mrożonych 250 g szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w paski 150 ml śmietany 30% 1 posiekany pęczek pietruszki pół pęczka posiekanej bazyli 400 g ugotowanego w osolonej wodzie makaronu pappardelle tarty parmezan Przygotowanie W garnku rozgrzać oliwę i przez chwilkę podsmażyć czosnek. Dodać podgrzybki, smażyć około 2 minut a następnie dodać szynkę. Chwilkę podsmażyć i dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę
Pieguskowa Kuchniaminut. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować około 15 minut, aż sos się zredukuje i nabierze konsystencji syropu. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir. Dynię gotować na parze do miękkości, rozgnieść widelcem na puree, wymieszać z twarogiem oraz połową sosu pomarańczowo-imbirowego. Dosłodzić miodem. Na dobrze rozgrzanej patelni usmażyć cieniutkie naleśniki. Posmarować nadzieniem
Pieguskowa Kuchniadodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy, delikatnie mieszając. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułą tartą formy. Piec około 25 minut. Ostudzić i nasączyć ponczem ( mocna herbata + wódka). Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić szczelnie słoik i zostawić na 24 godziny
Pieguskowa Kuchniaproszkiem do pieczenia, 1 łyżką cynamonu i kakao. Dodawać stopniowo do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Wierzch wygładzić starannie łyżką i rozłożyć równomiernie cząstki jabłek. Następnie owoce posypać równomiernie kruszonką. Piec w temp. 200 stopni (termoobieg 175 stopni) przez 1 godzinę. Upieczone i ostudzone posypać
Pieguskowa Kuchniakolejna propozycja na śniadanie wielkanocne. Danie bardzo szybkie do przygotowania, mało pracochłonne ale dość efektowne. Ponieważ masy jajecznej zostało więcej niż miałam skorupek, upiekłam również dwie mini tarty. Jeżeli nie chce Wam się bawić w delikatne rozbijanie skorupek ta wersja również prezentuje się dość dobrze. Jajka carbonara 6 jajek 5 dag wędzonego boczku 2 łyżki posiekanych szalotek
Pieguskowa Kuchniainnych tego typu spotkaniach królował metrowiec. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl
Pieguskowa KuchniaKruszonka 100 g masła 100 g cukru 200 g mąki 4 brzoskwinie Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą niedbale łyżką i przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Składniki kruszonki wymieszać ze sobą i wyłożyć na owoce. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Artykuł Placek brzoskwiniowy pochodzi
Pieguskowa Kuchniamąkę i przyprawy, wymieszać (jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste dodać mleko). Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Ciasto podzielić pomiędzy dwie keksówki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą. Piec przez 45-60 minut w temperaturze 175st. (pod koniec pieczenia sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Można polać czekoladą- następnym razem tak zrobię Artykuł Słodki chlebek
Pieguskowa Kuchniadodać mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać i przelać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Piec 30-40 minut w temp 180 st. sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Masło utrzeć mikserem z twarogiem i pozostałymi składnikami. Dolną
Pieguskowa Kuchniawszystkie składniki suche wymieszać w misce, dodać miękkie masło, roztrzepane jajka i wodę i zmiksować do połączenia się składników. Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Następnie delikatnie wyłożyć łyżką masę serową uważając, aby nie dotknąć boków foremki. Delikatnie wylać na wierzch pozostałą część ciasta. Piec w 175 st. przez 50-60 minut
Pieguskowa Kuchniaproszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi na przemian z mlekiem kokosowym. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta lub kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy, a na wierzch powciskać przygotowane wcześniej jabłka. Piec przez 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 160 st do tzw. suchego patyczka. Mleko
Pieguskowa Kuchniaciasta makowego, białego i kakaowego dodać po kropelce ulubionego aromatu jeżeli lubicie (ja nie dałam i mi go brakowało). Wymieszać. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wykładać po kolei kolorowe ciasta według upodobań. Piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu tzw „suchego patyczka”. Artykuł TULIPAN – BABKA
Pieguskowa Kuchniamleka, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i oleju aż do wyczerpania składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu poukładać nieobrany, pokrojony rabarbar. Piec przez 50 minut w 175 st. do tzw „suchego patyczka”. Artykuł CIASTO Z RABARBAREM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś
Pieguskowa Kuchniaproszek do pieczenia przesiać do miski z masą jajeczną, dodać ocet i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 45 min do zrumienienia w temp 175 st. Serek mascarpone i śmietankę wyłożyć do miski i ubić na sztywno dosładzając cukrem pudrem wg upodobania. Truskawki (jeżeli duże
Pieguskowa Kuchnianamoczoną bułką zmielić , dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozpuszczone i przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180 st. przez 1 godzinę. Artykuł PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia