tarta - 42848 przepisów (strona:1719/2857)

Muffiny drożdżowe z pesto 164

przygotowanym sosem pesto ( zostawiając wolne brzegi ). Zwijamy w ” roladkę ” lekko rozchylając jeden z brzegów. Smarujemy rozbełtany jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do delikatnie natłuszczonym i obsypanych bułką tartą foremek na muffiny ( ja jak zwykle używam silikonowych ). Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut. * Uwaga! Czas pieczenia zależy nie tylko o wielkości przygotowanych bułeczek

Ostra na Słodko
CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI – ŁATWE I SZYBKIE 595

masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach. Nie robimy tego długo , żeby bąbelki z pepsi nie uleciały! Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy. Pieczemy w 180C ok. 45 – 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem ). Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia! Ostudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą. UWAGA

Ostra na Słodko
Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami 445

proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy to na przemian : mąka , jogurt , mąka , jogurt … Delikatnie mieszamy łyżką ( nie mikserem! ) Wylewamy na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Na wierzchu układamy przekrojone na pół i umyte truskawki. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok.50 min. Zajadamy

Ostra na Słodko
Bitwa Na Smaki 189

smakiem!!! Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta ( Mama dodatkowo delektowała się tiramisu i sorbetem z owocami :D ) Z pełnymi brzuchami wyruszyliśmy do swoich pokoi! Nie wiem jak inni , ale ja padłam

Ostra na Słodko
Ciasto z truskawkami ucierane na kefirze – łatwe i szybkie! 598

Dodajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy truskawki. Pieczemy ok. 45 minut

Ostra na Słodko
Brownie z malinami 309

powoli dodajemy do masy. Miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką z ciastem. Połowę wylewamy do wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą keksówki. Posypujemy warstwą malin. Przykrywamy pozostałą masą i resztą malin. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 18oC i pieczemy ok. 50 minut

Ostra na Słodko
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 786

kefir i olej rzepakowy, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy wypestkowane śliwki. Pieczemy ok. 45 minut w 180. A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis! Równie pyszne

Ostra na Słodko
Cannelloni zapiekane z ricottą i bakłażanem 211

przeciwników. Ja za każdym razem w sezonie letnim staram się wykombinować z niego coś smacznego! Były już kotleciki … był MAKARON ZAINSPIROWANY PRZEPISEM J.OLIVERA … i była też TARTA . Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny pomysł na jego wykorzystanie! Rurki cannelloni z delikatnym serowym farszem z kremowej ricotty , doprawionej do smaku sola i odrobiną czosnku … zapiekane

Ostra na Słodko
Jabłkowy strudel z makaronu 293

ciasta makaronowego. Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel. Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą. Tak przygotowany strudel smarujemy po całości miękkim masłem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut ( jeśli góra będzie się zbyt rumienić przykrywamy ją folią aluminiową

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1257

proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach. Formę ( średnią blachę ) smarujemy margaryną ( boki nie! )i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C. MASA BUDYNIOWA : Sok z cytryny , 1 szklankę wody i cukier gotujemy. 0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami. Dodajemy do gotującej się

Ostra na Słodko
Szachownica mandarynkowa 398

PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT : Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek. Dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut. Zostawiamy do ostudzenia. KREM POMARAŃCZOWY: Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy cukier i śmietanę

Ostra na Słodko
Murzynek 285

dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ). Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”). Pieczemy ok. 30 minut w 170 C Gotowość sprawdzamy patyczkiem. Studzimy. Polewamy czekoladą i zajadamy

Ostra na Słodko
Rolada biszkoptowa z masą kakaową 441

pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę. MASA : Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat

Ostra na Słodko
ZEBRA 382

dzielimy na 2 równe części. Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy. Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek

Ostra na Słodko
BABKA KARMELOWA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 282

Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy sztywne białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu. Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C. Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami. Smacznego! UWAGA! Takie ciasta

Ostra na Słodko