tarta - 42848 przepisów (strona:1722/2857)

Piegusek ze śliwkami i wanilią 178

dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Prostokątną formę (ok. 18 x 30 cm) natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch.  Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami 571

miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda i kakao. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta ułożyć cząstki owoców wciskając je lekko w ciasto. Całość można przed pieczeniem posypać grubym cukrem - ja użyłam cukru kandyzowanego. Piec w temperaturze około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 898

rosołu. U mnie zostaje ono dość często, więc sposobów na to mam kilka. Kiedyś pokazywałam Wam zapiekankę z gotowanego indyka czy też zapiekankę a'la tarta z gotowanego kurczaka , ktoś pamięta? :) Dzisiaj potrawka z kurczaka, który pozostał z niedzielnego rosołu :) Dzisiaj wszak niedziela i w wielu domach króluje tradycyjny rosół :) Składniki: gotowany kurczak (w moim przypadku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Andrzejkowe szybkie przysmaki 258

wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym Życzę wszystkim udanej zabawy i samych szczęśliwych wróżb :) a Andrzejom oczywiście wszystkiego najlepszego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec japoński 399

białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia

Emcia Pichci
Sernik krakowski 412

łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Umieścić je na 30 minut w lodówce. Formę (25x35 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować i położyć na spód formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut celem podpieczenia spodu. Przygotować masę serową. Masa serowa

Food Square
Wrocławski Bazar Smakoszy 210

solą morską z Kornwalii (gorąco polecam!). Oprócz tego znajdziemy tam pięknie zapakowane i aromatyczne kawy, kakao i herbaty z plantacji fair trade . Na głodnych czekały quiche i tarty od Onzmywa . Zaintrygowały nas również papryczki cherry nadziewane greckim serkiem kremowym od niezawodnego  Sertakisa, u którego tracę wszystkie oszczędności na wyśmienite oliwki, greckie jogurty i największą specjalność - tzatziki. Oczywiście

Food Square
Pieczarki nadziewane 242

pieczarek. -do wypełnienia - 30 dkg mielonego mięsa, jedno jajko, jedna sucha bułka, średnia cebula i przyprawy (barbecue i warzywko): -do panierki 2 jajka, przyprawy (barbecue, warzywko) i bułka tarta    Pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżki. Nóżki kroimy w plasterki.    Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą namoczoną bułkę, startą cebulkę i przyprawy. Wyrabiamy a następnie dodajemy plasterki

Maminek kulinarny
Makowiec bez ciasta 639

cukrem i aromatem migdałowym, dodajemy mak a następnie pianę  z białek i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.    Blaszkę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę makową na blaszkę.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut.    Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową. Możemy posypać płatkami

Maminek kulinarny
Kotlety z karkówki w panierce 225

chrupiącym. Składniki: -kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry ) -2 jajka -3 ząbki czosnku -4 łyżki mleka -3 łyżeczki mąki pszennej -przyprawa barbecue i sól -olej -bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki    Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią spożywczą.    Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią.    Kotlety posypujemy

Maminek kulinarny
Kotleciki Tereski 191

szokować, ale nie oceniajmy, zanim nie skosztujemy a warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia. Składniki: -filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg) -por (20 dkg) -ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki) -2 jajka -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki majonezu -sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku -olej do smażenia    Pierś z kurczaka

Maminek kulinarny
Sałatka ze szprotem 219

konserwowej -10 dkg sera sałatkowego -kilka kiszonych ogórków -kawałek selera -kawałek pora -odrobina szczypiorku -2-3 łyżki ziaren słonecznika -przyprawa warzywna    Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler.    Pora kroimy na drobne paseczki.  Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączamy. W kostkę kroimy też ser. Dodajemy pokrojony szczypiorek

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie cebulowym 307

pozostałego bulionu dolewamy śmietanę i łączymy z cebulowym miksem.    W wersji bez śmietany do bulionu dodajemy jedynie cebulowy miks.     Zagotowujemy na patelni, dodając tarty ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.    Na drugiej patelni podsmażamy mięso... ...do zrumienienia.    Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut. Możemy

Maminek kulinarny
Ciasto marchewkowe 191

pozostałą mąkę i miksujemy.    Dodajemy marchew i miksujemy.    Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone

Maminek kulinarny
Boczek pieczony w ziemniakach i kapuście 233

mięs -olej    Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs  i skrapiamy olejem.    Kapustę płuczemy, wyciskamy i dodajemy do niej tartą marchew.  Przyprawiamy pieprzem ziołowym i skrapiamy olejem.    Boczek posypujemy solą i przyprawą do mięs, układamy na nim pokrojony czosnek i również skrapiamy olejem.    W naczyniu

Maminek kulinarny