tarta - 42848 przepisów (strona:1556/2857)

Pasztet domowy z królikiem 132

potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60-80 minut w 180 stopniach.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Babka cynamonowa 132

dodaniu. Dodajemy likier i stopniowo wsypujemy suche składniki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, łączymy delikatnie z utartą masą. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej, polewamy wystudzoną babkę i dekorujemy posiekanymi orzechami.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Tort cappuccino 282

ubijamy, aż cukier się rozpuści. Wsypujemy kokos oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), boki natłuszczamy, całość obsypujemy bułą tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160-180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia.   Masa cappuccino: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno

Smak mojej kuchni
Murzynek 132

proszkiem i sodą. Wystudzoną masę kakaową miksujemy z mąką i żółtkami. Do masy partiami dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Formę na ciasto natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, wlewamy masę. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka, u mnie 75 minut).   Polewa kakaowa: do rondelka wlewamy wodę, rondel wstawiamy na palnik

Smak mojej kuchni
Pasztet drobiowy z żurawiną 126

być sucha, powinna być kleista. Na końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie pieczenia, by nie wysychał, folię zdejmujemy 15 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu pasztet

Smak mojej kuchni
Babka ucierana 144

ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona w środku. Po upieczeniu babkę zostawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy

Smak mojej kuchni
Tort Barbie 197

ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Miskę metalową  o średnicy u góry 20cm  i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm

Smak mojej kuchni
Piernik z czekoladą w białej polewie 127

masy przesiewamy obie mąki połączone z proszkiem i sodą. Mieszamy. Na końcu dodajemy powidła i mieszamy całość do połączenia składników. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (lub w 160 z termoobiegiem). Przed wyjęciem  z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Piernik odstawiamy do wystudzenia

Smak mojej kuchni
Jabłecznik z chrupiącą bezą 274

stosujemy wg uznania lub w zależności od rodzaju jabłek. Polecam, szczególnie na świąteczny stół :) Jabłecznik z chrupiącą bezą Składniki na formę 21 x 25cm lub na formę do tarty 26cm: Na kruche ciasto: 300g  mąki pszennej 150g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżka zimnej wody Na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2-4 łyżki

Smak mojej kuchni
babka cytrynowa 154

gładką masę.  Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie lecz dokładnie łączę z ciastem. Przekładam ciasto do foremki (małej, o średnicy 19 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę lukruję i dekoruję skórką otartą z cytryny

babka w formie
Wielkanocna babka cytrynowa 159

babkę wielkanocną :) Składniki: 5 jajek 10 dag cukru pudru ½ szklanki słodkiej śmietanki 3 dag drożdży ¼ szklanki mleka 40 dag mąki ½ kostki masła 1 cytryna tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i śmietaną na gładką masę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z 3 łyżkami mąki - odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji

Tradycyjna Kuchnia
Babka kawowa 260

pieczenia - składniki suche małymi porcjami przesiewać do masy, za każdym razem delikatnie wymieszać masę (szpatułką lub łyżką) - formę z kominem wysmarować dokładnie tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - ciasto delikatnie przełożyć do formy, wyrównać - wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka - upieczoną babkę pozostawić na krótko

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe z żurawiną i ananasem . 166

szklanki żurawiny Kruszonka: szklanka płatków owsianych 0,5 szklanki sezamu 2 - 3 łyżki ksylitolu  2 białka  Blaszkę  ( moja33 x 11) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Żurawinę zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękła, a następnie odsączamy z wody. Plastry ananasa  dokładnie osuszamy i kroimy na cząstki. Drożdże wkładamy do kubeczka i zasypujemy cukrem. Gdy się

Dieta moja pasja
Sernik na zimno kryształek (z galaretkami) Lekki i pyszny :-) 340

sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.  Przelewamy ciasto do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.  Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Biszkopt studzimy  kroimy na dwa blaty. MASA Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Studzimy-żelatyna

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną... 112

masy, mikserem połączyć składniki dodać kakao i połączyć składniki wsypać mąkę z proszkiem i sodą, mikserem krótko połączyć składniki foremki keksowe 20x15 cm, jedna wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, druga silikonowa, ciasto przełożyć do foremek, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, do suchego patyczka zimne ciasto wyjąć z foremek, przekroić

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania