szklanki ryżu do risotto 400g pieczarek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki śmietanki kremówki tarty parmezan natka pietruszki sól, pieprz czarny Wykonanie: na patelni roztopić masło, zeszklić cienko pokrojoną cebulę, dodać pieczarki i przekrojone ząbki czosnku, dusić kilka minut. Na osobnej, większej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić
Raj dla PodniebieniaMożna całość skropić także octem balsamicznym. Piec ok. 30min w 170C z termoobiegiem. Upieczone warzywa przełożyć do bulionu, usunąć skrzydełko, dodać serek mascarpone, całość zmiksować na krem. Dodać tarty parmezan, doprawić do smaku. Gotowe! Artykuł Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaproszkiem, cukrem, płatkami migdałami przyprawami. Jajka zmiksować z miodem i masłem, stopniowo dodawać sypkie składniki do całkowitego ich połączenia. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyłożyć pokrojoną w plastry gruszkę oraz żurawinę, owoce lekko wcisnąć w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 35-45minut w 180C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem
Raj dla Podniebieniakakao 50g mlecznej czekolady 200g śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki likieru kokosowego dekoracja jagody goji, cynamon, kulki jaglane, suszona żurawina, tarta czekolada Wykonanie: Większy rondelek napełniamy do połowy wodą. Stawiamy n agzie, aby woda zawrzała. Do mniejszego rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy mleko i śmietankę. Mniejszy rondelek umieszczamy
Raj dla Podniebieniaminut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub do 4 miseczek żaroodpornych/kokilek, jakich użyłam osobiście (na zdjęciach). Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę i za pomocą
Raj dla Podniebieniawystartował szparagowy sezon. Jak Polska długa i szeroka, wszyscy zajadają się tym sezonowym warzywem. W większości preferujemy szparagi prosto z wody, polane masełkiem i bułką tartą. Czasem zapiekamy w sosie beszamelowym lub holenderskim. Ja odkąd spróbowałam szparag zapieczonych w sosie pietruszkowo cebulowym nie chcę próbować już innych. Jest to mój zdecydowanie najlepszy sposób podania szparag. Przepis pochodzi
Jadło i czytadłoSzparagi nadają się nie tylko do zupy czy kruchej tarty, korzystajmy z sezonu i delektujmy się smaczną fritattą –to propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, zajmuje prawie tyle czasu co smażenie zwykłej jajecznicy, bogactwo smaków i aromatów. Składniki: na dwie porcje: 10 sztuk zielonych szparagów Kawałek pora ½ cukinii ½ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek cienkiego
Wanilia i Kardamondodać bazylię, oregano, oliwę, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gęsty sos. Na wrapach rozsmarować porcję sosu. Na wierzchu ułożyć kawałki anchois, pokrojoną w piórka cebulę, dodać mozzarellę (tartą lub pokrojoną). Wstawić do piekarnika pod górną grzałkę i zapiekać ok. 8 minut, aż brzegi lekko się zezłocą, a ser roztopi. Pizzę podawać przybraną roszponką lub rukolą
Magda Kucharzymąkę i zagnieść całość, łącząc wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem, tak aby całość miała wyraźny smak. Wyłożyć do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec ok 45 minut do zrumienienia się wierzchu. Podawać od razu po upieczeniu. * W wersji wege dodajemy 2 łyżki masła
Ze smakiem bez glutenuLukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: skórka kandyzowana cytrynowa lub pomarańczowa masło i bułka tarta do natłuszczenia i posypania formy Do odmierzania używam: łyżeczka - 5 ml łyżka 15 ml szklanka - 250 ml Przygotowanie: Mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości i całkowitego
Kuchcik gotujemajonezu 40 g ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. 2. Do miski przekładamy wszystkie składniki ciasta i miksujemy do czasu, aż się połączą. 3. Przelewamy ciasto do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez
W kuchni Katieciasto II W misce ubijamy jajka i dodajemy pozostałe składniki, ciasto wyrabiamy na gładka masę. Ciasto przelewamy do zaokrąglonej keksówki wysmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej bułka tartą. Do środka przesypujemy ciasto I grudkowe, delikatnie mieszamy, aby jasne grudki rozprowadziły się równomiernie po całej keksówce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C góra-dół przez
Niezły Młynekprzykryciem ze ściereczki kuchennej. Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę wyrobić również używając łyżki. Formę keksową o wymiarach LxWxH 30x10x7cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250C. Po wyrośnięciu, wierzch ciasta w blaszce spryskać wodą i obsypać
Grunt to przepis!prostokąt. Na cieście rozłożyć rabarbar. Ciasto zwinąć w rulon, a następnie w ślimak i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przygotować kruszonkę. Miękkie masło wymieszać z cukrem i mąką. Kawałkami kruszonki posypać ciasto. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut
królestwo garówcałość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Każdy naleśnik napełniamy farszem i układamy wzdłuż formy jeden obok drugiego tworząc tak 2 piętra. Gotowe, zalewamy beszamelem i obsypujemy startym serem. Pieczemy w 190 stop. przez około
Gotowanie...to proste !