tarta - 42848 przepisów (strona:1558/2857)

Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 159

trzy łyżki mąki oraz pozostałe składniki ( utartą skórkę z cytryny, wanilię ). Po wyczerpaniu składników przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec w temp. 150 st około 1 godz. Ps. Można podzielić ciasto na pół i do 2 połowy dodać kakao Smacznego Artykuł Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc pochodzi z serwisu

Gotowanie-uk
Babka (wieniec) drożdżowa nadziewana 142

część rozwałkować, po czym rozłożyć nadzienie i zwijać rolady: trzy z masą makową, trzy z serem i trzy z powidłem. Formę na wieniec posmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać zwinięte ciasto. Najpierw z nadzieniem makowym, następnie z serem, na końcu z powidłem. Odstawić na 20 do 30 minut. Gdy ciasto ponownie podrośnie wstawić je do nagrzanego piekarnika

Praktyczna pl
Babka cytrynowa. 234

się składników.Masło Roztapiamy i jeszcze ciepłe dodajemy do ciasta ,miksujemy. Sok i skórkę dodajemy na końcu ,miksujemy krótko i Ciasto przelewamy do foremki natłuszczonej i wysypanej Bułką tartą.Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Po przestygnięciu można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Ladylaura.
Flaczki cielęce po zamojsku 111

dokładnie wymieszałem, żeby nie porobiły się grudy. Cały czas powoli podgrzewałem i dokładnie mieszałem. Gotową zasmażkę dodałem porcjami do gotujących się flaków i dokładnie wymieszałem. Dodałem sól, świeżo tartą gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 2 ziarna dokładnie roztartego ziela angielskiego, mielony czarny pieprz i pieprz kajeński do smaku oraz koncentrat pomidorowy. Gotowałem powoli

R'n'G Kitchen
Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad! 123

Placki ziemniaczane uwielbiamy, ja zazwyczaj jadam z cukrem, mąż ze śmietaną. I powiem Wam, że lubię trzeć ziemniaki. Dziwne, co? Zaglądając do lodówki zauważyłam, że mam w niej paprykę, cebulę i piersi z kurczaka - od razu pomyślałam o placku po węgiersku.  Placki ziemniaczane: 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 całe jajka 1 łyżka mąki pieprz i sól(...)Ziemniaki  i cebulę tarkujemy na dużych oczkach (każdy tarkuje na małych, gwarantuje Wam, że na placki tarte na dużych oczkach są o wiele lepsze), dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko razem mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką placki, rozprowadzamy je na całą patelnię. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia

My World by Dagmara Rek
Żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem + film 173

całość gotujemy około 5 minut. W misce łączymy zakwas na żurek oraz śmietanę, gotową zawiesinę wlewamy do zupy i wszystko chwilę gotujemy, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dodajemy tarty chrzan, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Trzy ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z żurkiem, pozostałymi jajkami pokrojonymi ćwiartki dekorujemy zupę.   Artykuł

Smakowite Dania
Odrywane bułeczki z dipem szpinakowym 185

wlać w miejsce po miseczce bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Ja zapiekałam bułeczki z dipem w patelni żeliwnej. Można ją zastąpić tortownicą, okrągłym naczyniem żaroodpornym czy formą do tarty o wysokich brzegach. Bułeczki z tego przepisu są miękkie i puszyste. Bułeczki najlepiej smakują (i prezentują się na ciepło). Na zimno też nie są złe. Bułeczki wraz z dipem

Gospodyni Miejska
BABECZKI Z POWIDŁAMI I BIAŁYM SEREM 133

łącze z cukrem brązowym oraz wanilią. Kładę porcję na ciasto. Z ciasta wycinam paseczki i robię kratkę. Ozdabiam wierzch. Piekę ok 35 min w 160 stopniach. Wierzch posypuję tartą czekoladą lub kakao

Gotowanie Patki
Kurczak z boczniakami po chińsku 145

łyżeczki do rozpuszczenia w 150 ml wody Kurczaka, boczniaki i warzywa pokrój w paseczki. Olej rozgrzej w woku. Wrzucaj po kolei najpierw kurczaka - obsmaż, wlej sos sojowy, dodaj tarty imbir i posiekany czosnek. Następnie dodaj grzyby, marchew i paprykę. Dopraw chili i przyprawą chińską. Przygotuj skrobię rozcieńczoną w wodzie. Wlej do woka i wymieszaj. Podawaj z makaronem ryżowym

AZgotuj!
Tort z cukierkami i kremem czekoladowo-truskawkowym otoczony wafelkami w czekoladzie 337

sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Krem truskawkowy:   250g masła,  500g truskawek (świeże lub mrożone

Z miłości do słodkości
Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry 152

gustu taki z marchewki i zielonej soczewicy. Chcąc odtworzyć jego smak w domu, stworzyłam dzisiejszy przepis na pyszną pastę, świetną na kanapkach lub jako dip do warzyw.  Tartą marchewkę przesmażam z cebulką, czosnkiem, kurkumą, słodką papryką i koniecznie czubatą łyżeczką mielonej kolendry. To ona nadaje charakteru tej paście, a z marchewką tworzy parę idealną. Warzywa miksuję

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na… rosołowe tartaletki 157

Nigdy nie sądziłam, że moje dzieci tak  bardzo pokochają zupy. Pałeczkę „zupowego mistrza” wytrwale i niezmiennie dzierży moja Mama, a ja ograniczam się

gutfut
Kurczak z warzywami 154

szklanki mrożonej marchewki z groszkiem cebulki dymki- 3 szt. 2 puszki pomidorów w puszcze (u mnie krojone) 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz mozzarella tarta- ok. 5 łyżek Sposób przygotowania: Cebulki kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Kurczaka kroimy w kostkę. Dokładamy do cebulki. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być z wierzchu surowe. Brokuły myjemy

Pobite gary Barbary
CZEKOLADOWA BABKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 145

zmiksowanej masy dodajemy nasze suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Całość  miksujemy chwilę do połączenia się składników.  Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy  ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu i przestudzeniu wyciągamy babkę z formy.  W kąpieli

Walijskie Pichcenie
Gugelhupf babka ucierana 125

ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.  Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać. Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu ciasta oprószyć

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania