możemy dodać trochę kwaśnej śmietany (musi być gładkie i plastyczne). Gotowe dzielimy na dwie części, 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy dno brytfanki (brytfankę smarujemy i obsypujemy lekko bułką tartą), na ciasto kładziemy jabłka. Pozostałą część 1/3 rozwałkowujemy i tniemy na paseczki, z których układamy na wierzchu jabłek kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Dieta Rozdzielna i Zdrowiearomat jeśli lubimy (np. waniliowy ), następnie dodajemy ubita pianę z białek, całość delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 3. Truskawki kroimy na połówki jeśli są duże i delikatnie układamy na cieście. Owoce układamy w sporych odstępach i nie za gęsto aby ciasto nie stało się zakalcem ! Pieczemy
Gotowanie...to proste !filet z kurczaka kilka plasterków szynki kilka plasterków sera żółtego (gouda, albo edamski) 1 łyżka masła bazylia zioła prowansalskie czosnek (2 ząbki- rozmiażdżone) 1 jajko sól pieprz bułka tarta Filet z kurczaka umyć i pokroić wzdłuż jak na kotlety. Lekko rozbić. Każdy kawałek wysmarować masłem, następnie posmarować czosnkiem i posypać bazylią oraz ziołami prowansalskimi. Na każdy kawałek ułożyć
MojaQchnia.plPyszna tarta bez pieczenia i bez miksera? Mam na to pomysł. Biała czekolada, ricotta, moc owoców i ciasteczkowy spód! Musisz wypróbować! Składniki: 150 g ciasteczek czekoladowych 30 g masła 250 g ricotty 100 g białej czekolady 250 g owoców letnich - u mnie czereśnie! 2 łyżki galaretki owocowej (u mnie wiśniowa) Ciasteczka rozbić tłuczkiem na piasek, dodać roztopione masło
coolinarnymoże tak jak ja macie już trochę przesyt? Truskawki sauté, truskawki z puddingiem chia, pavlova z truskawkami, koktajle i musy, ciasta i tarty … wszystko już było. Dlatego na zakończenie truskawkowych żniw proponuję Wam inną opcję – wytrawne polędwiczki wieprzowe z truskawkami w sosie balsamicznym, a na pocieszenie przypomnę
Patchworklemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą
Kulinarne przygody GatityPomysł na dietetyczny obiad - pieczone placuszki drobiowe przygotowane na bazie mięsa mielonego z piersi kurczaka nadziane świeżą, tartą cukinią. Dodatkowo, podałam je z sałatką wraz z dodatkiem świeżego szpinaku, pomidora, rzodkiewki i czerwonej cebulki. Prosto i pysznie :) Jeżeli nie lubicie suchego mięsa to placuszki możecie podać, np. z sosem pieczeniowym. Składniki na 3-4 porcje
Ugotowaćzbyt dużą to jeden lub nawet dwa brzegi możecie zrobić z foli aluminiowej, ciasto ma taką konsystencję, że nie wypłynie. Tak wiec foremkę należy natłuścić i wysypać bułką tartą. Białka jajek należy ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki ciasta należy zblendować na gładką masę i dodać do białek, delikatnie wymieszać i wylać do foremki. Piec 25 minut
Jadło i czytadłoRównież i w naszej kuchni w tym czasie, zdecydowanie sięgamy po zimne dania. Dzisiaj na stole króluje kalafior. Większość z nas przygotowuje go na ciepło, polanego masłem z tartą bułką, ale na zimno w postaci sałatki jest równie przepyszny i znacznie mniej obciążający dla naszego układu trawiennego. Porcja tej sałatki to jedynie 60 kcal! A jest naprawdę ogromna
Kuchnia od dwojgaprzepisem udało nam się sprawić, że nawet osoby, które nie przepadają za kalafiorem, odkryły go na nowo Jaki jest Wasz ulubiony sposób na kalafiora? Klasycznie z bułką tartą czy inaczej, niestandardowo? Składniki: 1 duży kalafior 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 2 łyżki startego parmezanu Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej
Taste and Cookłyżeczki cynamonu woda Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki oprócz borówek do miski i mieszamy, dolewając wody do uzyskania średnio płynnej masy 2. Przelewamy masę do formy ( u mnie sylikonowa tarta, możecie dać kokilki, na muffiny, pamiętając o wysmarowaniu tłuszczem w zależności o naczynia) 3. Wrzucamy połowę lub całość borówek do ciasta i do piekarnika na 15 min 180 stopni
Zdrowie i pysznie na talerzukokosowego, pół banan rozgniecionego widelcem. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką 3 Rozgrzać na patelni resztę oleju wlać masę i smażyć omleta pod przykryciem lub wysmarować formę (u mnie mniejsza tarta) wlać masę i piec 15-20 min 180 stopni Na gotowego omleciora nałożyć owoce w całości lub zmiksowane z twarogiem według waszego uznania 🤗 Makro: (bez owoców i twarogu
Zdrowie i pysznie na talerzumasy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Moja rada: zawsze biszkopt po upieczeniu, jeszcze gorący i oczywiście
Zrób to smacznieduża główka 1 – 2 cebulki szalotki Masło – 1 łyżka Rosół – 1 litr Kilka łyżek słodkiej śmietanki Opcjonalnie: serek topiony do zagęszczenia lub tarty ser żółty do posypania Drobny, posiekany szczypiorek Grzanki ziołowe lub czosnkowe Cebulki i czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i szklimy na maśle, na wolnym
Patchworkpołączy nie wyciągając łyżki podczas mieszania - najlepiej mieszać w jedną stronę! Gotową masę przełóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie masy: Przygotuj 500ml mleka. Odlej 3/4 szklanki. Resztę zagotuj. Do szklanki wsyp 2 budynie i dobrze wymieszaj. Jeśli masz budynie
Mania Wypiekania