tarta - 42848 przepisów (strona:1529/2857)

Drozdzowka ze sliwkami bez wygniatania 124

roztopionej i wystudzonej margaryny lub masła 2 roztrzepane jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 7 - 8 dużych śliwek  garść żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek - opcjonalnie\ bułka tarta lub mąka do wysypania blaszki KRUSZONKA: 100 g mąki 50 g cukru 60 g zimnego masła Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do miski. Ważne, aby zachować podaną wyżej kolejność

Kuchnia od dwojga
Ciasto ucierane z figami 177

łyżce wymieszanych wcześniej suchych składników. Uzyskane ciasto będzie dość gęste.  Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, program góra/dół. Blaszkę wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Wyłóż masę na blaszkę, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut. Po upływie tego czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeśli masz wątpliwości, zostaw je jeszcze

Garniec Magalie
Szybkie i pyszne mini pizze z ciasta francuskiego z warzywnym nadzieniem 154

cukinią i curry, Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną. Który smak poszedł na pierwszy ogień? W mojej przekąsce użyłam Wawrzyńca z suszonymi pomidorami i żurawiną. Kolejne składniki to -tarty parmezan -świeży tymianek i liście młodego buraka -czarnuszka -ciasto francuskie gotowe Pocięłam w nierówne kwadraty i prostokąty całe ciasto francuskie. Piekarnik nagrzałam do 175 -180 stopni.Każdy kawałek wysmarowałam

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z cukinii z karmelizowaną dynią i szpinakiem 177

Składniki:  4 duże cukinie 4 ząbki czosnku ok. 250 g świeżego szpinaku 3 łyżki oleju ok. 100 g dyni 2 łyżki cukru ser tarty grana padano 3 łyżki ziaren słonecznika  Łyżeczka soli  szczypta pieprzu Jak przygotować : Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku -  cienko pokrojonego w  plastry - następnie dodajemy szpinak. Mieszamy, aż szpinak

dlaSmaQ
Tarta z boczkiem i kozim serem 115

wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia. 2. Farsz: Boczek z cebulką pokroić w kostkę i podsmażyć. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Przykryć pokrojonym(...)plasterki kozim serem i posypać szczypiorkiem. 3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego ścięcia się masy jajecznej. Podawać na ciepło lub zimno

Krokusowy Dom
ZAPIEKANE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 141

kukurydziana oliwa Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Przestudzoną dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i dwoma łyżkami kaszki kukurydzianej - oczywiście zamiast kaszki można dodać bułkę tartą. Teraz pozostaje nam zająć się smakiem - doprawiamy naszą mięsną masę ulubionymi przyprawami - u mnie sól, pieprz, papryka słodka i ostra. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy nasze pulpety. Gotowe

BezglutenowaIzabela
NADZIANA ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 162

Rolada? Ok!! Co potrzeba??  1 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta pietruszka sól, pieprz czosnek cebulka  Z tych składników przygotowujemy masę jak na kotlety  mielone.  Łączymy składniki, doprawiamy do smaku i gotowe :)  Następnie zabieramy się za farsz.  0,5 kg pieczarek cebula ser żółty sól, pieprz, oregano, słodka papryka + plastry boczku

BezglutenowaIzabela
Izaura. 239

sody Jajka ubić z cukrem, dodać kakao i dżem. Zmiksować i dodać mąkę, sodę, mleko i olej. Wszystko razem zmiksować. Wylać na blaszkę wysmarowana margaryną i posypaną bułką tartą. Masa serowa: 800 g sera ( ja użyłam Mój ulubiony z Wielunia, jak dla mnie najlepszy) 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju Żółtka utrzeć

Agusiowe smakołyki
PRZEPISY NA OBIAD JESIENIĄ NA DWA TYGODNIE 156

się go skonocić, a w dodatku, kiedy kończy Ci się Twoja porcja na talerzu, sprawdzasz czy czasem, coś nie zostało jeszcze na patelni!  SPRAWDZONY PRZEPIS NA MINI TARTY Z ŁOSOSIEM! PIECZONE WARZYWA I GRILLOWANY DORSZ. IDEALNY POMYSŁ NA WEEKENDOWY OBIAD. Taka też jest moja dzisiejsza propozycja, łatwa do granic możliwości i nieprzyzwoicie smaczna. Pieczone idealnie doprawione warzywa

SMYKWKUCHNI
Drożdżowo makowe ze śliwką 124

przykrywam go trzecim paskiem i znowu śliwki, na to czwarty pasek i śliwki. Ciasto składam w roladę, sklejam na końcach. Przekładam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Kruszonka: Do miski przekładam masło, smalec i mąkę, zagniatam palcami, na końcu dodaję cukier i już tylko łączę. Na ciasto wykładam kruszonkę. Wstawiam

wesoła kuchnia
Cynamonowa babka drożdżowa z suszonymi wiśniami 148

godziny ). Przygotować formę na babkę o średnicy 22 - 23 cm i wysokości 11 cm ( trochę większa też będzie dobra ) - wysmarować ją tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przenieść je do przygotowanej formy i równo rozłożyć. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze

Opowieści z piekarnika
Szarlotka z kratką 141

jabłka zacną się rozpadać. Skrobię wymieszać w kliku łyżkach wody i dodać  do jabłek. W przepisie z którego korzystałam było aby piec w formie do tarty, ale ja nie mam takiej formy (chwilowo), więc piekłam na blasze 26×30 cm, więc z takiej ilości ciasta mój spód wyszedł odrobinę

Pomysłowa kuchnia
Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 187

Podsyp mąką,prykryj ściereczką i odstaw na godzinę/półtorej w ciepłe miejsce. 4.  Przełóż do formy keksowej(wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonego i wysypanego bułką tartą) i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez godzinę (!) lub nastaw piekarnik na 50 stopni Celsjusza i włóż ciasto na 20 minut 5. Piecz ciasto w 220 stopniach Celsjusza

U Fiolki
Kruche ciasto ze śliwkami czyli placek,który wyparowuje natychmiast, 177

folie spożywcza i schłodź w lodowce przez minimum godzinę 5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. 7. Ciasto podziel na dwie części.(mniej więcej w stosunku 3/4 i 1/4) Większa porcje ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyklej wiórkami

U Fiolki
Co Ci do głowy strzeliło czyli skąd pomysł by prowadzić blog? 223

kuchni polskiej jakiś rok temu. Jak to możliwe skoro umiem upiec świetny tort,a przerastają mnie zwykłe zrazy?! Niedoczekanie (zrazów!) Pokonałam zrazy i wiele innych dań. Walczyłam o tarty, najlepszą pomidorową i nieprzeciągnięte mięso, nie zapominając by nadrobić luki w wiedzy na temat serników. Problem jednak wracał gdy po kilku miesiącach chciałam wrócić do swojego wypracowanego, wypieszczonego przepisu

U Fiolki

Proponowane wyszukiwania