tarta - 42848 przepisów (strona:1571/2857)

Cytrynowa babka ucierana wg Aleex 119

dodać otartą skórkę z 2 wcześniej umytych i sparzonych gorącą wodą cytryn, zmiksować. Porcjami, cały czas miksując, dodawać sok z cytryn. 6. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką wyłożyć kleksy ciasta. Jest ono dość gęste. 7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 – 200 stopni C około 1 godziny. Sprawdzić patyczkiem. W razie potrzeby dopiec jeszcze

W mojej kuchni
Babka z fasoli bez tłuszczu, mąki i cukru. 108

będą mało widoczne. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i gotowe. Kto nie ma melasy, może sobie posłodzić czymś innym. Foremkę proponuję wysmarować lekko tłuszczem  i obsypać bułką tartą. Niby na nich piszą, że nie trzeba, ale ja tam wolę posmarować, później nie ma problemów z wyjmowaniem. Wstawiamy do zimnego piekarnika , ustawiamy na 180 stopni i pieczemy około

Dieta moja pasja
Jabłecznik bez ucierania 151

zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek można dodać cynamon jeśli lubicie. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować grubo masłem i obsypać obficie bułką tartą. Wykonanie 1 warstwa – na dno formy wysypać 1/3 składników suchych 1 warstwa – wyłożyć połowę jabłek i obsypać cukrem brązowym 3 warstwa – 1/3 składników suchych 4 warstwa

Kuchnia Pokoleń
Rolada z piersi indyka w dwóch smakach - z pieczarkami bądź szpinakiem 212

rodzinny. Uważam, że naprawdę warto spróbować. Pierś z indyka w moim wydaniu jest soczysta, wyrazista i krucha. Oto receptura: Składniki: filet z indyka serek topiony kremowy ser żółty tarty - garść lub dwie 1 cebula 20 dag pieczarek 2 garście świeżego szpinaku baby 1 ząbek czosnku łyżka siekanej wędliny dojrzewającej sól, pieprz przyprawa do indyka po staropolsku Przygotowanie: Indyka

Kuchnia po mojemu
Kotlety mielone nadziewane pikantną morelą. 149

długa. Teraz sięgnęłam po morel ..... 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula 0,5 szklanki rosołu czarny pieprz i sól do smaku paczka suszonych śliwek bułka tarta tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Oraz: paczka suszonych moreli łyżka suszonego czosnku łyżka pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki soli tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki  Kotlety robimy

Dieta moja pasja
Drugie urodziny MyCookBook.pl 153

japońskie 2. Sałatka z serka wiejskiego (wersja II) 3. Kasztanki, czyli mini pączusie 4. Oponki 5. Zebra 6. Kolorowa babka kisielowa 7. Jamajka 8. Ciasto „Tajemniczy ogród” 9. Tarta Oreo 10. Sałatka z cukinii na zimę Cała zeszłoroczna „10-tka” niemal zupełnie została wywrócona do góry nogami :) Ciekawe jak będzie za rok :D Dziękujemy, że jesteście z Nami

MyCookBook.pl
Idealny sos angielski 123

Crème anglaise , zwany też custard - francusko brzmiąca nazwa, pochodzenie iście angielskie. To jeden z większych klasyków "deserowni", to właśnie na jego bazie powstają wyśmienite lody, wypełniamy nim tarty, trudno sobie bez niego wyobrazić słynnego trifle czy crumble , ale ma dużo większe zastosowanie,  ja często polewamy nim naleśniki, podaje do szalotki, czy porcji kisielu z podgotowanych owoców

Słodki Kompromis
Leniwe 147

pianę, czasem dodają jajo w całości. Kluski, bo takiej nomenklatury będę się trzymać, dobrze smakują z masłem, ja używam palonego o orzechowym aromacie, cukrem, cynamonem, prażona bułką tartą lub śmietaną. Wróćmy zatem do smaków dzieciństwa - " Leniwe raz proszę" ;)  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 min 300 g pełnotłustego twarogu 1 jajko ok 1/3 szklanki maki

Słodki Kompromis
Prosty chleb pszenny 124

Chleb studzimy na kratce, nie w foremce - Domowe wypieki nie pleśnieją, odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość następnie czerstwieją i nadają się na tosty, pudding chlebowe czy bułkę tartą Składniki Czas przygotowania: 4 h  600 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 400 ml letniej wody Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce

Słodki Kompromis
Churros z sosem czekoladowym 96

różne książki i publikacje na temat jedzenia, dość często okazuje się, że bardzo znane i lubiane dziś dania powstawały z czystego przypadku, jak na przykład słynne tarta Tatin czy doskonała przyprawa Pimenton. Dość podobne sprawy się mają z hiszpańskimi churros - narodziły się bowiem z silnej potrzeby szybkiego i łatwego jedzenia, a ich początki sięgają pastwisk. Pasterze

Słodki Kompromis
Szybka, letnia tarta z owocami i budyniem 150

często boso po trawie, nie zakładam hodowli ślimaków na kapuście i nie wplątuję sobie rzepów we włosy w ogóle, to wciąż kocham lato za tę mnogość owoców. Ta tarta świetnie się sprawdzi nie tylko w przypadku niezapowiedzianych gości, ale równie dobrze umili weekendowe popołudnie, przygotowuje się ją bardzo prosto, a dekoruje dość swobodnie, czym popadnie.   Składniki Czas

Słodki Kompromis
Ratatouille inaczej 134

można szukać na terenie całego basenu Morza Śródziemnego, gdyż Włosi maja swoją peperonatę , Grecy briam , Maltańczycy kapunatę , a w Andaluzji zjemy pisto . Moja wersja ratatouille to nawiązanie do tarty lub pizzy warzywnej, a z gorącym, pomidorowym sosem bardzo dobrze komponuje się kawałek chrupiącej bagietki.  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 60 min   1 większa cukinia

Słodki Kompromis
Kopytka - sprawdzony przepis 184

zrobione przez mamę lub babcię. Gdy już je zrobicie, nie musicie głowić się nad dodatkami . Kopytka doskonale smakują chociażby okraszone samym masłem . Moim ulubionym dodatkiem jest bułka tarta z masłem i odrobiną cukru. Jeśli macie ochotę nadać im nieco innego charakteru, zaserwujcie je jako dodatek do mięsa polane np. sosem pomidorowym, grzybowym lub pieczeniowym . Więcej

Okolice Palnika
Kluski leniwe 134

będzie coraz więcej. Tym razem mój wybór padł na kluski leniwe. Często robię je, gdy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie. Są przepyszne. Można je podać polane tartą bułką i posypane cukrem. Mi jednak najbardziej smakują polane jogurtem, posypane cukrem i cynamonem. Składniki: 25 dag maki pszennej 70 dag półtłustego twarogu 2 jajka sól Sposób przygotowania: Twaróg

Pobite gary Barbary
Ślimaczki z pesto i pieczarkami 130

swój gust dodając ulubione dodatki.   Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pesto pomidorowego tabasco 6 dużych pieczarek łyżka masła klarowanego sól, biały pieprz, oregano kilka plastrów szynki ser żółty tarty jajko Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy na nim pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto rozwijamy

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania