tarta - 42848 przepisów (strona:1545/2857)

Ciasto Japońskie 177

ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać bakalie i olejek migdałowy. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną lub bułką tartą. Piec w temp. 170°C około godziny. Ozdobić według uznania polewą czekoladową lub lukrem

Pysznie & Pięknie
Babka grecka 156

koglem-moglem, następnie na przemian dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka i wlać olejek waniliowy. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około godziny w temp.180°C lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie. Po 5 minutach wyłożyć ciasto

Pysznie & Pięknie
Babka kasztanowa 202

oraz cukier puder. Wsypać mąkę i zmielone kasztany. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do foremki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp.180°C przez około 45 minut. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Krokiety w barszczu 161

jest św. Mikołajem :) Jak wygląda ten prawdziwy z zakrzywioną pałką polecam się przekonać oglądając film pt. "Noc świętego Mikołaja" :) Składniki: - buraki - ziemniaki - mąka pszenna - mąka ziemniaczana - bułka tarta - cebula Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i smażymy. Ziemniaki gotujemy, gnieciemy i mieszamy z cebulą i odrobiną mąki (jednej i drugiej). Formujemy krokiety, panierujemy i smażymy. Kładziemy na talerz i zalewamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Boczniaki cytrynowe w sosie chrzanowym 131

wszystkich zachęcam, bo inwestycja niewielka, a się szybko zwraca. Co najważniejsze, to że nie jest zbyt wymagająca.  Postanowiłem wykorzystać moje pierwsze plony.  Składniki: - boczniaki - mąka - chrzan tarty Wykonanie: Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy. Osobno podsmażamy trochę mąki tworząc zasmażkę. Dolewamy wody tworząc gęsty sos. Dodajemy chrzan, boczniaki i chwilę gotujemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kolorowa tarta warzywna bez spodu 175

łatwo zidentyfikować co autora melodii Hymnu Polskiego. Jeśli ktoś rości sobie do tego przepisu prawo, to niech napisze. Choćby dlatego, że jestem bardzo ciekawy :) Nazwałbym to plackiem, ale tarta bez spodu ładniej brzmi. Danie można przygotować w dwóch wersjach: wyborowa - z pełnoprawnych cienkich plasterków warzyw kryzysowa - z obierek.  W każdym razie obie wyglądają i smakują podobnie

Kryzysowa Książka Kucharska
Moje warsztaty kulinarne - gotowanie z resztek - babka, kompot, zupa i surówka 167

Odbyliśmy podróż sentymentalną do czasów przedszkolnych lub wczesnoszkolnych, kiedy to, w ramach zajęć, przygotowywało się właśnie taką surówkę :)   Składniki : - marchewka - jabłko Wykonanie: Jabłko i marchewkę obieramy a następnie trzemy na tarce na małych oczkach. Punktem wyjścia są proporcje 1:1, ale można je zmieniać wedle uznania: Babka ziemniaczana Podlaska klasyka, która daje nam bardzo dużo możliwości konfiguracyjnych. Stąd bardzo(...)wdzięczny materiał na zagospodarowanie pozostałości. Obecnie pracuję nad wersją na słodko, ale o tym kiedy indziej :) Składniki: - ziemniaki - marchewka - obierki z marchewki - mąka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy ziemniaki i marchewkę ze sobą dodając trochę obierek po marchewce. Obierki ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa serowa z czosnkowa bagietka 214

dodajemy po 1 serku, nadal miksując. Dopiero teraz zaczynamy podgrzewanie na niewielkim ogniu. Kiedy całość zacznie się gotować, dodajemy lubczyk i papryczkę. W tym momencie wrzucamy również tarty ser. Pamiętajmy, aby w tym momencie mieszać całość, dzięki temu ser ładnie i równomiernie się rozpuści. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę robimy według tego przepisu

Kuchnia od dwojga
Ślimaki z kaszą – kaszotto (pęczotto) ze ślimakami 160

bulionu. Gotować około 30 – 35 minut. Jeżeli kasza nie będzie jeszcze ugotowana, a zabraknie bulionu, wlewać gorącą wodę. Zdjąć garnek z ognia, dodać zimne masło, wymieszać, następnie dodać tarty parmezan i wymieszać. Odstawić na 2 minuty, aby całość odpoczęła. Podawać z płatkami parmezanu. Możemy  użyć ślimaki w bulionie z puszki. *z takiej ilości otrzymamy około

królestwo garów
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie paprykowo-pomidorowym 185

woreczek, kmin rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, pieprz ziołowy 1/4 łyżeczki, sol, pieprz do smaku, bułka tarta bezglutenowa do obtaczania, olej do smażenia, sos: papryka czerwona pół szt, pomidory z puszki pół opakowania, oliwa z oliwek 50 ml czosnek 1 ząbek, papryka słodka mielona

kulinarne odsłony pati
TORT FERRERO ROCHER 164

kuleczki   ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu   WYKONANIE  Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka. Później dodajemy resztę wymieszanych ze sobą składników, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę, wyrównujemy

słodki bratek
Mini roladki z polędwiczki 362

wieprzowa, ok. 120 g sera camembert np. z papryką, kilka zielonych całych oliwek, kilka ziaren kapary, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 jajko, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, suszymy, czyścimy z błon i kroimy po skosie na plastry.  Mięso układamy w odstępach na foli spożywczej i nią przykrywamy

Moniki Smakołyki
Najpopularniejsze przepisy w 2016 roku 247

roku, nadszedł czas na podsumowanie najpopularniejszych przepisów na moim blogu, zapraszam! Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie i słone Michela Rouxa Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya Puree z kalafiora Gordona Ramsaya Sałatka jajeczna z awokado Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Pieczone piersi kurczaka nadziewane

karmelowy
Sałatka z fasolki szparagowej i sera feta 191

daje bardzo ciekawe wrażenia smakowe – koniecznie spróbujcie! Sprawdzi się, jako dodatek do dań głównych, bądź też jako oddzielne danie/przystawka. Zobaczcie też: Sałatka z brokułem i serem feta Tarta ze szpinakiem i serem feta Przepis na sałatkę z fasolką szparagową Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki - fasolka szparagowa Poltino (400g) - w sezonie możecie użyć świeżej

Kuchnia Bazylii
babka cytrynowo-piernikowa z dżemem winogronowym... 186

wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać ze słoika dżem domowy z ciemnych winogron lub jaki dżem się lubi, wszystko krótko zmiksować forma do babki 22 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do formy dać ciasto, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut następnie na termoobiegu piec 10 minut, do suchego patyczka, ciasto

W Mojej Kuchni Lubię