tarta - 42848 przepisów (strona:1533/2857)

Gugelhupf babka ucierana 165

ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.  Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać. Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu ciasta oprószyć

O kuchni z uczuciem
Babka keksowa z lustrzaną polewą 200

najniższych obrotach miksera miksując, dodać sok z cytryny i otartą skórkę  całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką.  Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam. Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 45-50 minut.  Gotowa babkę wyjąć z piekarnika, z  formy wyjąć dopiero

Wanilia i Kardamon
Wiosenna babka z jęczmieniem i nasionami chia 210

dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kakao Do drugiej młody jęczmień Do trzeciej nasiona chia Do czwartej kisiel malinowy Formę do babki smarujemy tłuszczem, posypujemy równomiernie bułką tartą i wykładamy ciasto- kolorami wedle uznania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 50 minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową, by zapobiec ewentualnemu, zbytniemu

Kuchnia w czekoladzie
TARTA Z KREMEM JAGLANO - KOKOSOWYM (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA, BEZ PIECZENIA) 178

smakuje, ucieszą serce miłymi podziękowaniami i słowami uznania. To było niesamowicie przyjemne popołudnie w towarzystwie najlepszych przyjaciół i pysznego jedzenia. Będę Wam częściej przyrządzać to ciasto, obiecuję! :-)  Tarta pełna smaków... Znalazły się w niej pełne zdrowia orzechy włoskie, migdały, sezam, słonecznik, suszone owoce. Bazą kremu były odkwaszająca organizm kasza jaglana i delikatne w smaku, pełne zdrowotnych właściwości

Jeść, by żyć w zdrowiu
Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (bolognese) 151

cebule 1 duża marchewka 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych oregano przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim sól, pieprz, odrobina cukru parmezan do posypania Marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka. Na większej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy cały czas by się nie przypalił(...)odrobiną cukru. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (około 8-9 minut, lub wg wskazówek na opakowaniu). Ugotowany makaron podajemy z sosem mięsno-pomidorowym, posypujemy tartym parmezanem

Smaki Na Talerzu
Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem 190

talerz. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dużymi orzechami.  Jeżeli nie mamy silikonowej formy możemy użyć tej metalowej. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy bułka tartą

VioletoweKucharzenie
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami 315

przygotowany spód wyłożyć farsz. Na wierzchu ułożyć cienkie plastry boczku, porwane kawałki mozzarelli. Wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po wyjęciu przybrać plastrami pomidora, posypać dowolną zieleniną. Tarta smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno

Kulinarne przemyslenia
Gotowane klopsy z piersi kurzych w sosie z porami 195

piersi kurze, cebulkę zmielić w maszynce do mięsa z tarczą z dużymi oczkami. Do masy mięsnej dodać jajka, paprykę w proszku, oregano, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojoną cebulę, zmiksować obroty 6, czas 5 sek wyjąć cebulę i włożyć pokrojone

Kuchnia Pokoleń
Pyszne ciasto latte macchiato (z mlekiem w proszku) 1587

proszku pełnego PONCZ -0,5 szkl wody -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -2 łyżki wódki lub rumu DODATKOWO -opakowanie okrągłych biszkoptów około 400g Biszkopt Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, potem żółtka. na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy do blaszki, pieczemy około 20-25 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka drożdżowa parzona 213

minut. Następnie dodaj cukier waniliowy, skórkę z cytryny, stopione masło i rodzynki. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie odstawało od ręki. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wypełnij ją do połowy wysokości ciastem. Wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Łakomczuchy mogą przygotować lukier. PS. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
schabowy, po prostu... 226

Tradycyjne polskie schabowe kotlety :)... Szukamy różnych egzotycznych potraw,  a przecież nasz  schabowy jest tak pysznym daniem :)  Potrzebujemy tylko trochę mięsa, jajko, bułkę tartą, mąkę i przyprawy :) Mięso pocięte na kotlety rozbijamy "młotkiem"... ...przyprawiamy do smaku solą i pieprzem... ...moczymy w rozbitym jajku, panierujemy w bułce,... jeszcze raz w jajku i w mące... Tak przygotowane smażymy

chleba naszego
chleb z kaszą gryczaną 207

zaczyn, ostudzona kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody.  Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasta mamy na dwie foremki 30x11, które smarujemy i obsypujemy bułką tartą... Gdy ciasto wyrosło po minimum 1/2 h ... dzielimy i wkładamy do blaszek. Odstawiamy do wyrośnięcia, jak nie ma dobrego miejsca to można wstawić po prostu do zimnego piekarnika

chleba naszego
Babka Cytrynowo - Imbirowa Zwana Ciastem Śniadaniowym 184

roztop. masło. Miksujemy mikserem na najwolniejszych obrotach tylko do wymieszania się składników. Tak wyglądała konsystencja ciasta po dodaniu wszystkich składników. Masę przelewamy do foremki wysmarowanej margaryna i bułka tartą. Pieczemy przez 40-60 min w 180 stop. do tkz suchego patyczka. Po  upieczeniu od razu wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do ostygnięcia. Źródło inspiracji Tutaj

Gotowanie...to proste !
Nadziane muffiny w orzechowych beretach 217

Wszystkie składniki na muffiny umieść w misce i miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. 2. Foremki na babeczki wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, następnie wypełnij ciastem do końca. 3. Piecz muffiny w 180*C przez ok. 25min. Krem: 1. Orzechy przeznaczone na krem namocz w miseczce z wodą przez ok. 15min. 2. Odcedź

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto z budyniem kokosowym, galaretką i owocami 193

jajka - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody Do miski przesiewam mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego

Receptura smaku