tarta - 42848 przepisów (strona:1559/2857)

Babka keksowa z lustrzaną polewą 159

najniższych obrotach miksera miksując, dodać sok z cytryny i otartą skórkę  całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką.  Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam. Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 45-50 minut.  Gotowa babkę wyjąć z piekarnika, z  formy wyjąć dopiero

Wanilia i Kardamon
Wiosenna babka z jęczmieniem i nasionami chia 176

dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kakao Do drugiej młody jęczmień Do trzeciej nasiona chia Do czwartej kisiel malinowy Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy ciasto- kolorami wedle uznania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 50 minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową, by zapobiec ewentualnemu, zbytniemu

Kuchnia w czekoladzie
Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną 148

strumieniem ocen,a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 170 oC. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wrzątku. Na ostudzony biszkopt wyłożyć odsączone z soku owoce. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić

Czerwień i błękit
TARTA Z KREMEM JAGLANO - KOKOSOWYM (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA, BEZ PIECZENIA) 138

smakuje, ucieszą serce miłymi podziękowaniami i słowami uznania. To było niesamowicie przyjemne popołudnie w towarzystwie najlepszych przyjaciół i pysznego jedzenia. Będę Wam częściej przyrządzać to ciasto, obiecuję! :-)  Tarta pełna smaków... Znalazły się w niej pełne zdrowia orzechy włoskie, migdały, sezam, słonecznik, suszone owoce. Bazą kremu były odkwaszająca organizm kasza jaglana i delikatne w smaku, pełne zdrowotnych właściwości

Jeść, by żyć w zdrowiu
Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (bolognese) 119

cebule 1 duża marchewka 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych oregano przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim sól, pieprz, odrobina cukru parmezan do posypania Marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka. Na większej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy cały czas by się nie przypalił(...)odrobiną cukru. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (około 8-9 minut, lub wg wskazówek na opakowaniu). Ugotowany makaron podajemy z sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy tartym parmezanem

Smaki Na Talerzu
ciasto czekoladowe z nutką pomarańczy 238

miód, jajka i skórkę z pomarańczy. Wszystkie "suche" składniki wymieszać razem, wsypywać partiami do masła na zmianę z pomarańczowym sokiem. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ( do tzw "suchego patyczka

6niebo
Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem 153

talerz. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dużymi orzechami.  Jeżeli nie mamy silikonowej formy możemy użyć tej metalowej. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy bułka tartą

VioletoweKucharzenie
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami 268

przygotowany spód wyłożyć farsz. Na wierzchu ułożyć cienkie plastry boczku, porwane kawałki mozzarelli. Wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po wyjęciu przybrać plastrami pomidora, posypać dowolną zieleniną. Tarta smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno

Kulinarne przemyslenia
Gotowane klopsy z piersi kurzych w sosie z porami 158

piersi kurze, cebulkę zmielić w maszynce do mięsa z tarczą z dużymi oczkami. Do masy mięsnej dodać jajka, paprykę w proszku, oregano, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojoną cebulę, zmiksować obroty 6, czas 5 sek wyjąć cebulę i włożyć pokrojone

Kuchnia Pokoleń
KOTLETY Z MORTADELI 179

potrawę.Bo sztuką jest zrobienie coś z niczego.Zapraszam.   30 dag .mortadeli 2 jajka 1 bułka kajzerka 1 śr.cebula 3 ząbki czosnku pieprz sól olej do smażenia tarta bułka do panierowania `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mortadelę zmielić w maszynce  do mielenia mięsa.Dodać jajko,namoczoną i odciśniętą bułkę,startą na tarce cebulę,wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.Wszystko dokładnie wymieszać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pyszne ciasto latte macchiato (z mlekiem w proszku) 1546

proszku pełnego PONCZ -0,5 szkl wody -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -2 łyżki wódki lub rumu DODATKOWO -opakowanie okrągłych biszkoptów około 400g Biszkopt Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, potem żółtka. na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy do blaszki, pieczemy około 20-25 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka drożdżowa parzona 168

minut. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wypełnij ją do połowy wysokości ciastem. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Łakomczuchy mogą przygotować lukier. PS. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
schabowy, po prostu... 185

Tradycyjne polskie schabowe kotlety :)... Szukamy różnych egzotycznych potraw,  a przecież nasz  schabowy jest tak pysznym daniem :)  Potrzebujemy tylko trochę mięsa, jajko, bułkę tartą, mąkę i przyprawy :) Mięso pocięte na kotlety rozbijamy "młotkiem"... ...przyprawiamy do smaku solą i pieprzem... ...moczymy w rozbitym jajku, panierujemy w bułce,... jeszcze raz w jajku i w mące... Tak przygotowane smażymy

chleba naszego
chleb z kaszą gryczaną 169

zaczyn, ostudzona kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody.  Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasta mamy na dwie foremki 30x11, które smarujemy i obsypujemy bułką tartą... Gdy ciasto wyrosło po minimum 1/2 h ... dzielimy i wkładamy do blaszek. Odstawiamy do wyrośnięcia, jak nie ma dobrego miejsca to można wstawić po prostu do zimnego piekarnika

chleba naszego
Babka Cytrynowo - Imbirowa Zwana Ciastem Śniadaniowym 140

roztop. masło. Miksujemy mikserem na najwolniejszych obrotach tylko do wymieszania się składników. Tak wyglądała konsystencja ciasta po dodaniu wszystkich składników. Masę przelewamy do foremki wysmarowanej margaryna i bułka tartą. Pieczemy przez 40-60 min w 180 stop. do tkz suchego patyczka. Po  upieczeniu od razu wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do ostygnięcia. Źródło inspiracji Tutaj

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania