migdały w płatkach ( do foremki ) tłuszcz do smarowania tortownicy np. margaryna cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Świeże morele zlać krótko gorącą wodą i obrać

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto biszkoptowe Camargo 2 152

dobre ciasto biszkoptowo-tłuszczowe lecz niestety dość drogie, ale od czasu do czasu można je upiec np. na jakąś wyjątkową okazję. Z tego ciasta możemy również piec małe tarty w karbowanych foremkach. Foremki smarujemy tłuszczem, wypełniamy ciastem w 2/3 i odpiekamy, a po wystudzeniu dekorujemy kremem i owocami. Są bardzo dobre i kolorowe

Przepisy i porady kulinarne
Impanata Siciliana – pizza sycylijska 269

miski i..szybko chłodzimy. Ja kłade na parapet i lekko uchylam okna. Nie kładziemy gorącego nadzienia na ciasto! Międzyczasie bierzemy formę do pizzy lub formę do tarty z wyższym brzegiem i kładziemy papier do pieczenia. Na Sycylii nie kładą papieru tylko mocno smaruja formę oliwą z oliwek. Dzielimy ciasto na pół, wałkujemy i wkładamy do formy , robimy większe

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczeń domowa z amarantusem 175

łyżki płatków owsianych do posypania formy Wykonanie: Bułkę moczymy w mleku, ziemniaka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do miski wkładamy mięso, namoczoną bułkę wbijamy jajko wsypujemy amarantusa dodajemy pokrojony drobniutko czosnek oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę wraz z tartym ziemniakiem. Przyprawiamy pozostałymi przyprawami, dokładnie wyrabiamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Foremkę smarujemy oliwom

kgwjanczewo
Domowy pasztet. 141

solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy bardzo dokładnie, dodając żółtka, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy około 60 minut. Sttudzimy w keksówce, a następnie chłodzimy w lodówce

Symfonia smakowa

Proponowane wyszukiwania