tarta - 42848 przepisów (strona:1503/2857)

Szarlotka z kratką 173

jabłka zacną się rozpadać. Skrobię wymieszać w kliku łyżkach wody i dodać  do jabłek. W przepisie z którego korzystałam było aby piec w formie do tarty, ale ja nie mam takiej formy (chwilowo), więc piekłam na blasze 26×30 cm, więc z takiej ilości ciasta mój spód wyszedł odrobinę

Pomysłowa kuchnia
Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 239

Podsyp mąką,prykryj ściereczką i odstaw na godzinę/półtorej w ciepłe miejsce. 4.  Przełóż do formy keksowej(wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonego i wysypanego bułką tartą) i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez godzinę (!) lub nastaw piekarnik na 50 stopni Celsjusza i włóż ciasto na 20 minut 5. Piecz ciasto w 220 stopniach Celsjusza

U Fiolki
Kruche ciasto ze śliwkami czyli placek,który wyparowuje natychmiast, 233

folie spożywcza i schłodź w lodowce przez minimum godzinę 5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. 7. Ciasto podziel na dwie części.(mniej więcej w stosunku 3/4 i 1/4) Większa porcje ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyklej wiórkami

U Fiolki
Co Ci do głowy strzeliło czyli skąd pomysł by prowadzić blog? 287

kuchni polskiej jakiś rok temu. Jak to możliwe skoro umiem upiec świetny tort,a przerastają mnie zwykłe zrazy?! Niedoczekanie (zrazów!) Pokonałam zrazy i wiele innych dań. Walczyłam o tarty, najlepszą pomidorową i nieprzeciągnięte mięso, nie zapominając by nadrobić luki w wiedzy na temat serników. Problem jednak wracał gdy po kilku miesiącach chciałam wrócić do swojego wypracowanego, wypieszczonego przepisu

U Fiolki
Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami 164

słodziku). Syrop po wyjęciu śliwek następnie odparowujemy, otrzymując coś na kształt śliwkowo- pomarańczowego karmelu (pyszności!). Migdałowe ciasto posmarowane tym syropem zyskuje kolejny wymiar smaku. ➤ Zobacz także: rustykalna tarta ze śliwkami i masą migdałową Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami Składniki / na formę o średnicy 28 cm: 7-8 śliwek pozbawionych pestek i pokrojonych na ćwiartki sok z 1 pomarańczy

Chilli Czosnek i Oliwa
Kluseczki z buraków i ricotty (Gnocchi di barbabietole e ricotta) 177

SKŁADNIKI Kluseczki  (oko ł o 20 sztuk) 350 g ricotty 120 g m ą ki pszennej   100 g ugotowanych burak ó w 30 g bu ł ki tartej 30 g startego parmezanu 2 jaja s ó l, pieprz  Szałwiowe masełko 50 g masła 20 listków szałwii s ó l, pieprz starty parmezan **** INGREDIENTI(...)salvia sale, pepe parmigiano grattugiato PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricott ę  z jajkami i zblendowanymi burakami. D odajemy przesian ą  m ą k ę oraz bułkę tart ą .  Na koniec dodajemy starkowany parmezan, doprawiamy sol ą  i pieprzem.  **** PREPARAZIONE In una ciotola versate la ricotta con le uova e le barbabietole frullate. Aggiungete la farina

La grande e la piccola cuoca
Sernik czekoladowy ricotta aromatyzowany pomarańczą 202

Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników.  3. Formę do babki  posmarować tłuszczem i wysypać pokruszonymi biszkoptami lub po prostu bułką tartą, wylać  masę.  4. Do dużej formy wlewamy wrzątek i ustawiamy na najniższy, stopniu w piekarniku. keksówkę ustawiamy na środkowej półce w piekarniku. Po 30 minutach przykrywamy wierzch sernika folią

vaniliowoczekoladowa
Tort kokosowo - kajmakowy 206

żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki.  Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 192

stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem, a potem lekko oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukry. Piec ok. 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Jarskie burgery z tofu 172

szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz -75 g podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką) -oliwa Przygotowanie Pora drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną wody. Tofu rozdrobnić, pieczarki posiekać albo zetrzeć na tarce

Zielona Kuchnia
Pasztet z cukinii 178

składniki dodać do cukinii i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować masłem lub olejem i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy (wymiary 32 cm x 10 cm), wyrównać wierzch. Piec 70 minut w temperaturze 180 stopni. Krok po kroku: 1. Obrać, zetrzeć

KuchniaWeDwoje.pl
Orzechowy jabłecznik z kremem 300

połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm,  wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż

Opowieści z piekarnika
BÓB Z MASŁEM I PIETRUSZKĄ 180

danie szybkie w przygotowaniu, łatwe i smaczne. Bób zawiera dużo błonnika, białka, węglowodanów i jest polecany w dietach odchudzających. Można go podać z pietruszką i masłem, z bułką tartą, z czosnkiem, jako dodatek do sałatek, past kanapkowych i wiele innych.  Polecam gotować bób na parze, wówczas nie traci swoich wartości odżywczych. A jeśli gotować w wodzie

Zrób to smacznie
Czekoladowy sernik z bananami – bez pieczenia 310

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną, płynną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao lub tartą czekoladą. Źródło

Smaki Na Talerzu
Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym 157

cukinia panierowana i smażona lub pieczona w piekarniku. Zdrowszą wersją panierki jest panier z ciecierzycy. Głównym składnikiem jest mąką z ciecierzycy, która ma więcej białka niż tradycyjna bułka tarta i nie zawiera glutenu.   Składniki: Na panierowane cukinie: 3-4 młode cukinie jajko pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki ostrej papryki w proszku ćwierć łyżeczki zmielonego pieprzu 1/3 szklanki

Ugotowane pozamiatane