ziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli oleju do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej pieprz, sól natka pietruszki opcjonalnie wegański parmezan (polecam przepis Jadłonomi i ) lub zwykły tarty ser żółty (2 łyżki) 1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko (powinna być lekko al dente). 2. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także
Powiedz dietom niemiodu -2 ząbki czosnku -musztarda francuska -zioła prowansalskie -odrobina cukru, soli i pieprzu -oliwa z oliwek Przygotowujemy formę w której będziemy zapiekać potrawę. Może to być forma do tarty bądź tortownica. Wybieramy pomidory dojrzałe, ale jędrne. Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę, przekrawamy na pół w poprzek i usuwamy twarde gniazda nasienne. Połówki pomidorów smażymy krótko na maśle
Kulinarne przemysleniaUwielbiam kurki i z utęsknienie wypatruję sezonu, kiedy tylko pojawią się w lasach, na targach i straganach. Jajecznica z kurkami, makaron z kurkami czy też pyszna, aromatyczna tarta z kurkami to dania, które obowiązkowo goszczą na moim stole w sezonie kurkowym. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę / krem z kurek z dodatkiem kremowego serka Apetina, którą
Ostra na Słodkoparówkę..i ser topiony zamiast sera żółtego. 250ml mleka 250ml gazowanej wody mineralnej 3 jajka 225 g mąki pszennej pół łyżeczki soli parówki plasterki sera topionego bułka tarta jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.Na każdym
Moje domowe kucharzeniegarnkiem z gotującą się wodą, ostudzić. Ubić jajka, dodać cukier, miskować. Dodać mąkę, miksować. Wymieszać z masą czekoladową. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę rozlać do foremek. Piec 20 minut w 200 stopniach. Propozycja podania: ciepłe brownie z lodami waniliowymi i owocami :) Smacznego! Przepis, zdjęcia, wykonanie i inspiracja: Agnieszka
Kuchnia smakówsałatkę fasolową - smażonego łososia - rybę z frytkami w ciecie piwnym - pieczonego kurczaka - żeberka wieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę - francuską zupę cebulową - zapiekankę śniadaniową - pizzę nowojorską - sernik cytrynowy - czekoladowe semifreddo Moim zdaniem... Zanim książka trafiła w moje ręce, myślałam że to będzie
Di gotujemisy, wymieszałam i szybko wyrobiłam. Zgniotłam i utworzyłam kulę. Zawinęłam w folię i wstawiłam na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Foremkę do tarty wysmarowałam masłem. Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam do foremki tworząc niewielki rant. Wstawiłam do lodówki na 15 minut. Spód ciasta nakłułam widelcem i wyłożyłam srebrną folią. Na folię wysypałam
Kuchnia u Krysipianę i łyżką wmieszałam ją do masy. Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Spód tortownicy (średn. 24 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Ciasto przełożyłam do tortownicy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu wyjęłam z tortownicy i przełożyłam na kratkę
Kuchnia u Krysimasła lub margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka ½ kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jabłka 4 duże brzoskwinie tłuszcz do formy ziarna sezamu lub bułka tarta do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie utrzeć mikserem. Jabłka obrać, zetrzeć, odcisnąć
Tradycyjna Kuchniażółtkami na puch. Dodać serki waniliowe, mąkę i cukier waniliowy. Białka ubić na puszystą pianę i delikatnie wymieszać z masą. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno formy wyłożyć jedną częścią kakaowego ciasta. na ciasto wylać masę serową. Na nią zetrzeć na tarce drugą część ciasta kakaowego. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Motylkowa Kuchniamamy w pełni. Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy ją z z masłem i bułką tartą , tak tradycyjnie, albo na ciepło - z groszkiem i marchewką . Dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbasą i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :) Potrzebujemy
Walijskie Pichceniedodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min. Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku
słodki bratekporzeczkami na krupczatce. Puszyste i delikatne. Ciasto z owocami do niedzielnej kawki. Znika z talerza w mgnieniu oka! Jest pyszne! Ciasto z porzeczkami Składniki: podłużna foremka do tarty 15 cm x 30 cm 125 g miękkiego masła 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 3 jajka 1 łyżka greckiego jogurtu 180 g mąki krupczatki ½ łyżeczki proszku do pieczenia
codojedzeniajogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Podawałam z jogurtem greckim. Będzie mi bardzo miło jak polubisz mój blog kulinarny na Facebook – kliknij – kochamczekolade
Kocham Czekoladęzapiekaną z mięsem mielonym. Była bardzo smaczna i jeżeli takiej nie próbowaliście to szczerze polecam. Na blogu znajdziecie również inne sposoby przygotowania tego warzywa. Klasyczna fasolka z bułką tartą. l ub fasolka w pomidorach Składniki 700 g fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g sera żółtego 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz ostra
O kuchni z uczuciem