gotujemy do miękkości. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do zupy. Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę na gładki krem. Do zupy dodajemy tarty ser i czekamy aż się rozpuści cały czas mieszając. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Następnie boczek dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem
Bon Appetit Małgorzatypozostawiamy do dekoracji). Posiekanego łososia dodajemy do żółtek. Dodajemy także rzeżuchę albo szczypiorek oraz koperek. Doprawiamy kurkumą (głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka. Jajka układamy na trawce utworzonej z rzeżuchy albo na szczypiorku i koperku
Bon Appetit Małgorzatypomarańczy. Resztę owoców obieramy i pozbawiamy białej skórki, owoce dzielimy na mniejsze cząstki, pozbywamy się pestek. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz tarty imbir. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej godzinę, aż marmolada zacznie gęstnieć. Przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczy. Przekładamy do słoików, kiedy konfitura jest gorąca. marmolada z pomarańczy
Bon Appetit Małgorzatypołowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru. Dekorujemy tartą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami pomarańczy. Przed podaniem chłodzimy min. 30 min w lodówce
Bon Appetit Małgorzatynatkę i wszystkie składniki, (te ze ścianek także) ze sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz układamy tartą mozzarellę. W ten sposób nafaszerowane warzywa, układamy w woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli około 10 minut. Nadziewane
Bon Appetit MałgorzatyFinał: Gorącą masę wylewamy na schłodzony biszkopt. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nakładamy na gotowe ciasto. Posypujemy tartą czekoladą. I ponownie wsadzamy do lodówki
Bon Appetit MałgorzatyKiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko go wyrabiamy, dzielimy na 6 części, formujemy wałeczki i zaplatamy jak warkocze 2 chałki. Wkładamy je do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. 4. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik i mieszamy składniki kruszonki. 5. Wyrośnięte chałki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy kruszonką
Kuchnia domowa Anijajko (lub 2 żółtka) 200 g zimnego masła lub margaryny szczypta soli pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy Nadzienie jabłkowe: 6-7 jabłek cynamon 2 łyżki cukru bułka tarta Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto kruche, margarynę siekamy z cukrami, mąką i solą, dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto
Kuchnia domowa Aniubijać aż masa będzie jednoli ta. 4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia. 5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień
Kuchnia domowa Anijajecznej dodać masę kajmakową z masłem i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopa t ki . 3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut w 180 st. C. 4. Zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, jeszcze ciepłą babkę polać ciepłym sosem i posypać prażonym
Kuchnia domowa Anigoto wania wieprzowiny (ja dolałam za ma ło wywaru - ok pół szklanki, następnym razem dodam trochę więcej). 6. Foremki (u mnie aluminiowe) posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dno formy wyłożyć cieniutkie plastry pozostałej słoniny, nałożyć masę, foremki przykryć folią aluminiową (o czym zapomniałam i dopiero w połowie pieczenia nałożyłam folię). Pasztety piec
Kuchnia domowa Aniwamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabi amy i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek (u mnie jedna duża foremka na babkę i 6 małych, które piekłam specjalnie do wielkanocnego koszyka). Odstawiamy, by ciasto pod woiło swoją objętość, a następnie pieczemy przez
Kuchnia domowa Anikoniec dodajemy sieka ny koperek. 5. Zupę można zabielić śmietaną, ale od dłuższego czasu ni e zabielam zup (no, poza jarzynówką ) .Poniżej zdjęcie zabie lonej zupy ogórkowej z tartą marchewką. Smacznego
Kuchnia domowa Anipiany, ubijać aż masa będzie jednolita. 3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia. 4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 22cm do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień
Kuchnia domowa Ani