tarta - 42848 przepisów (strona:1717/2857)

EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE 397

WYKONANIE: CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C . Tortownicę o wymiarach 22-23 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto oprócz wrzącej wody i czekolady. Zmiksuj całość porządnie na gładką masę. Następnie dodaj - wlewając powoli - gorącą wodę, zmiksuj. Czekoladę pokrój na kawałeczki

Słodko-Słony Świat Ilony
NAJZDROWSZE LODY BANANOWE 300

wyrzutów sumienia:) Lody bananowe mają zaskakująco kremową i gładką konsystencję, zwłaszcza te z dodatkiem masła orzechowego. Przygotowałam dla Was lody bananowe z migdałami, z masłem orzechowym i tartą gorzką czekoladą. Do swoich lodów bananowych możecie dodać: owoce (np. truskawki, jagody czy brzoskwinie, itp.) orzechy uprażone migdały uprażone wiórki kokosowe suszoną żurawinę rodzynki daktyle syrop klonowy miód masę kajmakową

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY 425

skórka starta z połowy średniej pomarańczy WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury  180 stopni C. Keksówkę o wymiarach 12 x31 cm  wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Mokre składniki wymieszaj krótko w misce mikserem (lub łyżką). Suche składniki (oprócz żurawiny) wymieszaj w drugiej misce łyżką, a następnie dodaj do mokrych i wymieszaj (lub zmiksuj) całość

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak z brukselką w sosie serowym 314

pieczarki z cebulą, brukselkę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i delikatnie przemieszać. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać całość letnim bulionem, dosypać tarty żółty ser i łyżkę mąki (najlepiej przesianej, ponieważ wtedy nie zrobią nam się grudki w sosie). Zamieszać i kontunuować smażenie do momentu aż ser nam się ładnie rozpuści (około

Świat Domowej Kuchni
Knedle serowe z truskawkami 217

pomocy kuchni monarchii austro-węgierskiej, potrawa ta zrobiła się również popularna na terenie Polski. Knedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą usmażoną na masełku i również posypaną cukrem. Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk. Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto

Świat Domowej Kuchni
Szarlotka z kruszonką 252

ziemniaczaną (fot.1) . Blaszkę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie) (fot.2) . Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek). Jabłka wyłożyć na ciasto. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę i cukier puder. Wlać roztopione i gorące masło. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto

Świat Ciasta
Ciasto marchewkowe z polewą 325

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do pierników (fot.2) . Przygotować blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm. Wysmarować ją dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć naszą marchewkową masę do blaszki (fot.3) i piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu nie wyciągać ciasta od razu z piekarnika, ponieważ ciasta z dodatkiem

Świat Ciasta
Papugowe ciasto 215

każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak (fot.2) . Delikatnie wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności (fot.3) . Piec około 50 minut w temperaturze 190ºC do momentu tzw. suchego patyczka (fot.4

Świat Ciasta
Szarlotka z budyniem 245

ciasto w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek ciasta cienko rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wyłożyć nim spód i boki, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je ponakłuwać. Obrać jabłka. Pokroić je na ósemki. Włożyć do miski i przesypać cukrem (fot.1) . Odstawić

Świat Ciasta
Keks 269

obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2) . Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Ciasto długo zachowuje świeżość

Świat Ciasta
Zebra 257

jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki (fot.2) . Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm. Wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Na sam środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (fot.3-4) (ma się stopniowo rozlewać), najlepiej robić to dużą, metalową łyżką. Piec w temperaturze 180ºC około

Świat Ciasta
Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową 324

jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, formy do pieczenia o wymiarach 24 x 29 cm (fot.1) . Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Kokosową pianę

Świat Ciasta
Piernik "Laska Mikołaja" 221

składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka i sodę. Dobrze wymieszać. Na koniec (cały czas mieszając) wsypać przesianą mąkę. Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy 24 x 28 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć i dobrze wystudzić. Następnie ciasto wyjąć z formy i przeciąć

Świat Ciasta
Torcik gruszkowy z kajmakiem 269

cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą

Świat Ciasta
Torcik bananowo-kokosowy 186

zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Na koniec dodać przesiana makę. Mieszać jeszcze przez chwile. Przygotować tortownice o średnicy 26 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane wcześniej ciasto (fot.1) . Wyrównać. Piec 30-40 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do wystudzenia. Po tym czasie ściąć górną wartstwę biszkoptu (sam spieczony wierzch). Włożyć

Świat Ciasta