Prosto i bardzo smacznie. Na szybki obiad lub kolację. Lekko i zdrowo. Alternatywa dla klasycznego kalafiora z masłem i bułką tartą. Dla mnie danie pychota 😊 Składniki: 1 mały kalafior 200 g sera mozzarella (jeśli lubimy duużo sera - zwiększamy ilość) sól pieprz ziołowy natka pietruszki Wykonanie: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy al dente
Walijskie Pichceniemakaronu ryżowego warzywa na patelnię, gotowa mieszanka warzyw chińskich połowa papryczki chili ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka, szczypta imbiru tarty parmezan i sezam do posypania gotowego dania opcjonalnie: kolendra lub natka pietruszki do smaku olej sezamowy Przygotowanie makaronu ryżowego z warzywami: Na patelni rozgrzewam olej sezamowy, przesmażam obrany i posiekany drobno czosnek wraz
Zasmakuj Kuchnijakieś 2-3 tygodnie temu. O razu kupiłam 3 (bo ma dosyć długi termin ważności) i tak sobie grzeczni czeka na moją wenę, czyli bardzo lekka, wytrawna tarta, trzy składniki , 30 minut i obiad gotowy. Ps. Jeżeli nie uda Wa się kupić ciasta filo, to spokojnie możecie je zastąpić francuski, te kupne, dostępne w bierdrze czy lidlu
greenscarfolej i wodę. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej, a do drugiej 3 łyżki kakao. Zmiksować. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wylewać łyżką lub chochelką na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto polałam polewą z białej czekolady. Czekoladę połamałam na kawałki
Agusiowe smakołykimasy. Do białek dodać szczyptę soli, a następnie ubić na sztywną pianę. Pianę z białej dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę keksówkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą lub mąką. Wlać masę i wstawić do piekarnika. Piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Po 20 minutach pieczenia można wzdłuż blachy zrobić płytkie
Taste and CookWlewamy olej.Mąkę przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników i mieszamy. Formę dużą tortownicę 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą,przekładamy 1/3 ciasta i posypujemy jagodami,następna warstwa ciasta i jagód( trzykrotnie przekładamy )Pieczemy przez ok 45 min w temp. 180C Ostudzone posypujemy cukrem pudrem
Różowa kuchniasezon z fasolką szparagową czekam z wielkim utęsknieniem. W moim rodzinnym domu zawsze podawało się ją jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka
Pobite gary Barbarytakiej postaci ich nie jadłam -, możemy je smażyć same albo w cieście naleśnikowym, faszerować przeróżnymi farszami, zapiekać w piekarniku lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy pamiętać , że przed ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie dwa przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido
Kulinarne przygody Gatityorzechami pistacjowymi i cytrynowym kurczakiem. Makaron penne przygotowałam według wskazówek producenta. Pesto: doniczka bazylii 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli garść orzeszków pistacjowych 2 łyżki oliwy z oliwek tarty parmezan Kurczak: 2 piersi z kurczaka ekologicznego skórka otarta z jednej cytryny pół łyżeczki suszonej bazylii ząbek czosnku sól oliwa Kurczaka pociąć w paseczki zamarynować w łyżce oliwy czosnku
AZgotuj!mojej wersji kierowałam się tym, co jadłam we Włoszech. Kilka lat temu, w Toskanii w jednym z lokalnych sklepów zdziwiło mnie, że tamtejsze kobiety kupowały świeżo tarty parmezan i zabierały do domu skórkę, która po nim została. Okazało się, że na tej skórce gotują właśnie minestrone. Swoją wersję tej zupy postanowiłam przygotować właśnie ze skórką parmezanu. Nadaje
Kulinarne Inspiracjekaszę kuskus i starty żółty ser. Następnie wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, przyprawy według uznania i oliwę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej masę, wyrównujemy wierzch i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy pasztet się zarumieni wyłączamy piekarnik i odstawiamy do wystygnięcia. A później? Później
NiuniokiWykonanie: Na dno słoików włożyć po kawałku chrzanu, ząbku czosnku. Włożyć gałązkę kopru. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce. Najlepiej gdy będą duże i ciężko je inaczej wykorzystać. Tartą papkę powkładać do słoiczków. Zakręcić i ostawić na pewien czas w ciemne miejsce do ukiszenia. Potem dodawać przy gotowaniu zupy ogórkowej lub może nawet w ramach surówki? Smacznego
W kuchni bez szafekrównież bardzo smaczna. Korzystajmy więc z niej póki możemy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można przygotować z niej zupy lub podać najprościej, czyli z cząbrem i bułką tartą. Składniki: 200 g fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 1 kromka pszennego chleba 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka startego cheddara lub parmezanu 1 łyżeczka masła pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową przyciąć
Oryginalny smakSkładniki na 2 porcje: - 400 g ziemniaków - 150 g twarogu chudego - 1 jajo - 40 g cebuli - koperek - tłuszcz do smażenia - łyżeczka mąki kukurydzianej Opcjonalnie panierka: - 1 jajo - bułka tarta Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. (chyba, że macie z poprzedniego dnia) 2. Twaróg kruszymy i wrzucamy do ostygniętych ziemniaków, dodajemy koperek wedle uznania. Tłuczemy wszystko ponownie
Zdrowie i pysznie na talerzu