Sernik krośnieński – kuchnia podkarpacka 206waniliowy (albo aromat waniliowy) sok z cytryny cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa tłuszcz i tarta bułka do formy (lub papier do pieczenia) Ser trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki myjemy i zalewamy alkoholem, aby napęczniały. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Miękkie(...)całości dodajemy kaszę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wreszcie jabłka oraz odcedzone rodzynki, po czym wszystko mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (grzałka góra-dół
Trzeci talerz
SZARLOTKA KRUCHO-DROŻDŻOWA 184rozczyn: - 30g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru - 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% (u mnie 100g) nadzienie: - 2kg winnych jabłek (u mnie "złota reneta") - 3 łyżki cukru (daję trzcinowy) - 2 łyżki wody - 1-2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej (bez też jest ok, więc można pominąć) lukier marcepanowy(...)120g pudru trzcinowego (lub zwykłego) - 60g kremówki 30% - 8 kropli aromatu migdałowego Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki i umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, wodę oraz cynamon i dusimy na małym palniku, aż jabłka zmiękną i odparuje z nich sok. Moje jabłka miękną dość szybko i nie puszczają zbyt wiele soku. Odstawiamy garnek
Smaczne Zdrowe
SZARLOTKA NA CIEPŁO Z LODAMI 279pół godziny. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cukier i przyprawy. Pod koniec dodajemy rodzynki. Studzimy. Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, wykładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na razie na 10 minut(...)czasie wykładamy na podpieczony spód jabłka. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy jabłka- najlepiej je po prostu pokruszyć. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut- tak aby się zrumieniło. Szarlotkę podajemy na ciepło z ulubionymi lodami. Smacznego
KuchcikoweLove
ciasto twarogowe z jabłkami... 259mielony w robocie ucierać z 5 minut wsypać makę z proszkiem i wymieszać z 1 minutę tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i z 3/4 ciasta rozsmarować w blaszce wsypać na ciasto twarogowe jabłka i na jabłkach rozmarować resztę ciasta ciasto piec w 200C około 45 minut, z blaszki ciasto wyjąć jak będzie zimne
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto salceson 115rodzynek 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Orzechy posiekać, rodzynki i jabłka pokrojone w talarki przygotować w osobnej misce dodając 3 łyżeczki cukru – pół godziny przed przygotowaniem ciasta. Ciasto: Olej wymieszać z cukrem, następnie cały czas ubijając dodawać po jednym jajku na koniec dodać wszystkie sypkie składniki. Do przygotowanego ciasta dodać orzechy rodzynki i jabłka wymieszać łyżką(...)Ciasto przełożyć do wytłuszczonej formy posypanej bułka tartą. Pieczemy 40-45 minut w 170 st na termoobiegu. Autor przepisu: Paulina Zielińska Artykuł Ciasto salceson pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Ciasto ze śliwkami i lukrem 132cukrem wanilinowym, wlewamy olej i kefir, mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Obkładamy śliwkami pokrojonymi na ćwiartki, albo innymi owocami np. jabłkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni C ok. 45-50 minut. Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Smacznego! The post Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta kakaowa z bananami na spodzie z musu jabłkowego 168Jak mija Wam długi weekend? Gdyby tylko pogoda była lepsza to śmiało mogłabym przyznać, że mój mija wyśmienicie i mam nadzieje, że Wam również. Niestety czas
Be Fit Be Strong
Ciasto z kwiatami akacji 210płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, przesiana bułka tarta do wysypania formy Formę do ciasta (u mnie tortownica 26 cm), wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. 40 g kwiatów akacji wymieszac z 20 g cukru. Jabłka obrać, przekroić na ósemki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić każdą ósemkę
królestwo garów
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 225Barszcz, ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po zagotowaniu, zahartowany sokiem z cytryny lub octem. Aby wyszedł bogaty w smaku, klarowny i intensywnie rubinowy, buraki muszą gotować się długo na minimalnej mocy palnika. Grzybki do barszczu najpierw moczymy w małej
cool and minty
Tatrzańska szarlotka w wersji wegańskiej 263Już niedługo, już za dni parę, tradycyjnie w Majówkę duża część Polaków wybierze się w góry. Nic nas nie zniechęci, ani korki na Zakopiance, ani
greenscarf
Ciasto marchewkowe 300oraz przyprawy - przesiać. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Następnie należy połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy oraz ananasy(lub jabłka). Wszystko wymieszać łyżką. Keksówkę, posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto i równomiernie je ułożyć łyżką. Piec ok 50 minut w temperaturze 170*C. Należy zaczekać aż ciasto wystygnie
The Sweet Damsel
Korzenne ciasto z jabłkami 183pozostałe składniki. Wymieszać . Jabłka obrać , pokroić w dość dużą kostkę (ok2x2) Dodać do masy i połączyć całość , żeby ciasto okleiło wszystkie jabłka. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą . Użyłam dwóch foremek o wymiarach 10x25. Piec ok 1 godziny w 180'C (do tzw suchego patyczka) Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka
Ciasto jabłkowe 227dodać kakao,sodę wszystko razem wymieszać • Stopniowo dodawać do ubitych jajek na przemian z olejem na koniec wsypać starte jabłka wymieszać • Wlać ciasto na posmarowaną blachę tłuszczem i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut 190 stopni wymiary blachy 20/40 cm 2. Polewa • margarynę rozpuścić dodać cukier mleko w proszku
W królestwie smaków Beaty
Pasta z białej fasoli z jabłkiem i pomarańczą 153czasie odcedzamy fasolę i studzimy. Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka. Dodajemy ¼ szklanki wody i cynamon. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż jabłko rozpuści się. Obieramy i kroimy pomarańcz oraz cytryną. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki dodajemy do fasoli. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Pasta jest doskonała na kanapki, a także jako deser
Weganka gotuje
Mój domowy ocet jabłkowy 261cierpię wyrzucania jedzenia i staram się tego nie robić. Zawsze staram się maksymalnie wykorzystać wszelkie produkty. Tym razem wykorzystałam nasze wspaniałe polskie jabłka, a właściwie ich obierki i ogryzki pozostałe po przygotowaniu tarty. Powstał bardzo zdrowy i eko :) ocet jabłkowy. Chyba nie muszę się rozpisywać o jego dobroczynnych właściwościach. Poza właściwościami odchudzającymi, podobno w jabłkowych obierkach
Jemy Pijemy