Chleb z płatkami żytnimi,ostropestem i słonecznikiem 205łyżka miodu 1 łyżeczka soli 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki mielonego ostropestu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka mleka do posmarowania
Kolorowa kuchnia Elki
Sos czosnkowy 239duży ząbek czosnku sól pieprz Sposób przygotowania przepisu: 1. Śmietanę wymieszać z majonezem , zetrzeć na drobnej tarce czosnek i ogórki kiszone. Doprawić wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem
W królestwie smaków Beaty
Ognista słodycz z grilla na lazurowym wybrzeżu 339Galeo Sos: – oliwa z oliwek lub ulubiony olej tłoczony na zimno – miód – ocet winny biały – sok z cytryny – przyprawa do sałatek Galeo – świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1. Ananas i brzoskwinie obieramy, a gruszkę myjemy i pozostawiamy w skórce. 2. Wszystkie owoce kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki. Posypujemy je przyprawą Grill ognisty
Podwójnaporcja
Makaron spaghetti w sosie bazyliowym z pomidorkami koktajlowymi 257delikatny smak. To idealne rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej. SKŁADNIKI 500 g pomidorków koktajlowych 2 pełne garście świeżej bazylii 1/2 szklanki oliwy + 2 łyżki sól, świeżo mielony pieprz 500 g makaronu bezglutenowego spaghetti Sam Mills WYKONANIE Liście bazylii umyć i przełożyć do misy blendera. Wlać pół szklanki oliwy i włączyć urządzenie. Zmiksowaną bazylię przelać do głębokiej patelni
Passions hobbies life
Pikantna ciecierzyca ze szpinakiem 157mała cukinia (u mnie wypadło na kawałek dużej ;-)) -ząbek czosnku -ok. 4 cm białej części pora -ok. 30 dag szpinaku -po 1/4 łyżeczki kurkumy, kardamonu, chilli, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki -1/2 szklanki bulionu warzywnego -2 pomidory -olej -sól Przygotowanie Ciecierzycę osączyć. Cukinię i pomidory umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Szpinak umyć, osuszyć
Zielona Kuchnia
Ciasto Staszka 231łyżek oleju -2 szklanki cukru -szklanka i 4 łyżki mąki tortowej -20 dag margaryny lub masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 łyżki kakao -2 łyżki kawy mielonej -1,5 szklanki mleka -10 dag wiórków kokosowych Przygotowanie Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować lub utrzeć ze szklanką cukru, olejem i 3 łyżkami ciepłej wody
Zielona Kuchnia
Zupa z fasolki i szpinaku 211długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłukać, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę lekko schłodzić i zmiksować na gładko. Przyprawić świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową. Fasolkę szparagową opłukać, strąki oczyścić, pokroić na duże kawałki. Wrzucić do posolonego wrzątku ze szczyptą cukru, poczekać aż woda ponownie zawsze, po czym zmniejszyć płomień
Zielona Kuchnia
Lasagne 197firmy Valfrutta doszłam do wniosku, że może czas spróbować? W ten oto sposób, pomimo chłodu i szarugi za oknem, w mojej kuchni zapachniało włoską kuchnią. Składniki -500 dag mięsa mielonego -ok 6-8 płatów lasagne -olej -puszka pomidorów -1 cebula -4 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 200 g żółtego sera -bazylia -oregano -ząbek czonsku -sól, pieprz
Zielona Kuchnia
Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską 161następnie ogrzaną już masę żółtkową przelać do barszczu. wymieszać. Do barszczu dodać pokrojone białka. Na samym końcu dodać chrzan i wymieszać. Wyjąć kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawić solą i mielonym białym pieprzem. Zagotować. Na dno talerza wyłożyć kiełbasę i cebulę, zalać barszczem razem z ziemniakami, skwarkami. Na wierzch dodajemy świeży majeranek. Smacznego
Zielona Kuchnia
Ciecierzyca duszona w mleku kokosowym 196cebule -4 ząbki czosnku -1 puszka pomidorów w zalewie -1 puszka mleka kokosowego -1 łyżeczka płatków chilli lub 2 ostre papryczki -1 łyżeczka kminu rzymskiego -2 łyżeczki kolendry mielonej -1/2 łyżeczki kurkumy -1 łyżczka soli -1 łyżeczka czarnuszki -sok z 1/2 cytryny -1 łyżka masła Przygotowanie Ciecierzycę namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości. Cebulę pokroić
Zielona Kuchnia
Jarskie burgery z tofu 196porcje. Składniki -300 g tofu naturalnego (wędzone również się nadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz -75 g podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką) -oliwa Przygotowanie Pora drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez
Zielona Kuchnia
Kotlety z czerwonej soczewicy z orzechami i papryką 241czerwona cebula -2 ząbki czosnku -1 jajko -2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych -bułka tarta -1 łyżeczka przyprawy garam masala -1/2 łyżeczki chilli w proszku -1 łyżeczka kminku mielonego -1 łyżeczka kurkumy -2 łyżeczki soku z cytryny -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Paprykę i cebulę drobno pokroić. Orzeszki posiekać. Soczewicę ugotować razem z papryką, cebulą, orzeszkami, zmiażdżonym czosnkiem
Zielona Kuchnia
Delikatne pulpeciki w sosie 257robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od pomidorowych sosów. Świetnie komponują się zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i frytkami. Składniki -500 g mięsa mielonego (zazwyczaj używam wieprzowego) -1 cebula -3-4 łyżki bułki tartej -1 jajko -mała pietruszka -1 marchewka -sól i pieprz -listek laurowy, ziele angielskie -2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Pietruszkę
Zielona Kuchnia
Spring rolls z mięsem mielonym 200Ostatnio robiłam sajgonki bezmięsne, na dzisiaj wersja z mięsem. Zapraszam, papier ryżowy jest bardzo łatwy w użyciu, nie ma się czego obawiać. Składniki 200 g mielonego mięsa wołowego 50 g tartego sera 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ketchupu 1/2 dużej papryczki cebuli mała czerwona cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę i papryczkę siekamy w kosteczkę. Podsmażamy razem z mięsem
Delusional Trine
Sandacz na risotto z kalafiora z chorizo - warsztaty z Witem Szychowskim 226theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sandacz na risotto z kalafiora z chorizo Składniki: Sandacz – filet 150g Kalafior – ¼ główki Chorizo – 20g Koperek Śmietana 36% - 50ml Kminek mielony, sól, masło, olej, sok z cytryny Wykonanie: Kalafiora kroimy na drobne kawałki. Na rozgrzanej patelni smażymy chorizo pokrojone w plasterki, tak aby zrobiły się z niego chrupiące kawałki. Następnie
Kuchnia Bon Appetit