niej pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do wysokiej formy z kominem ( należy ją wysmarować dokładnie masłem i margaryną i posypać bułką tartą) przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawnieszklanki mąki 2 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao ½ szklanki mleka 125 g masła lub margaryny 150 g mlecznej czekolady tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko, cukier i całość podgrzewać do momentu aż się cukier rozpuści, zdjąć z ognia, wystudzić. Mąkę przesiać
Na słodko lub wytrawniewaniliowym. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać do ubitej piany, stopniowo dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do blachy, wyrównać, ułożyć na wierzchu świeże lub mrożone owoce ( nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania) Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawniepowierzchni nie rozciętej. Przecięte części zawinąć w spiralę tak aby nacięta część była na wierzchu. Gotowe ciasto przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Uformować koło. Pozostawić całość do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut
Na słodko lub wytrawniepieczenia, dodać rum, żółtka i masę czekoladową. Wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do keksówki. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wystudzeniu ciasto
Na słodko lub wytrawniedodać do utartej masy, całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z resztą ciasta. Formę keksówkę lub inną mniejszą wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.. Ciasto przełożyć do foremki i na wierzch wyłożyć owoce. Jeżeli są mrożone to nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawniestopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić. Ugotować budynie z cukrem, przykryć ( żeby się
Na słodko lub wytrawniesię połączą, ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno foremki wypełnić najpierw ciastem jasnym a następnie ciemnym. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić, patyczkiem
Na słodko lub wytrawniełyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2 starte jabłka Opcjonalnie: startą gorzką czekoladę lub pokrojone bakalie Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieJajka utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, przesianą mąkę, rozpuszczony tłuszcz i proszek do pieczenia. Średnią blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do blachy. Brzoskwinie pokroić w kostkę i wyłożyć na cieście. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu
Na słodko lub wytrawniebędzie dobrze zmiksowane, dodać stopniowo po jednym całym jajku i dalej miksować. Dodać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać dwoma łyżkami cukru. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem
Na słodko lub wytrawnienastępnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepowierzchni nie rozciętej. Przecięte części zawinąć w spiralę tak aby nacięta część była na wierzchu. Gotowe ciasto przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Uformować koło. Pozostawić całość do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut
Na słodko lub wytrawniepodzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao. Dwie małe keksówki ( ja piekłam w foremkach jednorazowych) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. To jednej foremki wlać ciasto jasne, do drugiej ciemne. Obie foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Na słodko lub wytrawniepieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu i wystudzeniu
Na słodko lub wytrawnie