tarta - 42848 przepisów (strona:1504/2857)

Kotlety z kurczaka i ogórków 331

ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, razem ze skórką, ogórki układamy na durszlaku i lekko solimy, gdy pojawi się płyn odciskamy go. Do pokrojonego drobno kurczaka dodajemy odciśnięte tarte ogórki, marchewkę drobno pokrojoną, do masy wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekany koperek (może być suszony), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na patelni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
RUSTYKALNA TARTA - CROSTATA 263

Rustykalna tarta crostata Sezon na przepyszne i nasycone słońcem owoce trwa w najlepsze. To właśnie teraz smakują one najlepiej, są bardzo soczyste i słodkie. Bardziej aromatyczne. Lubię koniec lata i początek nadchodzącej jesieni bo mamy do wyboru całe spektrum owoców, moje ulubione to jabłka, gruszki i śliwki. Ale chyba przede wszystkim maliny! O tak! Maliny jesienne to najlepsze

SMYKWKUCHNI
Knedle ze śliwkami 311

śliwkę owijamy ciastem. Formujemy kule. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odcedzamy na sitku. Knedle można podawać z kwaśną śmietaną i cynamonem, polane masłem z tartą bułką. Ja podałam je z roztopionym masłem, posypane cukrem i płatkami migdałowymi. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 15 szt. Czas przygotowania: ok. 1,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Najprostszy biszkopt z truskawkami 174

łyżka po łyżce, na koniec żółtka i chwile ubijamy. Do masy jajecznej przesiewamy mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Foremki metalowe smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą lub druga wersja, którą częściej stosuję spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Ja tym razem użyłam jednorazowych papierowych opakowań, których nie trzeba niczym smarować. Delikatnie

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto bananowe w nowej odsłonie 214

obrotach dokładnie miksujemy. Mąke mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy bananowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej, wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest wilgotny to pieczemy jeszcze kolejne 10 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od użytych bananów

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Szarlotka z budyniem 188

cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne kawałki i całość nożem posiekać. Na końcu wszystkie składniki

Różne smaki w kuchni
Tarta z mascarpone i borówkami 195

Kruche ciasto, krem z mascarpone i śmietany oraz borówki. Pyszne, klasyczne połączenie. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Ciasto będzie

Bullio
ciastka-babeczki nadziewane 171

takim kawałkiem wypełniać foremki posmarowane masłem. Blaszki z wypełnionym ciastem wstawić do lodówki na czas robienia nadzienia. Gdy mamy już wszystko gotowe ,wyjąć małe tarty z lodówki, i wlać krem do każdej foremki ,pozostawiając przestrzeń od góry na około 0,8 -1 cm. Piec w 220° C około 12-16 minut do złotego koloru - swoich nie dopilnowałam

w mojej kuchni
Babka cud. 555

kakao, cynamon, i dżem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotowe ciasto przelać do formy z kominem wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem.Tyle cukru ile wypije sok. Ja dodałam 5 kopiastych łyżek, ale to zależy

Agusiowe smakołyki
Zapiekanka makaronowa bez sera i śmietany 428

uduszoną kiełbaską i pieczarkami oraz sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy bez przykrycia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wierzch zapiekanki można posypać bułką tartą. *kupując kiełbasę zawsze warto dokładnie sprawdzić skład. Duża część zawiera niestety mleko, lub ma adnotacje o możliwej zawartości mleka

Dieta bez mleka
Tarta z szynką i jajkami 208

Tarta z zapiekanymi jajkami z szynką i papryką, to propozycja nie tylko na śniadanie. W zależności od czasu zapiekania decydujemy o tym jaką konsystencję będą miały jajka, czy będą płynne, czy mocniej zapieczone

Przepisy Kulinarne
KREM Z ZIEMNIAKÓW Z KLOPSIKAMI JAJECZNYMI 184

szczypta pieprzu cayenne, papryka słodka, lubczyk, suszona natka pietruszki, curry. Składniki na klopsiki: 4 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe, sól, pieprz, dwie garście posiekanego koperku, bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia. Dodatkowo: 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Warzywa kroję w mniejsze kawałki, podsmażam na oleju. Zalewam bulionem, dodaję przyprawy, gotuję do miękkości. Całość miksuję

JejKuchnia
Babeczki piknikowe 194

oliwek Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Odkładamy do zamrażarki na pół godziny po czym dzielimy na 6 części i napełniamy wysmarowane tłuszczem foremki na mini tarty. Nakłuwamy widelcem, pokrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy, by się równomiernie piekły. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C, następnie usuwamy obciążenie i podpiekamy jeszcze

Kuchnia w czekoladzie
CIASTO "MLECZNA KANAPKA" 273

przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Formę do ciasta (użyłam prostokątnej o wymiarach 24 na 26 cm) wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Składniki na krem: * 300 g masła

Zrób to smacznie
Smażone kwiaty cukinii w cieście piwnym 173

jadłam -, możemy je  smażyć  same albo w cieście naleśnikowym, faszerować  przeróżnymi  farszami, zapiekać w  piekarniku  lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy  pamiętać , że  przed  ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie inne przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni

Kulinarne przygody Gatity