solą na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka, olej. Na końcu dodajemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy biszkopt i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy ZIELONY BUDYŃ -1 duży sok zielony (może być pysio lub kubuś) 900ml -3 budynie śmietankowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasy serowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej -3 łyżki cukru Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl oliwy z oliwek -3 budynie śmietankowe po 40g -1 1/2 szkl mleka -1 cukier waniliowy -6 żółtek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka, cukier. Mąki wraz z kakao mieszamy i dodajemy do masy,delikatnie miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. MASA -2 budynie śmietankowe po 40g -1 płaska łyżka mąki pszennej -750ml mleka -6 łyżek cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumiksując. Następnie dodajemy cukier. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszamy i dodajemy do masy, wszystko delikatnie miksujemy, na koniec dodajemy olej-miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wylewamy masę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170-180 stopni. Studzimy, ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. MASA Mleko wlewamy do gara. Zostawiamy tylko około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoraz mąkę. Delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy 3/4 szklanki zmiksowanych na drobno orzechów włoskich i bardzo delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy masę, i pieczemy biszkopt około 25 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Składniki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurozpuszczenia się chałwy. CIASTO Białka oddzielamy od żółtek,następnie miksujemy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, oraz pozostałe składniki. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy ciasto, pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Kawę rozpuszczamy w wodzie, i ponczujemy ją pierwszy blat ciasta
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukrem gotowy :-) BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę , następnie dodajemy cukier oraz żółtka i resztę składników. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, następnie masę na biszkopt wylewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie, kroimy na 2 cienkie blaty. ROLADY Wszystkie składniki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBiałka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, i żółtka. Następnie dodajemy mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. MASA SEROWA Musimy ją przygotować 2 razy z połowy składników. Więc 1,5 torebki śnieżki miksujemy w 1 szklance
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto, białka odkładamy do biszkopta. Ciasto dzielmy w proporcji 1/3 2/3 Do większej części dajemy kakao i zagniatamy aż ciasto zmieni kolor. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Smarujemy cienko powidłami i posypujemy zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi. Następnie ciemne ciasto dzielmy na 28 kawałków, spłaszczamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość przelewamy do wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy. Biszkopt pieczemy około 10 minut-do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Gdy ostygnie ponczujemy. Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż. Następnie wzdłuż obręczy tortownicy układamy połówki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka. MASA Składniki dzielimy na pół. Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru oraz jedną galaretkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżka kakao -2 łyżki masła -4 łyżki mleka DODATKOWO 100g zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od ciasta białego i ciemnego. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, miksujemy-ciasto orbi się gęste. Dodajemy 8 łyżek wody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasła ,(200g masła) -3/4 szkl cukru pudru, (0,5 szkl cukru pudru) DODATKOWO powidła śliwkowe, najlepiej domowe kwaskowe Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie olej. Ciasto wlewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDziś pokażę Wam mój przepis na kruche ciasto jako spód do tarty czy tartaletek. Można je przygotować w wersji na słodko bądź w wersji wytrawnej, idealne jako przekąski na imprezy. Składniki: Z podanych składników wyszło mi 17 tartaletek. (średnica spodu 4,5 cm) * 200 g mąki pszennej * 100 g masła * 2 łyżki cukru * 2 łyżki wody
Zrób to smacznieproste ciasto ze śliwkami, do weekendowej kawki idealne SKŁADNIKI Blaszka o wym.28x20cm Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Składniki na ciasto: ½ kostki masła, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki cukru pudru, 2 szkl. mąki, 1 łyżka śmietany Piana z białek: 3 białka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego
słodki bratek