tarta - 42848 przepisów (strona:1557/2857)

Marchewkowe ciasto 141

dokładnie wymieszać marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i wraz z bakaliami dodać do ciasta, zamieszać  wyłożyć ciasto do keksówki - formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką piec około 40 minut w gorącym piekarniku ok. 190 st.C po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować miodowo-serkową polewą Smacznego

Z notatnika
Naturalnie zielone ciasto ze Słowacji 172

dodania ostatniego żółtka. Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe, układamy połówki śliwek. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 80 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestudzenia, następnie obracamy. Uwagi: Ważne

Gotowanie i blogowanie
Dynia faszerowana z nutka szafranu 152

pęczka szczypiorku posiekany 1 szklanka kaszy kuskus 200 ml bulionu z kostki 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżki tymianku szczypta soli morskiej 1 łyżka szafranu tarta skórka z mandarynki i cytryny świeżo mielony pieprz do smaku Potrawa jest dosyć ostra , jeżeli nie lubimy pikantnych dań nie dodawajmy papryczki. Możemy dodać parmezan Sposób: Ucinamy górę dyni

Viola cooks with passion
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 214

wałka rozwałkuj tak cienko, jak tylko jest to możliwe. Im cieńsze krakersy, tym smaczniejsze. 4 Zrób dziurki za pomocą widelca, tak jak robi się to w przypadku np. tarty. 5 Wykrój krakersy za pomocą zwykłego noża, noża do pizzy lub nożyka do ciastek. 6 Przenieś krakersy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli jednak nie chcą Ci się

Blendman
Rozgrzewająca zupa jarzynowa 233

natka pietruszki sok z cytryny (1 łyżka) woda (2 l) kurkuma (1 łyżeczka) ostra papryka  garam masala (1/2 łyżeczki) ocet jabłkowy (kilka kropel) tarty imbir (1/4 łyżeczki) pieprz sól sezam (3 łyżki) Czas przygotowania: 75 min. Liczba porcji: 5 Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy. Wkładamy do garnka. Wlewamy 2 litry wody. Solimy. Gotujemy

Weganka gotuje
KOTLETY Z SZYNKĄ I ŻÓŁTYM SEREM 144

polecam bo smacznie i dosyć szybko. Składniki:   4 kotlety wieprzowe ( z szynki)  4 plasterki szynki  4 plasterki sera żółtego mrożone masło 2 jajka bułka tarta sól,pieprz Kotlety rozbić dość cienko,posolić,popieprzyć. Na każdy kotlet położyć plasterek szynki,plasterek sera żółtego oraz  kawałek mrożonego masła. Boki kotletów zawinąć do środka,po czym formować

Niespełnione zdolności kulinarne
PIERNIK MARCHEWKOWY 321

cukier i chwilę mieszamy. Dodajemy stopione masło, marchew, orzechy, miód, przyprawy, przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko starannie mieszamy łyżką. Formę keksówkę smarujemy masłem i przesypujemy bułką tartą lub mąką i przekładamy masę. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sery z francuskich Alp 239

produkcji stosuje się kąpiel w piwie zamiast w  solance, co nadaje serowi specyficzny smak i zapach. Zastosowanie w kuchni Bardzo dobry do piwa, na przekąski i tarty. Proponowane wina Białe i czerwone lekkie, o smaku owocowym np.Saint-Emilion.   Ser Gruyere www.woolworths.com.au W tym zestawieniu to jedyny ser, który nie pochodzi z Francji. Ale ponieważ przebywałam

gutfut
Pieczony kurczak z rosołu 404

będę Wam podawała dokładnych proporcji, więc dostosujcie je sami do własnych potrzeb. kurczak ugotowany w rosole (dowolne części) rosół przyprawa do kurczaka (ja zazwyczaj ją mieszam z bułką tartą w proporcji 1:1) Ugotowanego kurczaka należy dokładnie obtoczyć w przyprawach i następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. (Bez różnicy, czy kurczak będzie bezpośrednio z rosołu, czy spędzi

Di gotuje
Dietetyczny pasztet z kurczaka 204

pasztetową doprawić do smaku solą , pieprzem i ewentualnie (wedle upodobań) papryką , kolendrą i bardzo dokładnie wymieszać. Masę pasztetową przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem (olej, masło) i posypanych bułką tartą.  Przed pieczeniem powierzchnię pasztetu posmarować olejem, aby nie wysychała i ładnie się zrumieniła. Pasztet piec w temperaturze 180 stopni, ok. 1 godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 191

faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana 207

praskę i dodać do masy ziemniaczanej. Następnie dodać jajka, kaszę mannę, majeranek, cząber, kminek i sól, dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wierzch masy ziemniaczanej wygładzić łyżką i skropić olejem. Babkę ziemniaczaną piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Babka jest upieczona, gdy jej powierzchnia jest zrumieniona, a wbity

Codziennik Kuchenny
Zielona fasolka z gremolatą 187

Fasolkę szparagową tradycyjnie podaje się z bułką tartą zrumienioną na maśle. W moim rodzinnym domu mama podaje fasolkę w formie sałatki obiadowej z dodatkiem cebulki, czosnku i oleju.  Odchodząc nieco od tradycji proponuję podanie fasolki szparagowej z gremolatą, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.  Gramolata jest pochodzącym z kuchni włoskiej dodatkiem do dań, przydaje

Codziennik Kuchenny
Frittata z kurkami 184

upiec chleba z kurkami ;P  Na szczęście rodzina lubi grzyby i nie protestuje gdy kolejny raz pojawiają się w potrawach. Frittata z kurkami, to modyfikacja tarty z kurkami (przepis tutaj ) tylko szybsza w przygotowaniu i mniej kaloryczna. Dziś odpuszczam sobie opisywanie smaku potrawy, zapewne wiecie jak smakują smażone kurki zatopione w jajecznej masie - po prostu pysznie. Składniki

Codziennik Kuchenny
Ketchup z cukinii 198

szklanka octu 400 g koncentratu pomidorowego 500 g przecieru z pomidorów łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Jeśli mamy maszynę do tarcia warzyw - będzie tutaj niezwykle pomocna. Obieramy cebulę i także trzemy na tarce. Całość mieszamy w garnku i zasypujemy garścią soli. Zostawiamy

Taste Therapy