wersje są pyszne i pozwalają zapomnieć o zimnej aurze na zewnątrz. Warto ją pić o każdej porze, nie tylko zimą! Możecie mleko zastąpić mleczkiem kokosowym i udekorować, np. tartą czekoladą, piankami, kilkoma kroplami śmietanki. Miłego, smacznego i ciepłego wieczoru! Czekolada na gorąco Składniki: 400 ml mleka 10 łyżek śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
Zasmakuj Kuchnimożecie przed smażeniem posypać mięso: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, vegeta natur, świeżo mielona kolendra 2 mniejsze ząbki czosnku, sok z połowy cytryny 1 – 2 jajka bułka tarta – „na oko” jako panierka masło klarowane do smażenia olej kilka kiełków do smacznej ozdoby kilka wykałaczek Jak przyrządzić? Mięso umyj, oczyść z błonek. Pokrój na cztery
Zasmakuj Kuchniwędzonej 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz Pulpeciki: 30 dag mięsa mielonego, 1 mała kajzerka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta Garnek AMBITION Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy ze wszystkich stron. Soczewicę moczymy w wodzie
słodki bratekNastępnie dodać proszek, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Trzeba będzie jeszcze podsypywać mąką, bo ciasto może się kleić. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć. Na wierzch posypać kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia
Agusiowe smakołykisztuki) około 1 łyżka ketchupu około 3/4 łyżki majonez papryka wędzona, słodka, ostra, kurkuma, bazylia, oregano (po szczypcie, tych co nie lubimy, nie dajemy) ser żółty tarty, ewentualnie groszek zielony, fasola czerwona, kukurydza 1. W garnuszku zagrzewamy wodę z mlekiem i cukrem, i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Następnie z wyrośniętego zaczynu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Podczas
Gotowanie...to proste !małym ogniu, bez mieszania, do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do rozpuszczenia pod przykryciem i mieszamy. Jabłka obieramy ze skóry i trzemy na tarce na dużych oczkach. Masę z lnu miksujemy z daktylami i rodzynkami - wodę również dodajemy. Dodajemy potarte jabłka, kaszę jaglaną, zmielone wiórki kokosowe i płatki owsiane, cynamon. Masę wykładamy(...)przy okazji zawsze mamy liczenie - Lenka zjadła 3 daktyle ile daktyli brakuje hehe płukanie kaszy jaglanej pod bieżącą wodą, przełożenie do garnka i zalewanie wodą, dodanie oleju kokosowego wspólne tarcie na plastikowej tarce dodanie wszystkich składników do dużej miski, wspólne miksowanie z okrzykami JA! SAMA ! SAMA!! SAMA!!! :) takie ulubione słowo - drugie to NIE :) Smarowanie tortownicy olejem kokosowym Wykładanie
Szkrab Je Samgniazda nasienne. Pokroić jabłuszka w grubsze plasterki. Wymiary blaszki 25 x 30 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Można wysmarować blaszkę tłuszczem i obsypać bułką tartą. Obje wersje są dobre. Na górze ciasta rozłożyć plasterki jabłka. Nagrzać piekarnik do 170 C i piec 40- 45 minut. Ciasto musi urosnąć i nabrać rumieńca. Na koniec sprawdzić
Kuchnia Pokoleńsmażonym boczkiem z porem, posypane startym żółtym serem i przyprawioną masą śmietanowo-jajeczną. Któż się im oprze? Idealne zarówno na śniadanie jak i imprezową przekąskę. Uwielbiam quiche i tarty, ale nie zawsze mam ochotę zagniatać na nie ciasto. Wypróbowałam więc wersji uproszczonej tego pysznego dania. Jesteście ciekawi
Krokusowy Domszklanki Oleju Wielkopolskiego 2 jajka sól i pieprz do smaku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag sera żółtego Tartego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram a następnie trę na tarce o małych oczkach . Ziemniaki odsączam z nadmiaru soku. Dodaję mąkę, jajka,przyprawy oraz ser. Mieszam. Na patelni rozgrzewam Olej Wielkopolski a następnie za pomocą
Gotowanie PatkiCobbler z jabłkami i waniliowym sosem…Uwielbiam jabłka i przepadam za ciastem z jabłkami. Jabłkowa tarta , jabłecznik czy szarlotka to moje ulubione ciasta z jabłkami ale wracając do cobbler z jabłkami…Co to jest cobbler? Najprościej chyba powiedzieć, że to owoce zapiekane w cieście…Skąd my to znamy!?…Kochane dziecko ma wiele imion
codojedzeniadorsza 150 g boczku (surowego wędzonego) 1 bułka mleko 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka suszonej cebuli bułka tarta tłuszcz do smażenia (tradycyjnie smalec, u mnie - olej rzepakowy z kokosowym) Wykonanie: Rybę i boczek pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą porządnie
zadanie-gotowaniecebula 1 ząbek czosnku 20 g oliwy z oliwek 200 g pomidorów krojonych w sosie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz tarty parmezan natka pietruszki Wykonanie: Dynię kroimy na pół. Wyciągamy pestki. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Dośrodka kładziemy kilka gałązek świeżego tymianku (lub suszonego). Dynię wkładamy
Themo przepisySuche składniki czyli: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda- przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki. Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45 minut Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy czekoladową polewę. Masło roztapiamy z 80 g cukru i dodajemy tyle kakao
W Moim Magicznym Domudolewamy mleka, ciągle mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, listkami laurowymi, solą i pieprzem. Gotujemy 5 minut. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dno kładziemy warstwę z plastrów bakłażana lekko nachodzących na siebie. 6. Bakłażany smarujemy beszamelem, nakładamy połowę mięsa i na mięso połowę startego sera. I znów układamy warstwę
kruche babeczkicukrem pudrem, dodajemy przygotowaną wcześniej żelatynę, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej Amaretto. Obie części wylewamy na ciasto tworząc ozdobne „maziaje”. Posypujemy tartą czekoladą wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie zajadamy! Smacznego! Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów
Ostra na Słodko