tarta - 42848 przepisów (strona:1517/2857)

Racuchy z jabłkami (bezglutenowe + wersja wegańska) 147

wodą, to nam genialnie połączy wszystkie składniki. 3. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie obieramy jabłka i trzemy je na tarce o grubych oczkach. 4. Przetarte jabłka dodajemy do ciasta i sypiemy cynamonem. Mieszamy.   Przygotowane ciasto wegańskie i bezglutenowe wraz z tartymi jabłkami. 5. Rozgrzewamy oliwę na patelni i nakładamy racuszki łyżką i smażymy. 6. Smażymy

Kawa z mlekiem
Babka cytrynowa (bezglutenowa) 230

mąki z ziaren amarantusa 80 g maki kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia tarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Wykonanie: 1. Rozpuszczamy masło w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Oddzielamy białka

Kawa z mlekiem
Babka kokosowa (bezglutenowa) 263

ciastem to w osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek (ze szczyptą soli) i delikatnie mieszamy ją z ciastem. 6. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy np. bułką tartą lub mąką z ziaren amarantusa. My będąc na diecie bezglutenowej z powodów innych niż medyczne pozwalamy sobie obsypywać krupczatką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 7. Wkładamy ciasto

Kawa z mlekiem
Ciasteczka z wiórkami kokosowymi (bezglutenowe) 181

dolewamy mleko dalej miksując. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 5. Następnie ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną np. mąką z ziaren amarantusa albo bezglutenową bułką tartą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie 15 minut z termoobiegiem. W tym czasie powinno się upiec. Oczywiście robimy test patyczkiem. Ciasto

Kawa z mlekiem
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 179

pamiętać, aby zmniejszyć temperaturę palnika po tym, jak patelnia się nagrzeje oraz o tym, że potrawy szybciej się na niej przygotowuje. Ja, przygotowując bowiem składniki do mojej ulubionej Tarty Lotaryńskiej o tym zapomniałam i zamiast chrupiących skwarek z boczku, miałam chrupiące czarne węgielki :) Natomiast por udusił się idealnie, bez rumienienia i bez przyklejania do patelni: Kolejną potrawą jaką

Moja Delicja
Tort ze śliwek 123

sucha. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Ubić białka ze szczyptą soli, wymieszać z zimną masą śliwkową. Przełożyć do tortownicy (średnica 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni około godziny. W oryginalnym przepisie, tort należy polukrować, przybrać konfiturą i galaretą. Ja użyłam polewę czekoladową. 35 g masła, 50 g czekolady

królestwo garów
Tarte kluski 249

Tarte kluski często zwane szarymi to nic innego jak połączenie  ugotowanych ziemniaków ze surowymi bez dodatku mąki.  Świetnie smakują ze sosem jak również ze skwarkami. Składniki: 1 kg surowych ziemniaków 500 g ugotowanych ziemniaków sól Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe  surowe ziemniaki zetrzeć

magiczna kuchnia Kasi
Keks świąteczny 126

masy dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Pod koniec mieszania dodać bakalie. Formę karbowaną o wymiarach 26*11*5 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca odczekać około 10 minut, wyjąć keksa i ostudzić

Ala piecze i gotuje
PIERNIK Z BAKALIAMI 145

pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu piernik odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto.Na koniec posypać posikaną kandyzowana

Ciastka - domowe słodkości
Krem Romanesco 133

już od dawna. Każdy chyba miał z nim styczność, zwłaszcza kiedy pojawiał się latem taki świeżutki i Mama podawała go na obiad tylko w towarzystwie masełka z bułką tartą. Macie takie wspomnienia...? Dziś możemy spotkać to warzywo w kilku kolorach i kształtach, a przygotowane z nich potrawy w niczym nie przypominają tych z przed jeszcze kilku

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet z królika pomidorami i żurawiną 138

jajka, sól, pieprz, oliwę od pomidorów cztery łyżki i wyrabiam mięso dokładnie, dodaję pestki dyni. Foremkę od babki o długości 25X11,5 cm smaruję oliwą i obsypuję bułką tartą. Przekładam 1/3 masy do foremki, dodaję połowę pokrojonych pomidorów, na to druga warstwa pasztetu, i resztę pomidorów, i ostatnia warstwa mięsa. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni

wesoła kuchnia
Sernik. 187

wlać roztopione masło. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki, odrywać po kawałku i wykleić blaszkę. Na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 50-60 minut. Po tym czasie

Agusiowe smakołyki
Oszukany piernik toruński przełożony masą z orzechów włoskich i laskowych 151

sodę. Mąkę przesiej z przyprawami, dodaj masę miodową oraz żółtka. Wymieszaj masę dokładnie a następnie wmieszaj w nią białka. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut. Wystudź ciasto na kratce.  Orzechy podgotuj z masłem, miodem i Amaretto. Zmiksuj za pomocą malaksera na niezbyt

Mango Papaja
Filet z dorsza w koperkowej panierce 170

filety bez skóry, u mnie dorsz 1/2 szklanki bułki tatej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 pęczek koperku  1 jajko  sól, pieprz cytryna olej  1. Bułkę tartą mieszamy z mąką kukurydzianą i posiekanym drobno koperkiem. W drugiej misce widelcem rozmącamy jajko.  2. Rybę nacieramy solą i pieprzem. Maczamy w jajku, panierce, ponownie w jajku

Szefowa kuchni
Caponata inaczej 111

przyprawcie dobrze pieprzem i lubczykiem. Pieczarki i cukinię z cebulą wlejcie do garnka, w którym znajdują się bakłażany i ziemniaki. Dolejcie resztę wody i pół szklanki kaszy. Dodajcie tarty parmezan, rodzynki, kapary i ocet winny, wszystko solidnie doprawcie. Duście na małym ogniu kilkanaście minut do miękkości kaszy i połączenia wszystkich warzyw i smaków. Smacznego pożywnego

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania