składniki: Ciasto naleśnikowe jak w tym przepisie: TUTAJ farsz: 400 g ziemniaków 300 g białego sera 1 duża cebula sól, pieprz dodatkowo: 2 jajka bułka tarta wykonanie: Usmażyć naleśniki Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni. Ziemniaki, biały ser bardzo dokładnie wymieszać (proponuję użyć praskę do ziemniaków). Doprawić
Ania i Marcin gotująDobrze przyprawcie (nadzienie nie powinno być mdłe). Wymieszajcie, spróbujcie, jeśli trzeba doprawcie jeszcze raz. Piekarnik nagrzejcie do 200 st., przygotujcie formę do pieczenia (u mnie klasyczna forma do tarty o średnicy 25 cm), roztopcie trochę masła. Płaty ciasta filo przytnijcie do kwadratu o bokach ok 30-35 cm. Każdy płat posmarujcie roztopionym masłem, na niego nałóżcie "wachlarzowato" następny
OliveandThymetrzeba przekładać składników do naczynia żaroodpornego oraz... mamy mniej mycia! 👍😃 2-3 porcje: * jajka- 6 szt. * ziemniaki- 3 średnie szt. * chorizo- 180 g * szpinak świeży- 80 g * tarty ser wędzony- 40 g * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * sól- 1/2 łyżeczki * pieprz, gałka muszkatołowa- po 1/3 łyżeczki Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry (lub kostkę), ugotować
Kraina Miodem Płynącasię zakupić bardzo duże i dorodne pieczarki. Co natchnęło mnie do przygotowania dawno zapomnianych kotletów z pieczarek. Takie pieczarki można oczywiście przygotować z tradycyjną panierką... jajko+bułka tarta..., lecz ja stanowczo wolę te w cieście naleśnikowym. Smaczne i chrupiące, są doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Polecam :) Składniki - 4 duże pieczarki - 1/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki mąki
Kuchnia z widokiem na ogródlubimy lub to co akurat mamy w lodowce :) Są świetne - gdy zaskoczą nas niezapowiedziani goście gdyż ich przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. 1 opakowanie ciasta francuskiego ketchup ser tarty mozzarella czerwona cebula kolorowe papryki: czerwona, żółta, pomarańczowa czarne oliwki cukinia ziarna słonecznika zioła prowansalskie Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce, całość smarujemy ketchupem i posypujemy mozzarellą. Następnie
Taste Therapyłyżeczka miodu (ok. 12 g), - kawałek świeżego imbiru, - plaster pomarańczy, - sok z połówki pomarańczy, - 2 goździki, - letnia woda. Sposób przygotowania 1. Do letniej wody dodajemy sok z pomarańczy, tarty imbir, miód i goździki. 2. Lemoniadę dekorujemy plasterkiem pomarańczy. Napój jest bogaty w: - witaminę C, która wspomaga odporność organizmu, - substancje o działaniu przeciwbakteryjnym pochodzące z miodu i imbiru. Wartość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachchleb. Mięsa wrzucić do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną na złoty kolor. Obsmażoną cebulę dodać do mięs. Dodać sos passata, sól, pieprz, bułkę tartą, żółtka. Jeśli lubicie bardziej ostre można dodać chilli w proszku do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, na folii rozłożyć plastry boczku wędzonego. Na środku rozłożyć
Kuchnia Pokoleńpierogowe wałkujemy na bardzo cienko, wykrawamy pierogi, wkładamy farsz, lepimy i gotujemy w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi polewamy rozpuszczonym masłem z bułką tartą
Jadło i czytadłomniejsze po prostu łatwiej się je. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 500g pieczarek 2 cebule 200g tartej mozarelli (lub inny ulubiony żółty ser) sól, pieprz Obie mąki oraz sól przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę(...)łączymy z mąką. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki drobno kroimy lub trzemy na tarce na dużych oczkach. W rondelku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę. Do lekko zezłoconej, dodajemy pieczarki, smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odkładamy
Smaki Na TalerzuMożecie je zajadać z tartą bułką przesmażoną na maśle, polane stopionym masełkiem, cynamonem, posypane cukrem. Wybór i upodobania zostawiam Wam. Kuchnia "na leniucha":-) - ten ciekawy i smaczny przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej. Składniki: 50 dag sera białego 2 jajka 10 dag mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów
Zasmakuj Kuchniłyżka vegety natur kilka łyżek oleju do marynaty mięsa łyżka oleju + płaska łyżka masła klarowanego do smażenia warzyw i całego dania (albo sam olej / samo masło) żółty ser tarty pęczek świeżej natki pietruszki, posiekanej i posypanej na końcu Przygotowanie: oczyszczonego kurczaka kroję w większą kostkę, przyprawiam, dodaję kilka łyżek oleju, ugniatam, obtaczam w przyprawach, odstawiam na noc (jeśli
Zasmakuj Kuchnikotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Ja zaczęłam od zupy z białych warzyw, ale wszystkie
kruche babeczkidodajemy cukier-miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i miksujemy chwilkę na najniższych obrotach. Ciasto wlewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą .Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .Studzimy. Następnie do 3 misek wlewamy po 200 ml śmietanki i dodajemy po łyżce cukru pudru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczubate łyżki * miód- 2 łyżki * imbir- 1 starta łyżeczka * kurkuma- szczypta 350 ml wody zagotować, a w pozostałej wodzie rózgą wymieszać skrobię, sok oraz skórkę z cytryny i tarty imbir. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na minimum, wlać cytrynową mieszankę i energicznie mieszać do momentu, aż zgęstnieje. Dosłodzić do smaku miodem i rozlać do pucharków. Smacznego
Kraina Miodem Płynącawiórki kokosowe i krótko zmiksować. Łyżką nakładać ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Można je również piec w metalowych, jednak wcześniej należy je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 20-30 minut w temp. 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Krem: 160 ml śmietanki 36%, 100g białej czekolady. Czekoladę stopić na parze
Z miłości do słodkości