studzimy i kroimy w paski. Warzywa i mięso podsmażamy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek (pokrojony lub zmiażdżony), 2 małe ostre suszone papryczki i tarty imbir. Doprawiamy kurkumą, gałka muszkatołową, kolendrą (ćwierć łyżeczki), słodką papryką, i czosnkiem niedźwiedzim (jak ktoś lubi słone można szczyptę dosolić mi wystarczy sól z sosu sojowego). Podlewamy sosem sojowym
Lubczyk i WaniliaDzisiaj moja propozycja do pierogów na słodko. Jako że uwielbiam szarlotkę, jabłeczną tartę i wszystko z jabłkami posypanymi cynamonem przyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu szybkie ciasto na pierogi . Jako(...)jeśli chcemy łyżeczkę cukru waniliowego. Jest jeszcze inny sposób na jabłkowe nadzienie. Pokrojone w kostkę jabłka z cukrem i cynamonem można przysmażyć na łyżce masła z łyżką bułki tartej ale są wtedy mniej "musowate" bo nie puszczają soku i ciężej nabijać - no cóż można rozgnieść trochę widelcem ;p. ja preferuje mimo wszystko jabłka prażone. Pierożki wypełniamy jabłkami
Lubczyk i Waniliadeser to mój numer popisowy :) Bardzo wykwintna tarta na kruchym spodzie, z perfekcyjnym, delikatnym kremem z gorzkiej czekolady oraz warstwą malin na czerwonym winie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niemal bezproblemowe. Jedyne czego potrzebujemy to dobra jakościowo gorzka czekolada o zawartości kakao min. 70 % i wytrawne czerwone wino. Reszta robi się sama! Elegancko, ale prosto i wytwornie
Chocolate Muffin Blogstrony. 700 g mąki pszennej 25 g miękkiego masła 300 ml ciepłej wody 150 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli dodatkowo : tarty żółty
Polska ZupaPrzepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - herbatniki petit berry /4 paczki/ rozdrobnić w blenderze, wlać stopione masło i zmiksować do połączenia składników piekarnik nagrzać do 190C - silikonową formę do tarty 22cm wylepić herbatnikami z masłem i piec 10 minut, wystudzić z wyparzonych sześciu cytryn zetrzeć skórkę, z limonki zostawić trochę do posypania ciasta gotowego, wycisnąć z nich sok żółtka
W Mojej Kuchni Lubięproszku do pieczenia. Wymieszać i dodać szpinak. Wymieszać i przelać do formy. (nigdzie nic nie pisało, ja spód wyłożyłam papierem a boki posmarowałam margaryną i posypałam bułką tartą). Piec ok. godzinę w 180 stopniach. (nie bać się brązowej barwy ciasta z zewnątrz, ja strasznie się wystraszyłam, że nie jest zielone, po przekrojeniu jest.. ulżylo mi ;D) Odstawić
W kuchni bez szafekGrzyby( można użyć z gotowania barszczyku ) studzę, drobno siekam, dodaję poszatkowaną cebulę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz podsmażam na łyżce tłuszczu i ewentualnie dodaję bułkę tartą jeśli jest z byt luźny. Studzę. Na każdy kwadrat nakładam po łyżeczce farszu, składam po przekątnej zlepiam brzegi, następnie dwa dolne końce zawijam na palcu jak pierścień
Bea(u)ty kitchendowolnym smaku Wykonanie: Składniki na ciasto kruche zagniotłam i schłodziłam w lodówce. Składniki na ciasto ciemne wymieszałam mikserem i wylałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub podsypanej tartą bułką. Na ciasto ciemne otarłam schłodzone ciasto białe i piekłam 45 min w temp.170'C. Sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie całkiem to zostawiam w piekarniku na jakieś
Ciasteczkowy Potwórpowinno opaść na dno. Zostawiam do chwili, aż ciasto wypłynie. Przekładam do miski, wsypuję cukier i ponownie wyrabiam ciasto. Gotowe przekładam na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Składniki na kruszonkę mieszam razem i posypuję po wierzchu przyszykowane ciasto. Wstawiam na 35 min do piekarnika nagrzanego do temp
Ciasteczkowy Potwórkakao Wykonanie: Białka ubijam z cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180'C na 45 min.Wyjmuję, rzucam o podłogę z wysokości ok 50 cm ( robiłam tak po raz pierwszy w życiu
Ciasteczkowy Potwórdzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel, a do czwartej- mąkę ziemniaczaną. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Do formy wykładam na przemian po dwie łyżki każdego koloru, aż do wyczerpania ciasta. Piekarnik nagrzewam do 200'C i wstawiam babkę na 45-50 min. Upieczoną wyjmuję
Ciasteczkowy Potwórprzesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek. Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję bułka tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wkładam ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10 min. W tym czasie umyte i przebrane jagody miksuję z cukrem
Ciasteczkowy Potwórcytryny ucieram na krem dodając po 1 jajku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Zagniatam ciasto i wylepiam nim posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Opłukane i bez szypułek porzeczki mieszam z cukrem i wykładam na ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 35-40 min. Wyjmuję, studzę, posypuję po wierzchu
Ciasteczkowy Potwórpieczenia. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję 2 łyżeczki mąki, a do drugiej dodaję dwie łyżeczki kakao. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą.Na spód wylewam ciasto jasne, na wierzch- ciasto ciemne i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 45-50 minut. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam na kilkanaście
Ciasteczkowy Potwórubijam z cukrem na puch, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem olej. Wsypuję kakao, a na końcu dodaję dżem. Formę z kominkiem smaruję masłem, posypuję bułą tartą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180' C na 45-50 minut. Upieczoną zostawiam na kilkanaście minut w piekarniku. Potem wyjmuję ,a kiedy ciasto odstaje od ścianek blaszki przekładam
Ciasteczkowy Potwór