tarta - 42848 przepisów (strona:1513/2857)

Blachy, tortownice i formy do świątecznych wypieków 199

duży wybór blach i tortownic: tortownice o średnicy od 16cm do 30cm formy do pieczenia babek o różnych średnicach (14-25cm) z tuleją lub bez formy do tarty foremki do babeczek o średnicy od 5cm do 12cm foremki do wypiekania rurek formy prostokątne formy tzw. keksówki formy okazjonalne z motywem gwiazdki, choinki formy z wyjmowanym dnem blachy

Słodkie okruszki
Fit menu na Boże Narodzenie 228

miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami Chleb piernikowy z orzechami laskowymi Kluski z makiem i orzechami Tarta makowa Piernikowe gwiazdki

My Chcemy Jeść
Biszkoptowa krówka. 147

następnie żółtka z miodem. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut. Składniki na masę: 1 litr mleka 5 łyżek cukru 1 żółtko 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Agusiowe smakołyki
Murzynek pełen wiśni 175

gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Na koniec dodajemy do masy wystudzony, gładki dżem. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Ciasta z tradycjami
PUSZYSTA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 131

waniliowy oraz sok z cytryny, dalej miksujemy na koniec   dodajemy serek homogenizowany całość delikatnie ale dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej np. bułką tartą lub mąką ( ja użyłam 26cm, jednak na drugi raz użyję mniejszej lub użyję wkład do tortownicy kominkowy wtedy babka będzie wyższa) babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego

Słodkie zapomnienie
PROSTE CIASTO UCIERANE IV Z TRUSKAWKAMI 136

skórkę cytrynową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę ciasto przekładamy do np. tortownicy ( 21-22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki rozcięciem ku górze lub jeżeli są małe to wtedy całe pieczemy około 50-55 minut do suchego patyczka w piekarniku

Słodkie zapomnienie
PIERNIK KAKAOWY Z POWIDŁAMI 164

kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz dżem porzeczkowy (powidła), całość miksujemy , masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik z połowy składników i użyłam kwadratowej formy 24x24cm, natomiast autorka użyła formy 19x30cm, a z reszty ciasta upiekła jeszcze 6 babeczek) pieczemy w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
CIASTO TARTE Z JABŁKAMI PLEŚNIAK 143

NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Jest to klasyk w moim domu, zawsze moja babcia piekła je  na święta czy na urodziny i nie wyobrażam sobie żeby właśnie tego ciasta tartego nie było na świątecznym czy urodzinowym stole. Krótko mówiąc ciasto  jest pyszne  i warte upieczenia , polecam. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Słodkie zapomnienie
MAZUREK DAKTYLOWY 141

oraz szczyptę soli, mieszamy , z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią   i wkładamy do lodówki na 30 minut schłodzonym ciastem wylepiamy formę np. w kształcie jajka lub do tarty, nakłuwamy je widelcem, pieczemy do lekkiego zarumienienia około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC gotowy spód studzimy do garnka wkładamy daktyle, startą skórkę z pomarańczy oraz wlewamy szklankę

Słodkie zapomnienie
10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! 1333

zimno z musem truskawkowym (przepis TUTAJ ). Delikatny jagodowy sernik z pysznym i chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym- czego chcieć więcej- pychotka :))   8. Tarta z kremem z mascarpone i malinami (przepis TUTAJ ). Polecam to wspaniałe ciasto jako deser do popołudniowej kawki. Jest pyszne, nie za słodka (chociaż jeśli lubimy słodsze możemy dodać troszkę

Blog z Apetytem
SZARLOTKA!!! 179

łyżki cukru oraz cynamon. Nadzienie jest już gotowe - jednak można zasmażyć na patelni  w celu uzyskania musu. Formę na ciasto smarujemy masłem, możemy podsypać również bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dno blachy, na to wykładamy jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki i przykrywamy jabłka.  Pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BezglutenowaIzabela
MAK 122

gotowania maku. Dobrze odsączony mak należy skręcić w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem.  Gdy wyjdzie nam zbyt wilgotna i rzadka masa makowa możemy ją zagęścić bułką tartą lub kaszą manną. Doskonałym dodatkiem do maku jest miód. Mak niebieski Źródło: internet  Mak biały Źródło: internet

Ciastka - domowe słodkości
Piernik 184

wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać garść żurawiny i rodzynek, wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki. Podłużną keksówkę wysmarować tłuszczem oraz wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić czy ciasto jest dopieczone za pomocą patyczka. Przestudzone ciasto wyjąc z foremki. Można polać polewą czekoladową

Kuchenne aromaty
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 918

/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html  5. Tarta piernikowa z powidłami śliwkowymi:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/tarta-piernikowa-z-powidami-sliwkowymi.html  6. Rumowe bombki w kokosie:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/rumowe-bombki-w-kokosie.html  7. Makowiec na cieście drożdżowym:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/makowiec-na-ciescie-drozdzowym.html  8. Puszysty sernik

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania