tarta - 42848 przepisów (strona:1571/2857)

Klopsy w pieczarkach w sosie jogurtowym. danie małokaloryczne 203

jogurt śmietaną. Ja zrobiłam z jogurtem, żeby trochę było mniej kaloryczne. Można zamiast mielonego wieprzowego zastąpić je drobiowym. Klopsy – mięso mielone wrzucić do miski, dodać jajko, bułkę tartą,majeranek, pokrojone drobno nóżki pieczarek, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć obciąć nóżki. Kapelusze doprawić solą i pieprzem, nałożyć mięso mielone go kapeluszy. Na patelni i rozgrzać

Kuchnia Pokoleń
Cytrynowe ciasto kukurydziane. 275

jajko dodać do masła z cukrem i zamieszać. Dodać pozostałą część suchych składników i resztę jajek, a następnie skórkę cytrynową i bardzo dokładnie wymieszać całość. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować lekko masłem. Wyłożyć masę na formę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i ponakłuwać dosyć

zadanie-gotowanie
Buchty ze śliwkami (bułeczki maślano-drożdżowe) 151

wielkości śliwek). W każdą porcję owinąć pół śliwki i uformować z niej niewielkie bułeczki, które należy kolejno ułożyć (obok siebie) w natłuszczonej formie. (Użyłam naczynia żaroodpornego do tarty.) Bułeczki posmarować roztopionym masłem i odstawić na co najmniej 1/2 godziny. Następnie buchty wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w 180 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione.) Po upieczeniu

Di gotuje
Zapiekanka makaronowa a 'la pizza 1269

bazylii kilka listków świeżej bazylii Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i łączymy z przecierem pomidorowym, jajkiem i wykładamy na przygotowaną formę do tarty. Posypujemy odrobiną drobno startego żółtego sera.  Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wykładamy na makaronowy spód. Na połowie "pizzy" układamy ugotowane

Kuchnia w czekoladzie
Fasolka szparagowa w pomidorach 184

Pewnie każdy z Was latem przyrządza fasolkę. Ja do tej pory robiłam ją albo z bułką tartą albo z sosem beszamelowym ( klik ). W tym roku postanowiłam przygotować fasolkę nieco inaczej. Buszując po internecie w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na wiele przepisów na fasolkę w pomidorach. I w ten sposób stworzyłam własną wersję, która tak posmakowała mojemu M, że teraz

My simple kitchen
Tarta orzechowa z kremem z białej czekolady i owocami 168

zawijamy folią. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Wyciągamy ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 3mm. Przekładamy do formy (wcześniej wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą) dokładnie wykładamy formę ciastem i nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie wkładamy z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny. 3 . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto pieczemy z obciążeniem

Coś z niczego
Tarta na słono z suszonymi pomidorami i kurczakiem 227

jajko i szczyptę soli. Wszytko razem ugniatamy tak długo aż składniki  się połączą. 2 .Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 3 .Formę należy wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wyłożyć ciastem. 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15min z obciążeniem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy przez 20min bez obciążenia

Coś z niczego
Tarta z porzeczką i bezą 199

Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, cukier i zagniatamy. Dodajemy żółtko i wodę. Przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 2 godziny. Formę należy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Formą wykładamy ciastem i odstawimy ponownie do lodówki na godzinę. 2. Ciasto wkładamy do piekarnika na 200 stopni C z obciążeniem i pieczemy 13min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni

Coś z niczego
Kotlet de volaille 180

Smacznego!   Kotlet de volaille Składniki  5 plastrów schabu 5 plasterków zółtego sera 1 duży ogórek kiszony(pokrojony w słupki) 5 pasków papryki czerwonej mąka/bułka tarta 1 jajko sól, pieprz Sposób wykonania: Plastry schabu dokładnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster układamy po plasterku sera, kawałku papryki i ogórka. Kotlety panierujemy i jajku

Smaki Natalii
Ciasto z agrestem 150

olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać jasne ciasto, następnie ułożyć agrest i wylać na wszystko ciemne ciasto. Piec około 40 min. w tem. 175st. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.   inspiracja

Smaki Natalii
Biszkopt z kremem waniliowym 155

cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180st. Krem: 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka kostka masła Sposób wykonania: Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu (redukując ilość mleka

Smaki Natalii
Pulpeciki w sosie pomidorowym 157

szklanki wody 1 duży koncentrat pomidorowy sól , pieprz Sposób wykonania Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem; jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą bądź kaszę mannę. Z masy uformować nieduże pulpety. W rondlu zagotować wodę. Do wrzątku włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 15min. Wyjąć pulpety na talerz. Do wywaru dodać

Smaki Natalii
Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym 195

pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z kakao oraz kawą. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180 st. Po upieczeniu ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy ponczem(mieszamy kawę, wódkę i esencje ze sobą) Krem: Serek mieszamy

Smaki Natalii
Tort Rafaello 165

sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane proszkiem do pieczenia.Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180 st. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodne. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy zimną czekoladę oraz wiórki, dokładnie mieszamy. Biszkopt przekrawamy

Smaki Natalii
Krokiety z mięsem 217

jajka 1 łyżka oleju farsz: 500 g mięsa mielonego, np. drobiowego 1 cebula sól i pieprz 100 g śmietany 12–18% 1 jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy. Pozostawiamy ciasto na około 30 minut w lodówce, aby odpoczęło. Następnie smażymy naleśniki z obu stron na odrobinie oleju

Smaki Natalii